Elektronik para ve finansal yönetim üzerine etkileri
Electronic money and on financial management effects
  1. Tez No: 190840
  2. Yazar: EMİNE EBRU ER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Yönetim, Nakit Yönetimi, ElektronikPara, Elektronik Ticaret, Elektronik Ödeme Sistemleri, İşletme, Banka, Financial Management, Cash Management, Electronic Money, Electronic Commerce, Electronic Payment Systems, Business, Bank
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Günümüzde internet ortamında yapılan alışverişler ve finansalhizmetler için elektronik ödeme sistemleri kullanılmaktadır.Mevcutelektronik ödeme sistemlerindeki aksaklıklar daha iyi sonuçlar verecekelektronik ödeme sistemlerini gün ışığına çıkarmıştır. Elektronik ödemesistemleri içerisinde en yeni ve halen gelişimi devam eden ödemearacı elektronik paradır. Elektronik ticaretin bir alt dalı olan elektronikpara parasal değerlerin bir bilgisayar belleğine veya taşınabilir bir kartüzerindeki yongaya dijital olarak depolanmasıdır.Bu tez çalışması sonucunda; elektronik para ile işletmelerdefinansal riskler azalacak ya da ortadan kalkacak, paranın elde tutmamaliyeti azalacak, kişilerin ve işletmelerin zamanında ödeme yapmasıkolaylaştığı için alacaklar kolay tahsil edilecek, daha güvenli ve dahahızlı elektronik veri iletilecektir. Elektronik para genel kağıt tabanlıödeme sistemleri ile karşılaştırıldığında bankalarda daha etkin birmaliyetleme olacağını garanti edecektir. Uygulamada elektronik paraavantajlarının bankaların giderlerinde azalmaya neden olacağı gibigelirlerinde de azalmaya neden olacağı belirlenmiştir. Ama bankanıngelirlerindeki azalmanın bankaların karlılığını olumsuz etkilemediğisaptanmıştır. Çünkü elektronik para ile bankanın gelir kalemleri tutarıgider kalemleri tutarından daha fazla olduğu görülmüştür.Gelişmiş ülkelerde ve hatta gelişmekte olan ülkelerde yoğun birşekilde araştırılıp incelenen elektronik para konusunda Türkiye'deyapılan araştırmaların az olması nedeniyle, bu tez çalışmasında,elektronik para kavramı ve finansal yönetim (nakit yönetimi), işletmelerve bankalar üzerindeki muhtemel etkileri yapılan uygulamaylagösterilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın, Türkiye'de alanında ilk olmaözelliği taşıması nedeniyle bundan sonra bu konuda çalışmak isteyecekkişilere de faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, electronic payment systems are used for buying andselling and financial services on the internet. Existing electronicpayment systems of defect is found out that electronic paymentsystems will give more good consequences. The interior of electronicpayment systems taken part in most new and at present progresscontinued payment means is electronic money. One under subdivisionelectronic money of electronic commerce is stored one computer ofmemory or transportable one card on chip of monetary prices bydijital.Conclusion of this thesis work; in businesses with electronicmoney will decrease financial risks or disappeared, will decrease keepwith hand cost of money, receivables will collect easily as individualsand businesses facilitate to make a payment at the right time, willtransmit more secure and more speedy electronic data. Electronicmoney promises to be very cost efficient in comparison to prevailingpaper-based payment systems in banks. In application is determinedthat as advantage of electronic money will cause to decrease inexpenses of banks, will cause to decrease in its incomes. Butdecreasing incomes of banks is fixed to effect negative profitablenessof banks. Because income items total of bank with electronic moneyshowed to be more surplus its expense items total.In developed countries and even in developing countries,electronic money concept is being investigated deeply while doingresearch is being done few in Turkey, this thesis work, it is tried toshow the electronic money concept and the possible effects on thefinancial management (cash management), businesses and banks ondoing application. It is believed that being the first research in thisfield through this study will be a reference for those who would like towork on this topic.