Batı Trakya Türk azınlığında Türkçe basın ve Türkler
Turkish press and Turks in the Turkish Minority of the Western Thrace
  1. Tez No: 190931
  2. Yazar: HASAN ASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, Türk Basını, Türk Azınlığı, AzınlıkMeseleleriIV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZETBasın-yayın faaliyetleri, bir toplumun tarihine değişik açılardan ışık tutanönemli birer kaynaktır. Batı Trakya Türkleri yıllardır çeşitli sıkıntılarla, çalkantılarlahaksızlıklarla mücadele eden bir azınlık konumundadır. Basın-yayın faaliyetlerininönemi Batı Trakya Türkleri bir kat daha artmıştır.Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk Toplumu, 24 Temmuz 1923 tarihliLozan Andlaşması ve 30 Ocak 1923 tarihli Türk ve Rum Ahalinin Mübadelesineİlişkin Protokol ile mübadele dışı tutulmuş ve İstanbul'daki Rum Azınlığa karşıYunanistan'a“Azınlık”olarak bırakılmıştır.Yunanistan, söz konusu andlaşmaların ilgili maddeleri uyarınca, eşitvatandaşlık hakkı vermenin yanı sıra, bu toplumun varlığını sürdürebilmesi için hertürlü kolaylığı göstermeyi, dini vecibelerini huzur içinde yapmayı ve var olan vakıf,cami ve kültürel dernekleri korumayı vaat etmiştir.Ancak Yunanistan Lozan Antlaşması'yla sağlanan hakları göz ardı ederekBatı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'na Yunan kültürel değer yargılarınıuygulamaya başlamış, böylece Yunanistan'daki Türk Azınlığı'na eşit haklar,demokrasi ve huzur ortamını sağlamak yerine adaletsiz ve baskıcı bir politikauygulanmıştır.Her alanda Batı Trakya Türk Azınlığı'na asimilasyon politikasıuygulanmıştır. Azınlık hukuki, siyasi, ekonomik, dini ve kültürel alanlar başta olmaküzere pek çok hususta baskılara maruz bırakılmıştır. Bu durum Batı Trakya Türklerinde basının güçlenmesini zorunlu hale getirmiştir. Gerçi yapılan haksızlıkları dilegetirmeye çalışan Batı Trakya Türk Basını da, bu baskılardan etkilenmiştir.Batı Trakya'daki basın çok zor dönemlerden geçmiştir. Buna rağmen LozanAndlaşması sonrası Yunanistan'ın hâkimiyetinde azınlık statüsünde yaşamakta olanBatı Trakya Türkleri günümüze kadar kesintisiz bir şekilde Türkçe basın-yayıngeleneklerini sürdürmeyi başarmışlardır. Bu çalışmayla Batı Trakya'da Türkçeyayınlanmış gazete, dergi ve bültenlerin kronolojik bir sırayla listesi yapılmayaIIIçalışılmış, yayınların içeriği hakkında genel olarak bilgi verilmiş ve Batı Trakya'dakiTürkçe Basınının durumu değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe activity of press is howing the position of objective collection ofdocumants clarifying the historical events of the society in many ways. According tosome people and societies such as the minority Turks living in the Western Thrace inGrece and trying to struggle with many irijustice and crucial problems for a longtime it has more importance.The Turkish muslim society living in the Western Thrace had been leftminority against the Rums living in Istanbul and stayed in Grece because of theresults of Lozan agreement on July 24th 1923 and with the protocol related to theexchange of Turks and Rums on January 30th 1923.Greece has accepted and promised to help and keep the rights of being free tobe busy with their cultural and religious foundations, mosgues and culturalassociations.But Greece has begun to impose the, Greek cultural values to the Turkishminority forgetting the promises given by them and so, they have been more strictwith the Turkish people without providing egual rights with the Grek people,democracy and piece atmosfhere.The Turkish minority society living in Western Thrace has been applied atotaliterian asimilating policy continuously and they have been against a repressiveand despotic ragime in economic, cultural and religieus activities. This position hadmade it urgent and olligatory to have press for the Turks. But the minority Turkishpres being busy with expressing the injustice, dishonest applications and situationshave faced the same positions too.The press in the Western Thrace has had many important problems whencontinuoing to express all of the injustice and dishonest situations. But inspite of thisVhard gund difficult conditions, the Turkish minority has succeeded to continue tohave the tradition of Turkish press until now. In this study it has been tried to make alist of news paper, magazine and bulletins in cronologic order, given generalinformation about the content published and fried to tell the position of Turkish pressin Western Thrace.KEY WORDS: Western Thrace, Turkish Press, Turkish Minority, MinorityProblems.VI