Harmanlanmış öğrenme etkinliğinin çoklu düzeyde değerlendirilmesi
Evaluation of blended learning acticity on multiple levels
- Tez No: 190960
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER AKKUTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğrenme, web destekli öğrenme, öğretimteknolojisi, motivasyon, dört düzeyli Kirkpatrick modeli, blended learning, web based learning, instructional techonology, motivation, four levels Kirkpatrick model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, harmanlanmış öğrenme etkinliğini, öğrencibaşarısı ve motivasyonu yönünden incelemektir. Harmanlanmış öğrenmeyaklaşımına göre tasarlanmış olan dersin; tepki, başarı ve davranış değerlendirmeboyutlarıyla incelemesi yapılmıştır. Harmanlanmış öğrenme yaklaşımına göre hemweb destekli öğrenme ortamı tasarlanmış hem de yüz yüze öğrenme ortamıdüzenlenmiştir. Bu amaçla, harmanlanmış öğrenme yaklaşımının etkililiği çokludüzeyde değerlendirilmiştir.Bu araştırmada gerçek deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma modeliolarak, ön test-son test kontrol gruplu model uygulanmıştır. Nitel ve nicel araştırmayöntemleri birlikte kullanılmıştır. Harmanlanmış öğrenme yaklaşımıyla, yüz yüzeöğrenme yaklaşımı arasında akademik başarı, motivasyon, ara değerlendirme vederse ilişkin genel değerlendirme açısından anlamlı bir fark olup olmadığını anlamakamacıyla deneysel bir çalışma, öğrencilerin öğrenmeye karşı tepkilerini anlamak içinde nitel çalışma yapılmıştır.Araştırma, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Orta Öğretim Fen-Matematik Alanlar Eğitimi Matematik Öğretmenliği ikinci sınıftaki 22 kontrol, 24deney grubu öğrencilerinden oluşan ve ?Bilgisayar Bilimlerine Giriş-II? dersini alanöğrenciler üzerinde yürütülmüştür.Araştırma sonunda, harmanlanmış öğrenme yaklaşımının yüz yüze öğrenmeyaklaşımına göre, öğrencilerin akademik başarı puanları ve motivasyon puanlarıarasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat harmanlanmış öğrenme yaklaşımınınyüz yüze öğrenme yaklaşımına göre kalıcılık puanları arasında anlamlı bir farkbulunmuştur. Bununla birlikte harmanlanmış öğrenme yaklaşımı uygulananöğrencilerinin, ara sınavlarda elde ettikleri genel akademik başarı puanı ortalaması,yüz yüze öğrenim görenlerin puan ortalamasına göre anlamlı bir şekilde artışgöstermiştir.Araştırmanın diğer sonuçları, web destekli öğrenme ortamının bilgiye ulaşma,kendi hızında ilerleme, öğrenme zenginliği, bireysel çalışma gibi alanlarda önemlibir rol oynadığını göstermiştir.Harmanlanmış öğrenme yaklaşımı esas alınarak farklı tasarımlarlatekrarlanması, diğer derslerde benzer uygulamaların yapılması, sınıf dışından daöğrencilerin katılmasını sağlayan düzenlemelerle uygulamaların yapılmasıönerilebilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is analyzing effects of blended learning onstudents? motivation and success. The lesson that planned according to blendedlearning approach evaluated in dimension of behaviour, success and reaction.According to blended learning approach both web based and face to face learningenvironments designed. In this aim, effectiveness of blended learning approach isevaluated on multiple levels.In this study, real experiment model is used. As a research model, pre- lasttest control grup model is used. Qualitative and quantitavive research models areboth used. An experimental study is done to undertsand if there is a meaningfuldifference between, academic success, motivation, evaluation and class whenblended and face to face learning models are used, and alsa a qualitative study doneto understand the reflections of students to learning in these two differentenvironments.This study was done on 22 control, 24 experiment group of Mathematicsteachers training departmant second year students at Gazi University, SecondaryScience-Maths Training department. And ?Computer Science-II? classes are chosenduring the test.The results of this study showed that, there is not a meaningful statisticaldifference on student?s academic success and motivation between teachingenvironmets of face to face and blended learning. But there is a meaningfuldifference on the permanence of knowledge And blended learning environmetstudents? average of general academic success in the middle exams showed ameaningful rise when compared with face to face model.Quantitative result of this study showed that, web based learning environmetoffers learner self pace study, different resources and self study opportunity.It can be suggested that, this study can be repeated according to the basics ofblended learning in different desings and with some settings that is outer ofclassroom with students.