Türkiye'de 1980 yılı ve sonrasında uygulanan ekonomi politikalarının siyasal alana etkisi
Political impacts of the economical policies implemented ın Turkey 1980 and after
- Tez No: 191024
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN NAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Ekonomi Politikaları, stikrar Programları, Ekonomi-Siyaset lişkisi, Economy, Economic Policies, Stability Programs, TheRelation of Economy and Politics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ekonomik istikrar? ve ?istikrar politikaları? son yirmi yıldır dünya ekonomigündemini en fazla işgal eden konular arasında yer almaktadır. Türkiye'de yüksek oranlıenflasyon ve döviz darboğazı biçiminde somutlaşan ekonomik bunalım, 24 Ocak 1980istikrar tedbirleri ile aşılmaya çalışılmıştır. Onüç yıl aradan sonra, ekonomisi yeni birekonomik bunalımın pençesine düşen Türkiye, yeni bir istikrar paketini, ?5 NisanKararları?nı uygulamaya koymak durumunda kalmıştır. Bunun ardından Türkiye 2000 ve2001 Krizlerini yaşamıştır.Bu çalışma; Türkiye'de 1980 sonrasında uygulanan ekonomi politikaları ve bupolitikaların siyasal alana etkisini içermektedir.
Özet (Çeviri)
?Economic stability? and ?stability policies? are two of the most attractivesubjects that have been in the world economic agenda for the last two decades. InTurkiye the depression that was in the form of high rates of inflation and foreign reserveshortage was tried to overcome by ?24 Ocak? stability policies in 1980. Thirteen yearslater from then, Turkiye whose economy was again in a bottleneck, had to apply anotherpackage of stability policies called ?5 Nisan Kararları?. After these Turkiye had 2000and 2001 Crisises.This report occurred Turkey?s economic policies after 1980 and the effects ofthese policies on political life.