İlköğretim 7.sınıf fen bilgisi dersinde çevremizde hangi ekosistemler var ve buralarda neler oluyor konusunun kavram haritaları ile işlenmesinin öğrenci başarı ve ve tutum üzerinde etkisi
Teaching the subject which ecosystems are there in our environment and what is happening here by using the concept maps and their effect upon student's success and behawrour in science lesson for 7 th grade
  1. Tez No: 191058
  2. Yazar: NEVRUZ YENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Haritası, Tutum ve Başarı, Concept, Concept Map, Attitute, Success
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma; Kavram haritaları destekli eğitiminin öğrencilerin fen bilgisidersindeki başarı ve tutumları üzerinde etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Ankara li Mamak lçesi Şair Nedim lköğretimOkulu 7. sınıfında okuyan 72 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada lköğretim 7. sınıfşubelerinden bir sınıf deney, bir sınıf kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Oluşturulankontrol ve deney gruplarının denk gruplar olduğu 6.sınıf fen bilgisi dersi yıl sonu notortalamaları, yapılan başarı ön testi, mantıksal düşünce testi ve fen bilgisi dersi öntutum anketinin sonuçlarında görülmüştür.Çalışma 4 hafta süresince devam etmiş olup kontrol grubuna klasik öğretimyöntemi ile deney grubuna ise kavram haritası destekli öğretim yöntemi ile dersyapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak; Başarı Testi, Mantıksal Düşünce Testi,Fen Bilgisi Dersi Tutum Anketi ve Kavram Haritası Tutum ve Algılama Anketlerikullanılmıştır. Hipotezlerin değerlendirilmesi için t-Testi kullanılmıştır. Yapılanistatiksel analizlerde deney grubunun başarı ve tutumlarında, kontrol grubuna göreanlamlı bir farkın ortaya çıktığı görülmüştür.Araştırma sonucunda; ?ÇEVREM ZDE HANG EKOS STEMLER VAR VEBURALARDA NELER OLUYOR?? konusunun kavram haritası destekli eğitimleişlemenin öğrenci başarı ve tutumlarına olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bumetod eğitim sistemimize olumlu bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This research was done to investigate the success of the students on sciencelesson by using the education method supported by concept map.The study was done on 72 students who studied at 7th class of Şair NedimPrimary School in Mamak districk in Ankara.There were two groups.The fırst önewas the experiment class,the other öne was the control class.The equality of the claseswas determened by using some tests such as success test, logical thought test,themarks at 6th class and the results of the pre attitude survey of science lesson.The research prolonged for 4 weeks.The control class studied by classicalmethod,the experiment class studied by the method supported by concept map.At the research,success test,logical thought test,the attitude survey of sciencelesson and concept map were used to get data.T-test was used to evaluate thehypothesis.A meaningful difference was seen between the control group and theexperiment group.The experiment group's success and attitute were different from theother group.Consequently, the students were more successful who used the method thatwas supported by concept map at the subject“Which ecosystems are exist in oursurrounding and What happens?”.This method will provide a positive cotribution toour education system.