İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde harita okuma becerisinin aktif öğrenme yöntemiyle kazandırılması
The acquisition of the ability of reading map using the technic of active learning in the 6th grade of primary school
  1. Tez No: 191129
  2. Yazar: NADİR ORKUN ÜZÜMCÜ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. TURHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harita Okuma, Harita Okuma BecerisiniKazandırılması, Aktif Öğrenme, 6. Sınıf
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Öğrencilere harita okuma becerisinin kazandırılması için öncelikle harita'nınöğretilmesi gerekmektedir. Çocuğun haritayı kavrayabilmesi için çocuğun gelişim veanlama düzeyi dikkate alınarak kolaydan zora, yarı soyuttan soyuta ya da yalındankarmaşığa yöntemlerini de kullanarak şu basamakların izlenmesi gerekir:Kroki Basamağı•Plan Basamağı•Harita Basamağı•Harita Üzerindeki Yeryüzü Şekillerinin Öğretimi•Harita şaretlerinin Öğretimi•Bu araştırma Ankara ili Elmadağ merkez ilçesinde yapılmıştır. Araştırmaevrenini 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılı II. Yarıyılında Elmadağ ilçesi merkezokullarında okuyan 6. sınıf öğrencileri, örneklemi ise ilçedeki Dr. Ahmet KazımMıhçıoğlu lköğretim Okulu 6. sınıfları oluşturmaktadır. 6-A sınıfı deney grubunu,6-B sınıfı kontrol grubunu, temsil etmektedir. Deney ve kontrol gruplarında toplam40 öğrenci bulunmaktadır.Verilerin toplanmasında hem nicel, hem de nitel yaklaşımlar bir aradakullanılmıştır. Nicel veriler başarı testi yoluyla, nitel veriler ise, öğrenci görüşmeleriyoluyla toplanmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen nicel veriler bilgisayar SPSS (StatisticalPacket for The Social Sciences) programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerinçözümlenmesinde tek yönlü ve çift yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Sonuçlar0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Nitel veriler ise araştırmacı tarafındanhazırlanan öğretmen gözlem formu, öğretmen görüşme formu ve öğrenci görüşmeformu kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılan öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersi Harita OkumaBecerisinin Aktif Öğrenme Yöntemleriyle Kazandırılması konusu öntest başarıpuanları grup değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir [F(4-194)= 2.576;p>0.05]. Öğrencilerin öntest başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık olmamaklabirlikte Kontrol ( Χ =11.94) grubunda yer alan öğrencilerinin puanlarının ortalamasıdeney grubunun ( Χ =11.98), ortalamasından daha alçak düzeyde gerçekleşmiştir.Aktif öğrenme etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin deneyöncesi Harita Becerisinin Kazandırılması konusu başarı testi ortalama puanıΧ =11.98 iken, bu değer deney sonrasında Χ =27.54 olmuştur. Geleneksel öğretimyönteminin (düz anlatım, soru-cevap) uygulandığı Kontrol grubundaki öğrencilerinaynı puanları sırasıyla Χ =11.94 ve Χ =17.54'dir. Buna göre aktif öğrenmeetkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin hem de geleneksel öğretimyönteminin uygulandığı Kontrol grubu öğrencilerinin Harita Okuma BecerisininAktif Öğrenme Yöntemleriyle Kazandırılması konusu başarı düzeylerinde bir artışgözlendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Owing to that the students gain the ability of reading map, firstly map shouldbe tought. The develpomental level and the level of comprehension of the studentsshould be taken into consideration to enhace the students to compehend maps. Inaddition to the methods that are below, subjects should be tought by following somemethods such as teaching from simple to difficult, from conrete to abstract and fromclean to confusing.Plot Stage•Plan Stage•Map Stage•Teaching figures of the eart surface.•Teaching sings of maps•This research was made in Elmadağ, a town of Ankara is based on 6th gradestudents at the second term in 2006-2007 education year.This research was made in Elmadağ, a town of Ankara. It is based on 6thgrade students at Dr. Ahmet Kazım Mıhçıoğlu, in a village of Elmadağ in the I. Termof 2006-2007 education year. The participants are 6 A/B students , the class 6/A isthe experiment group and the class 6/B represent the control group. They are 40eighty students totallly In order to collect the data , both qualitative and quantitivedata was collected by the accomplishment test, qualitative data was collected bynegotiations with students.Qualitative result, had at the end of the research, evaluated using SPSS, acomputer programme. Both one-way and double-way variences were used to analyzethe data. The results were evaluated in 0,05 meaningless level on the other handquantitive data was evaluated using absorvation form and the negotiation form ofstudent -teacher, prepared by the researcherThe students took a pretest about the subject of enabling them to have mapağabeylitives in the social science class and their grades of pre-success did not showconsirable differentiation according to the group variability. [ F(4-194)= 2.576; p>0.05].in addition, it was seen that the (X= 11.94) avaragge of the student?s grades in the controlgroup was lower than that in the experiment group (X= 11.98).The experiment group, the active learning activities were practiced before the subjectof enabling the map skills and their average of grade of grode was X= 11.98. but this becameX= 27.54 .Furthermore, the control group practiced the traditional learning/teaching methods(explanation, answer-response, etc) and their results, in order, were X=11.94 and X= 17.54.According to these results the success of the students belonging to the experiment group towhom active learning/teaching methods were applied but also the success of those belongingto the control group for whom the traditional teaching/learning methods were applied showsa considerable increase in the subject of enabling them to have map skills.Reading Map, The Acquisition of the Ability of Reading Map Ability, ActiveLearning, The 6th Grade.