İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin duyu organları konusundaki başarılarına,öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına ve tutumlarına çoklu zeka kuramına dayalı öğretimin etkisi
Multiple intelligence basis education's effect on student's success, permanence and attitude of learned knowledge in primary school's 6th class students understanding the issue of five senses
- Tez No: 191154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen Eğitimi, Duyu Organları, Multiple Intelligences, Science Education, Five Senses
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı, lköğretim 6. sınıf öğrencilerinin ?Duyu Organları?konusundaki başarılarına, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına ve tutumlarına,Geleneksel Öğretim Yöntemine kıyasla Çoklu Zeka Kuramının etkisini araştırmaktır.Ön test son test kontrol grup tasarımın kullanıldığı bu çalışma 2005-2006eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar ili Dinar ilçesi Akgün lköğretim Okulu veAfyonkarahisar ili Dinar ilçesi Uluköy lköğretim Okulu'nda eğitim gören 6. sınıföğrencileriyle yürütülmüştür.Sınıflarda öğrenim gören toplam 43 öğrenciyle haftada 3 ders saati olmaküzere toplam 3 hafta sürmüştür. Kontrol grubundaki öğrencilerle dersler GelenekselÖğretim Yöntemi ile işlenirken, deney grubuyla Çoklu Zeka Kuramına görehazırlanmış öğretim etkinlikleri ile işlenmiştir. Her ik grupta dersler araştırmacıtarafından işlenmiştir.Çalışmanın başında öğrencilere ön bilgilerini tespit etmek için ön bilgi testi ,?Duyu Organları? konusundaki kavramsal algılamalarını ve teorik bilgilerini tespitetmek için Başarı Testi ve öğrencilerin fene olan tutumlarını belirlemek için TutumTesti uygulanmıştır. Geleneksel Öğretim Yöntemi ve Çoklu Zeka Kuramına dayalıolarak hazırlanan ders planlarına uygun şekilde dersler işlendikten sonra BaşarıTesti uygulanmıştır. Ayrıca öğrenilen bilgilerin kalıcı olup olmadığını belirlemekiçin son testlerin yapıldığı günden 1 ay sonra Başarı Testi her iki sınıftakiöğrencilere tekrar uygulanmıştır.Çalışma sonunda elde edilen veriler bilgisayar SPSS (Statiscal Package forSocial Science ) programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan istatistikselanalizde One-Way Anova, Paired-Samples t- Testi, Pearson Korelasyonukullanılmıştır. Sonuçlar .05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmada , Çoklu Zeka Kuramının 6. sınıf öğrencilerinin?Duyu Organları? konusunu kavramalarında, fene karşı tutumlarında ve bilgilerinkalıcılığında anlamlı bir katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of Multiple IntelligencesTheory compared to Traditional Method on primary school?s 6th class studentssuccess, permanence and attıtude of the issue of ?Five Senses? .In thıs study; pre-test and post-test control group designed was used. Thisstudy was caaried out with the students learning on the 6th class in AfyonkarahisarDinar Akgün Primary School and with the students learning on the 6th class inAfyonkarahisar Dinar Uluköy Primary School during the 2005-2006 educationperiod.Research has been performed during approximately three weeks as three classhours per week with total 43 students. While courses are performed TraditionalMethod in cotrol group , in experiment group courses which are prepared accordingto multiple intelligence are performed. Courses in both groups are performed byresearcher.At the beginnig of study, it was applied Advance Information Test so as todetermine advance information in both groups and Achievement Test so asdetermine students notional percieve and theorical information on the issue ?FiveSenses? and Attıtude Test so as to determine students? attitude towards science . TheAchievement Test was applied after carriying out the lessons which were preparedaccording to the lesson plans based onthe Traditional Teaching Method and MultipleIntelligences Theory. Furthermore Achievement Test was applied one month afterapplication of latest test for both class students so as to determine permenance ofknowledge.Data collected consequence of the study was evulated by using SPSSprogram (Statiscal Package for Social Science ). In the performed analyses One-Way Anova, Paired Samples t-Test and Pearson Corelation were used. Results wereevulated .05 signifiance level.Consequently in this research, it was seen that Multiple Intelligence Theorywas became significantly usefull 6th class students success, permanence and attıtudeof the issue of ?Five Senses? .