Koşaç tümceleri: Evrensel dilbilgisi çerçevesinde Türkçe ve Çince'nin karşılaştırılması
Copular sentences: Comparison of Turkish and Chinese in universal grammar
  1. Tez No: 191251
  2. Yazar: CHİEN HSUN CHEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NADİR ENGİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Chinese, Turkish, copula, copular sentences, inversion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Chen, Chien-Hsun, Koşaç Tümceleri: Evrensel Dilbilgisi Çerçevesinde Türkçe veÇince Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Nadir Engin Uzun,86 s.Koşaç tümcesinin sözdizimi üzerine son otuz yılda bir çok çalışma yapılmıştır.Heggie (1987, 1988) İngilizce koşaç tümceleri için kapsamlı bir teori ortayakoymuştur. Heggie'den sonra Heycock (1994), Rothstein (1995, 2001), Moro (1997),Heycock ve Kroch (1997, 1999), Löbel (2000), Partee (2000), Adger & Ramchand(2001), Mikkelsen (2004), Den Dikken'ın (2006) yaptıkları çalışmalar koşaçtümcelerinin sözdizimine büyük katkıda bulunmuştur.Bu tezde Çince ve Türkçenin koşaç tümceleri incelenmektedir. Wang (1943),Chao (1968), Tang (1979), Li & Thompson (1982), Huang (1988) ve Hsieh (1997,2002) Çincenin koşaç tümcelerini ayrıntılı bir sekilde çalışmışlardır. Ancak Huang(1988) ve Hsieh'in (1997) çalışmaları hariç, diğer çalışmalarda koşaç tümcelerininsözdizimine pek değinilmemektedir. Türkçedeki koşaç tümcelerine dair çalışmalarise Konfilt (1997) ve Uzun (2003, 2004) tarafından yapılmıştır.Bu tezin amacı Çince ve Türkçenin koşaç tümcelerinin sözdizimini incelemekve daha verimli dil olguları ortaya çıkarmaktır. Böylelikle koşaç tümceleri buşekilde daha anlaşılır bir duruma gelecektir.Anahtarsözcükler: Çince, Türkçe, Koşaç, Koşaç Tümcesi, Tersinleme
Özet (Çeviri)
Chen, Chien-Hsun, Copular Sentences: Comparison of Turkish and Chinese inUniversal Grammar, Master?s Thesis, Advisor: Assoc. Prof. Nadir Engin Uzun, 86 p.There are a lot of works on copular sentences in last 30 years. Heggie (1987,1988) provides a unified theory of English copular structures. After Heggie,Heycock (1994), Rothstein (1995, 2001), Moro (1997), Heycock & Kroch (1997,1999), Löbel (2000), Partee (2000), Adger & Ramchand (2001), Mikkelsen (2004),Den Dikken (2006) are also provides a lot contribution to copular sentences.In this Dissertation we will investigate the copular sentences in Chinese andTurkish. Wang (1943), Chao (1968), Tang (1979), Li & Thompson (1982), Huang(1988) and Hsieh (1997, 2002) have given a lot of efforts on Chinese copularsentences. However, only Huang (1988) and Hsieh (1997) talk about the syntax ofcopular sentence. There are few works in Turkish copula sentences, we can find theworks from Konfilt (1997) and Uzun?s (2003, 2004).In this dissertation, our aim is to provide the syntax of copular sentences inChinese and Turkish.