Temel motor hareketlerin geliştirilmesini içeren beden eğitimi program tasarısının 5-6 yaş çocukların temel motor hareketlerinin gelişimine etkisinin araştırılması
The effects sample physical education program aiming motor movement patterns on the development of basic motor movements of children in 5-6 ages
- Tez No: 191600
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP İNAL, YRD. DOÇ. DR. BİLLUR YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hareket eğitimi, Fiziksel uygunluk, Okul öncesi, Beden eğitimi, Çocuk gelişimi, Movement education, Physical fitness, Preschool, Physical education, Children developement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
TEMEL MOTOR HAREKETLER N GEL ŞT R LMES N ÇERENÖZEL BEDEN EĞ T M PROGRAM TASARISININ 5-6 YAŞ ÇOCUKLARINTEMEL MOTOR HAREKETLER N N GEL Ş M NE ETK S N N ARAŞTIRILMASIÖZETBu araştırma, 16 haftalık beden eğitimi program tasarısının, 5-6 yaş okulöncesidönemindeki çocuklara uygulanarak, çocukların temel motor becerilerinin gelişimine etkisiniincelenmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, 5-6 yaş çocuk grubundan oluşmuş, 30 öğrenci deney (15 kız 15 erkek) ve30 öğrenci kontrol (16 kız 14 erkek) grubu olarak toplam 60 öğrenci gönüllü olarakkatılmıştır.Araştırmada uygulanan beden eğitimi programının çocukların üzerindeki etkisiniaraştırmak için; statik (flamingo) ve dinamik denge (stabiliometre), el ve parmak kuvveti,dikey sıçrama ve havada kalma süresi, esneklik ve durarak uzun atlama, sürat ve çeviklik iletenis topu fırlatma testleri uygulanmıştır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Deney vekontrol grubu arasındaki farklılığı bulmak için independent t testi, hem kontrol hem de deneygrubunun ön ve son testleri arasındaki farklılığı bulmak için ise paired samples t testiuygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi uygulanan test bataryalarına göre, (p0,05).Deney ve kontrol grubunun son test değerleri arasında Sol el Kavrama Kuvvetiharicindeki değerlerde değişik düzeylerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Statik ve Dinamikdenge, Dikey sıçrama ve Havada kalma süresi, Durarak uzun atlama ve Tenis topu fırlatma,Sürat ve Çeviklik ile Sağ el Parmak kuvveti değerleri ortalamaları arasında deney grubulehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p0,05). Kontrol grubunda bulunan farklılıklar sontestlerin aleyhine bulunmuştur.Sonuç olarak, plânlı ve uzun süreli uygulanan beden eğitimi programı, 5-6 yaşçocukların temel motor becerilerini anlamlı düzeyde geliştireceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS SAMPLE PHYSICAL EDUCATION PROGRAM AIMINGMOTOR MOVEMENT PATTERNS ON THE DEVELOPMENT OF BASICMOTOR MOVEMENTS OF CHILDREN IN 5-6 AGESABSTRACTThis study aimed to investigate the effects of 16 weeks physical educatıon programson the physical fitness of preschool children aging 5-6.In this Project, total 60 preschool children as 30 experimental (15 girls 15 boys), and30 (16 girls 14 boys) control group were included To investigate the effects of phsicaleducation programs on preschool children; static and dinamik balance, hand and pinc-gripstrength, vertical jump and flexibility, static long jump, throwing tennisball, speed and agilitytests were evaluated.SPSS package program were used for the statistical analysises. Independent t test wereused to compare the result of experimental and control groups. Paired Samples t test were usefor differences between first-last tests in both groups. Significance level showed differenceacording to test batterries applied as (p0,05).Differences in control group are found as having negative effect on the last tests.In conclusion, when practiced steady and long times of physical education has beenpositively improving motor development characteristics.