İlköğretim vatandaşlık ve insan hakları eğitimi dersinde öyküleri kullanmanın duyuşsal özelliklerin kazandırılmasına etkisi
The effect of gaining affective characteristics using stories in citizenship and human rights education lesson in primary school
- Tez No: 191733
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZTÜRK, YRD. DOÇ. DR. ORHAN AKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Dersi, Duyuşsal Özellikler, ÖyküSeher İnal Yüksel İstanbul 2006, Citizenship and Human Rights Education Lesson, AffectiveBehaviour Features, StorySeher İnal Yüksel İstanbul 2006
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETİlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Dersinde ÖyküleriKullanmanın Duyuşsal Özelliklerin Kazandırılmasına EtkisiBu çalışma Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersinin öğretiminde öyküleriders aracı olarak kullanmanın duyuşsal davranış özelliklerini kazanmaya etkisinibelirlemek amacıyla yapılmıştır.Ön test - son test kontrol gruplu deneme modelinde olan araştırma 2005-2006öğretim yılı, İstanbul ili Mustafa Kemal İlköğretim okulu 7. sınıflarından seçilen 66öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma için seçilen ?Etik ve İnsan Hakları? ünitesikontrol grubunu oluşturan 33 öğrenciyle geleneksel ders araçları kullanılarak, deneygrubunu oluşturan 30 öğrenciyle ise geleneksel ders araçlarının yanında öykülerin dersaracı olarak kullanılmasıyla işlenilmiştir. Tarafımızdan Etik ve İnsan Hakları ünitesi ileilgili duyuşsal davranışlara erişiyi belirlemek amacıyla hazırlanan öyküler ileVatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersine yönelik hazırlanan Tutum Ölçeği, her ikigruba ünitenin işlenilmesinden önce ön test ünitenin işlenilmesinden sonra son testolarak uygulanılmıştır. Deney grubuna ayrıca Öğrenci Görüşleri Anketiuygulanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi SPSS/PC program kullanılarak yapılmıştır.?t?test, içerik analizi, frekans, yüzde hesaplamaları yapılmıştır.Yapılan analizlerden elde edilen sonuçlar öykülerin ders aracı olarakkullanılması Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersinin öğretiminde;1) Duyuşsal davranış özellikleri kazanmayı anlamlı derecede artırdığı,2) Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersine yönelik olumlu tutumoluşturduğu,3) Öykülerin ders aracı olarak kullanıldığı Vatandaşlık ve insan HaklarıEğitimi dersinin öğretiminde öğrencilerin klasik öğretim yöntemine göre;hoşlanma, farkına varma, ilgi çekme, istek duyma, kendini daha rahathissetme, kişiliğine katma, hatırlama, zihninde canlandırabilme,öğrendikleriyle bağ kurma konularında duyuşsal davranış özellikleribakımından kendilerini daha da yeterli olarak gördüklerini ortayakoymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effect of Gaining Affective Characteristics Using Stories inCitizenship and Human Rights Education Lesson in Primary SchoolThis research is to determine how the usage of short stories as a material forteaching Citizenship and Human Rights Education lesson effects the students in terms ofgaining Affective Behaviour Features.The research which is pretest-last test control group experimental model hasbeen come true in 2005-2006 education year in Istanbul at Eyüp Mustafa KemalPrimary Education School among 7th classes with 66 students who constituted thecontrol group of Ethical and Human Rights whereas the experimental group wasformed of 30 students who were tought by using short stories as well traditionalmaterials during tutoring. The stories are prepared to determine the attitudes about theunist of Ethical and Human Rights and the Attitude Scale that is prepared forCitizenship and Human Rights applied to two groups both before the teaching of thesubject as a pretest and after the teaching of the subject as a last test. Besides, StudentsOpinion Quastionnarie is also applied to the experimental group. The SPSS/PCprogramme was used for analyzing the datums. Also ?t? test, content analyzing,frequency, calculating percentage were done.Finally, according to the results:Lising stories as a materials for teaching Citizenship and Human RightsEducation:1) Increased the studens gaining Affective Behaviour Features considerably2) Constituted pasitive attitudes towards the Citizenship and Human RightsEducation lesson3) On the contraryof classical teaching method, the usage of stories as a materialwhile teaching the Citizenship and Human Rights Education Lesson proved that thepositive attitudes of the students were improved their Affective Behaviours in terms ofmaximum enjoyment, becoming aware of the situations, making the lesson attractive,more motivation, self confidence, encourage the students, being voluntary, rememberingeasily, conciousness raising, involing the students, coherent lesson learning.