Acil servise başvuran kronik obstrüktif akciğer hastalığına ikincil gelişen pnömotorakslı hastaların analizi
The analysis of the patients with pneumothorax developed collaterally to chronic obstructive lung disease who consulted to emergency service
- Tez No: 499063
- Danışmanlar: UZMAN MÜGE GÜLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, KOAH, Sekonder Spontan Pnömotoraks, Sigara, Emergency Service, Secondary Spontaneous Pneumothorax, COPD, Smoking
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Acil Servise Başvuran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına İkincil Gelişen Pnömotorakslı Hastaların Analizi Amaç: Sekonder Spontan Pnömotoraks (SSP) akciğerlerde altta yatan bir hastalığa bağlı olarak plevral mesafede hava toplanmasıdır. Çalışmamızda KOAH-SSP tanısı konulmuş hastaların klinik özellikleri, sigara kullanım alışkanlıkları, tedavi protokollerinin ve sonlanımlarının son literatür verileri ışığında değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya etik kurul onayladıktan sonra başlandı. Sekonder spontan pnömotoraks tanısıyla kliniğimize başvuran 62 hastanın verileri retrospektif olarak analiz edildi. Bulgular: KOAH ve SSP tanısı almış 40 yaş üstü 62 erkek ve kadın hasta değerlendirildi. Olguların 54'ü erkek (% 87,1), 8'i kadın (% 12,9) idi. Yaş aralığı 61,4+11,3 idi. Hastaların 42'inde (% 67,7) pnömotoraksın yönü sağ ve 20'sinde (% 32,3) sol taraf olarak saptandı. Hastaların 13'ünde yandaş hastalık mevcut idi (% 21). Hastaların 44'ünde (% 71) nefes darlığı, 14'ünde (% 22,6) göğüs ağrısı, 4'ünde (% 6,5) ise öksürük şikayeti mevcuttu. Hastanede yatış süresi ortalama 10 gün (3-17) idi. İleri cerrahi gerektiren hastaların 6'sı (% 60) 2.nüks pnömotoraks, 2'si (% 20) 1. nüks pnömotoraks ve 2'si (% 20) uzamış hava kaçağı nedeni ile opere edildiler. Sonuç: SSP tedavisinde tüp torakostomi ilk seçenek olarak düşünülmeli, ameliyat edilemeyen hastalar için tıbbi plöredez uygulanmalı ya da bir Heimlich valfi ile ayaktan takip edilmelidir. Yine bu hastaların tedavisi planlanırken hastanın genel durumu, pnömotoraksın ilk veya nüks olması ve altta yatan akciğer hastalığının göz önünde bulundurulmasının gerekli olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Analysis of The Patients With Pneumothorax Developed Collaterally to Chronic Obstructive Lung Disease Who Consulted to Emergency Service Aim: Secondary Spontaneous Pneumothorax (SSP) is air accumulation in pleural range based on an underlying disease in the lungs. In our study, the aim was to evaluate clinical features, smoking habits, treatment protocols and outcomes of patients, who had received the diagnoses of COPD-SSP, in the light of the recent literature data. Material and Method: The study was carried out upon approval by Ethical Committee. The data gathered from 62 patients applying to our clinic with the diagnosis of secondary spontaneous pneumothorax were analyzed retrospectively. Findings: 62 men and women above the age of 40 who had been diagnosed COPD and SSP were monitored. The cases involved 54 men (87.1%) and 8 women (12.9%). The age range was 61.4+11.3. The pneumothorax was observed to be located on right in 42 of the patients (67.7%) and on left in 20 of them (32.3%). 13 of the patients (21%) had an associated disease. 44 of the patients (71%) had complaints of dypsnoea, 14 of them (22.6%) chest pain and 4 of them (6.5%) cough. The patients stayed in the hospital for an average period of 10 days (3-17). 6 of the patients (60%) requiring advanced surgery were operated for second-relapse pneumothorax, 2 of them (20%) for first-relapse pneumothorax and 2 of them (20%) for prolonged air leak. Conclusion: Tube thoracostomy should be considered the primary alternative in the treatment of SSP and pleurodesis should be administered to inoperable patients or they should be monitored out (outpatients) with a Heimlich valve. In our opinion, the patient's general condition, relapse of the pneumothorax (first or second) and the underlying lung disease should be taken into consideration while planning the treatment of these patients.