Gelişimi izleme ve destekleme rehberi 0-2 yaş standardizasyon çalışması
The standardization of the guide for monitoring and promoting development between 0-2 ages
  1. Tez No: 192067
  2. Yazar: DERYA GÜMÜŞ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLGİ ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Child development, developmental assessment, developmentalsurveillance, instrument development
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ülkemizde saglık sistemimizin günümüzdeki yapısı içinde bebeklik ve erkençocukluk döneminde gelisimin izlenmesi ve desteklenmesi amacı ile kullanılabilecekbir araç bulunmamaktadır. Bu amaçla gelistirilen Gelisimi zleme ve DesteklemeRehberi (GDR) yöntem olarak ailelerin çocuklarının gelisimleri ile ilgilikaygılarını ve gözlemlerini açık uçlu sorular sorarak degerlendirir ve gelisimidestekleme bölümü içerir. Bu arastırmanın amacı Ankara Üniversitesi Tıp FakültesiÇocuk Saglıgı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gelisimsel Pediatri Ünitesi tarafındangelistirilen GDR'nin norm çalısmasının yönteminin gelistirilmesi ve baslatılmasıdır.Norm örneklemi saglıklı oldugu ve gelisimsel açıdan risk tasımadıgı belirlenen 0-30ay arasında 600 çocuktur. Bu arastırmanın örneklemini Ankara ve BaskentÜniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Saglıgı ve Hastalıkları Anabilim Dalları'nın SosyalPediatri Ünitelerine saglam çocuk muayenesi için basvuran, yasları 0-30 ay arasındasaglıklı oldugu belirlenen ve gelisim açısından risk tasımayan 160'ı (% 51,1) erkek,153'ü (% 48,9) kız olmak üzere 313 çocuk olusturmustur. Annelerin % 93,6'sı liseve üniversite mezunudur. GDR'nin uygulanabilirlik, anlasılabilirlik, uygunlukaçısından yeterli oldugu, önceden belirlenen gelisimsel yetilerin ailelerin anlatımındatümüyle yer aldıgı, ekleme gerekmedigi, gelisimsel, yetilerin kazanılması açısındanerkek ve kız cinsiyet arasında anlamlı fark bulunmadıgı saptanmıstır. Ülkemiz içinstandardize edilen Denver II Gelisimsel Tarama Testi ile GDR'de tanımı tam olarakortak olan tüm yetilerin kazanıldıgı aylar birbirine benzer bulunmustur.Bu arastırma GDR'nin norm çalısmasının yöntemini gelistirmis olup verilerin yarısıelde edilmistir. Yeterli ve uygun bir gelisimi izleme ve destekleme yöntemi olaraksaglık sistemi içinde yerlesmekte olan GDR'nin norm çalısması, tüm çocuklarıngelisimsel açıdan izlemini ve desteklenmesini güçlendirecek, gelisimsel riskleri vegecikmeleri olan çocukların erken belirlenmesine ve gereken desteklereyönlendirilmesine ısık tutacaktır
Özet (Çeviri)
Instruments that can be used to monitor and promote infant and young childdevelopment within the health care system?s structure in Turkey are lacking. TheGuide for Monitoring and Promoting Development (GMPD) developed for thispurpose, monitors child develpment by obtaining information from families on theirchild?s development with open-ended questions, and contains a section for promotingdevelopment. The purpose of this study was to begin the norm study of the GMPDdeveloped by the Developmental-Behavioral Pediatrics Unit, at Ankara UniversitySchool of Medicine.A total of 600 children between 0-30 months of age, attending Ankara and BaskentUniversities Schools of Medicine, Departments of Pediatrics for well-child visitswere aimed to be recruited for the study. The present study sample consisted of 160(51,1 %) boys, and 153 (48,9 %) girls that were determined to be healthy and to haveno risks for developmental delay. Most mothers 93,6 % had at least high schooleducation. Accessibility, ease of usage and suitability were found to be sufficient inthe GMPD. Mothers expressed their child?s development using the developmentalskills that were specified in the Guide, addition of further expressions to explaindevelopmental skills were not needed, no difference was found between boys andgirls in the ages at which they acquired developmental skills. A comparison betweenthe age placement of similar items in the GMPD and Denver II TurkishStandardization revealed no difference between ages at which 90 % of children ineach norm study performed developmental milestones.This study has developed the methodology of the norm study of the GMPD andprovided half of the sample. The GMPD is an instrument with the potential tointroduce the concept of developmental surveillance and promotion within the healthcare system and to fascilitate the early identification and prompt management ofdevelopmental risks and delays.