Kalp yetersizliği olan hastalarda CA 125, CA 19-9, CA 15-3, CEA ve AFP'nin değerlendirilmesi
Analysis of CA 125, CA 19-9, CA 15-3, CEA and AFP in chronic heart failure
- Tez No: 192145
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FERİDUN KOŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Tümör marker, CA 125, kalp yetersizliği36, Tumour markers, CA 125, Heart failure38
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
7-ÖZETKronik kalp yetersizliği olan hastalarda CA 125, CA 19-9, CA 15-3,CEA, AFP'nin değerlendirilmesiAmaç: Kalp yetersizliği (KY) olan hastalarda serumda tümör markerlarının düzeylerininarttığı ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amaçları serum CA 125 ve diğer tümör marker (CA19-9, CA 15-3, CEA ve AFP) düzeylerinin KY olan hastalarda sağlıklı bireylere göre artıpartmadığını saptamaktı. Ayrıca biz bu çalışmada tümör markerları ile KY fonksiyonelkapasiteleri arasındaki ilişkiyi araştırdık.Gereç ve yöntem: KY olan 30 hastada (21 Erkek ve 9 Kadın; ortalama yaş 62,2±9,2 yıl)serum CA 125 ve diğer tümör marker (CA 19-9, CA 15-3, CEA ve AFP) düzeylerideğerlendirildi. Kontrol grubunda ise sağlıklı gönüllü 30 kişide (22 Erkek ve 8 Kadın;ortalama yaş 58,6±13,1 yıl) serum tümör marker düzeyleri değerlendirildi. Serum tümörmarkerları (CA 125, CA 19-9, CA 15-3, CEA ve AFP) kemilüminesan enzim immunometrikyöntem (DPC, Los Angeles, USA) ile ölçüldü. NYHA'ya göre KY olan hastalar iki grubaayrıdı: orta düzeyde KY olan hastalar grup I (n=7) ve şiddetli düzeyde KY olan hastalar grupII (n=23).Bulgular: Serum CA 125 düzeyleri KY olan grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarakyüksek tespit edildi (41.4±5 U/ml'e karşılık 9.7 ±4.7 U/ml; p0.05). Ayrıca grup II'deki hastaların grup I'deki hastalara göre serum CA 125düzeyleri anlamlı olarak yüksekti (51.2±15.3 U/ml'e karşılık 9.3 ±1.8 U/ml; p=0.006).Sonuç: Tümör markerları içinde sadece CA 125'in KY varlığı ve şiddeti ile yakından ilişkilibulundu. CA 19-9, CA 15-3, CEA ve AFP düzeyleri ile KY arasında ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
9-SUMMARYAnalysis of CA 125, CA 19-9, CA 15-3, CEA, AFP levels in patients withchronic heart failureBackground and aims: It has been suggested that serum levels of tumour markers areelevated in patients with chronic heart failure (HF). The purposes of this study were todetermine serum levels of CA 125 and other tumour markers (CA 19-9, CA 15-3, CEA, andAFP) in HF patients, and to compare HF patients and healthy control subjects. Moreover, weinvestigated the relationship between the tumour markers and their functional capacities inthese patients.Materials and methods: Serum levels of CA 125 and other tumour markers (CA 19-9, CA15-3, CEA, and AFP) were determined in 30 heart failure patients (21 males and 9 females;age 62.2±9.2 years). Serum levels of these tumour markers were also evaluated in 30 healthyvolunteers (22 males and 8 females; age 58.6±13.1 years). Serum levels of the tumourmarkers (CA 125, CA 19-9, CA 15-3, CEA and AFP) were determined by chemiluminescentenzyme immunoassay methods (DPC, Los Angeles, USA). According to the New York HeartAssociation (NYHA) HF patients were divided into two groups: mild HF groups I (n=7) andsevere HF groups II (n=23).Results: Serum levels of CA 125 were significantly higher in HF patients than in normalcontrols (41.4±5 U/ml vs. 9.7±4.7 U/ml; p0.05 for all). Serum levels of CA 125 in the group II patients were significantlyhigher than in the group I patients (51.2 ± 15.3 U/ml vs. 9.3 ± 1.8 U/ml; p=0.006,respectively).37Conclusion: We have shown that only CA 125 seems to be closely related to the presenceand severity of HF. CA 19-9, CA 15-3, CEA and AFP weren?t related to the presence andseverity of HF.