Çeşitli saklama solüsyonlarının internal mammarian arter akımı üzerine olan etkileri
Effects of varius topical vasodilators on internal mammarian artery blood flow
- Tez No: 192146
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT NİSANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass cerrahisi, Vazospazm, Vazodilatasyon.34, Coronary Artery Bypass Surgery, Vasospasm, Vasodilatation.36
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÇEŞ TL SAKLAMA SOLÜSYONLARININ NTERNAL MAMAR YAN ARTERAKIMI ÜZER NE OLAN ETK LERÖZETAmaç: IMA, koroner arter cerrahisinde kullanılan greftlerin başında gelir.Arteriyel greftlerin kullanımında karşılaşılan en önemli sorun spazmdır. Arteriyelgreft spazmını engellemek ve hem çap hem akım artışı sağlamak amacıylaçeşitli vazodilatör ajanlar lümen içi veya topikal olarak kullanılmıştır. Buçalışmada, kısa süreli topikal vazodilatör uygulamasının MA akımı üzerineetkilerini değerlendirdik.Materyal ve Metod: KABC yapılan 100 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaşortalamsı 59.8±10.7 yıl idi. Hastalar uygulanan vazodilatör ajana göre beş grubaayrıldı (kontrol grubu olarak serum fizyolojik, nitrogliserin, diltiazem, papaverinve adenozin grupları). Kan akım ölçümleri esnasında ortalama arter basıncı,kalp hızı ve satral venöz basınçlar ölçülerek kaydedildi. lk ölçümler, MA göğüsduvarından çıkarıldıktan hemen sonra yapılırken ikinci ölçümler topikalvazodilatör ile 5 dakika temas ettikten sonra gerçekleştirildi. Bu iki ölçümarasındaki 5 dakikalık süreçte, MA, içinde 50 ml topikal vazodilatör solüsyonbulunan şırınga tüpe batırıldı.Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve BSA açısından istatistiksel farkyoktu. Topikal ilaç banyosundan önceki ve sonrasındaki ölçümlerde, grup içi vegruplar arası ortalama arter basıncı, kalp hızı ve santral venöz basınç açısındanfarklılık tespit edilmedi. Topikal ilaç uygulamasından önce yapılan ilk ölçümlerdegruplar arası istatistiksel farklılık yoktu. Grupların tümünde, topikal ilaçuygulaması sonrası MA kan akımı istatistiksel anlamlılık gösterecek kadarartmıştı. Buna karşın, kan akımını artırma oranlarına bakıldığında topikalilaçların tümü SF grubuna göre üstündü.Sonuç: Topikal vazodilatörle kısa süreli muamelenin MA kan akımını anlamlıbiçimde arttırdığı sonucuna vardık. Çalışan kalpte olduğu gibi MA greftininçıkarıldıktan kısa süre sonra anastomoz edileceği durumlarda, topikal ilaçlarkullanarak MA vazodilatasyonunun faydalı olacağını savunmaktayız.33
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF VAR OUS TOP CAL VASOD LATORS ON INTERNALMAMMAR AN ARTERY BLOOD FLOWSUMMARYAim: The internal mammary artery (IMA) has become the conduit of choice forcoronary artery bypass grafting. Spasm is a major concern with the use ofarterial conduits. To avoid spasm of the artery, and increases in its diameterand flow, various vasodilators have been used either intraluminally or by topicalapplication by different surgeons. We evaluated the effect of brief treatment withtopical vasodilators on blood flow of IMA flow.Material and Methods: A hundered patients undergoing primary CABG with amean age of 59.8±10.7 years enrolled in this study and were randomized to 1 of5 groups based on the vasodilating agent administered (normal salin as controlgroup, nitroglycerin, diltiezem, papaverin and adenosine groups). Bloodpressure, central venous pressure, and heart rate were measured and recordedduring blood flow measurements. The first measurement was performed shortlyafter the IMA was dissected from the chest wall and the second was 5 minutesafter topical vasodilator treatment. During the time interval between the twomeasurements (5 minutes) the IMA was immersed in a syringe tube containing50 ml solution of topical vasodilators.Results: No statistically significant differences were found between the groupswith respect to age, sex and body surface area. Mean arterial pressure, heartrate and central venous pressure at the time of the first and second IMA flowmeasurements was not significantly different either within or between thegroups. There were no significant differences between IMA flow among thegroups before drug administration In all five groups, the MA flow increasedsignificantly. On the other hand, the IMA flow ratios showed a significantincrease of flow in the nitroglyserin, diltiazem, papaverin and adenosine groupsthan normal salin group.Conclusions: We conclude, that brief treatment with topical vasodilatorssignificantly increase IMA flow. We advocate, that vasodilatation of the IMA with35topical drugs is useful, in case of beating heart surgery where it wasanastomosed short ater harvesting.