Varikoselli hastalarda pampiniform pleksus ile brakial ven arasındaki kan gazı değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of venous blood gas levels between pampiniform plexus and brachial vein in patients with varicocele
  1. Tez No: 192147
  2. Yazar: ALİ BEYTUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Varikosel, varikoselektomi, kan gazları42, Varicocele, varicocelectomy, blood gas44
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETVARİKOSELLİ HASTALARDA PAMPİNİFORM PLEKSUS İLE BRAKİAL VENARASINDAKİ KAN GAZI DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASIAMAÇ: Varikosel erkek infertilitesinin düzeltilebilir en sık nedenidir ve bugüne kadar patofizyolojisi tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Bu çalışmada,dilate pampiniform pleksus ve brakial ven arasındaki kan gazı değerlerinikarşılaştırarak, varikoselli hastaların testis dokusunun oksijenizasyonunda vemetabolizmasında bir değişiklik olup olmadığını göstermeyi amaçladık.Bilgilerimize göre literatürde kan gazı değerlerinin karşılaştırıldığı böyle birçalışma yoktur.GEREÇ VE YÖNTEM: Üroloji Polikliniği' ne başvuran ve varikosel tanısıylavarikoselektomi yapılan hastalardan 52 tanesi çalışmaya alındı. Varikoselektomiesnasında en dilate venden ve eşzamanlı sol brakial venden kan gazları alınarakpH, laktat, pO2, SO2, pCO2, HCO3- değerleri ölçüldü ve ortalamaları karşılaştırıldı,p değerinin 0,05' in altında olması istatistikû olarak anlamlı kabul edildi.BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 24,4 (17-49) yıldı. Hiçbir hastadaherhangi bir sistemik hastalık yoktu. Hastaların 43' ünde (% 82,7) sol, 8' inde(% 15,4) hastada bilateral, 1' inde (% 1,9) sağ varikosel mevcuttu.Pampiniform pleksus ile brakial ven kan gazları değerleri arasında pH, pO2 veSO2 değerleri arasında anlamlı fark yok iken, pCO2 ve HCO3- değerleri anlamlıdüşük, laktat değeri anlamlı yüksek çıktı. Ancak bu anlamlı farklılıklara rağmenölçülen değerler normal kan gazı değerleri içerisindeydi.SONUÇ: Çalışmamızda kan gazı değerlerine göre, varikosel etkisi altındakitestisle periferik doku karşılaştırıldığında testiste oksijen tüketiminin azaldığı vemetabolizmanın yavaşladığı yönünde istatistikû olarak anlamlı farklılıklar olmaklaberaber testisten elde edilen değerlerin normal venöz kan gazı değerleri41içerisinde kaldığını gördük. Bu değerlerin normal sınırlar içerisinde olmasıazalmış oksijen tüketimi ve matabolizma yavaşlamasının varikoselin testisüzerindeki olumsuz etkisini açıklayamamaktadır. Bu konuda ileride yapılacakçalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCOMPARISON OF VENOUS BLOOD GAS LEVELS BETWEEN PAMPINIFORMPLEXUS AND BRACHIAL VEIN IN PATIENTS WITH VARICOCELEPURPOSE: Varicocele is most correctable cause of the male infertility andpathophysiology of it could not have been elucidated up to date. In this study,comparing blood gas levels in dilated pampiniform plexus and brachial vein, weaimed to determine whether there were some changes in the oxygenation andmetabolism of testis tissue in patients with varicocele. According to ourknowledge, there is no study in the literature that compares blood gas levels asin our study.MATHERIALS AND METHODS: Of the patients who admitted tooutpatients department of Urology and underwent varicocelectomy operationdue to varicocele, 52 were enrolled in the study. During varicocelectomy venousblood samples were taken from most dilated vein of the pampiniform plexusand simultaneously from brachial vein. In this samples pH, lactate, pO2, SO2,pCO2, HCO3- values were measured and mean values of these venousparameters were compared statistically. P < 0,05 was accepted as significant.RESULTS: The mean age of the study patients was found as 24,4 (17 -49) years. There was not any systemic disease in no patient. Of the patients 43(82,7 %) had left varicocele only, 8 (15,4 %) had bilaterally varicocele and 1(1,9 %) had right varicocele only. While there were no statistically significantdifferences between the pH, pO2 and SO2 levels of venous samples frombrachial vein and pampiniform plexus. However pCO2 and HCO3- levels weresignificantly lower and lactate level was significantly higher in pampiniformplexus than in brachial vein. In spite of these significant differences, meanvalues measured in venous blood samples from pampiniform plexus andbrachial vein were in normal laboratory ranges.43CONCLUSIONS: Although the results of this study showed that varicocelecaused statistically significant decreases in the rate of oxygen consumption andmetabolism level in the testis tissue compared with the peripheral tissues,values obtained from the venous sample of pampiniform plexus were normalranges. Therefore diminished oxygen consumption and metabolism can notexplain the negative effects of varicocele on testis tissue. This topic remains tobe elucidated in later studies.