Düzce bölgesinde hayvan ve hayvansal ürünlerle uğraşan ve uğraşmayan iki farklı grupta brucella seropozitifliğinin araştırılması
- Tez No: 192177
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CİHADİYE ELİF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Brucella seropozitifliği, Düzce, Hayvancılıkla uğraşanlar, Mandıra çalışanları, Brucella seropositivity, Düzce, villagers, dairy workers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, Düzce ve çevresindeki köylerde risk gruplarında Brucellaseropozitiflik oranlarının saptanması amacıyla, Haziran 2004- Mayıs 2005 tarihleriarasında yapıldı. Çalışma grubu, il merkezindeki mandıralarda çalışan 26 (7 kadın, 19erkek) işçi ve köylerde hayvancılıkla uğraşan 296 (199 kadın, 97 erkek) kişi olmaküzere toplam 322 kişiden; kontrol grubu ise, risk grubunda olmayan 150 (95 kadın,55 erkek) kişiden oluşturuldu.Çalışmaya katılanların serumları örnekleri inaktive edildikten sonraörneklerinin hepsine lam aglütinasyon testi (Rose Bengal , RHSM Antijenleri, Ankara,Türkiye) ve pozitif bulunan örneklere standart tüp aglütinasyon testleri (RHSMAntijenleri, Ankara, Türkiye) uygulandı. 1/ 160 titre ve üzeri olan değerler pozitifkabul edildi. Çalışmada elde edilen tüm verilerin istatistiksel analizi için SPSS 11.0Windows 98 paket programı kullanıldı. Grupların karşılaştırılmasında Ki- Kare (Ï2)testi kullanıldı ve p⤠0.05 olan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Mandıra çalışanı 26 kişide lam aglütinasyon testi ile pozitiflik saptanmazken,köylerde geçimini hayvancılıkla sağlayan 296 kişinin 38 (%12.84)' inde; kontrolgrubundaki 150 kişinin 15 (%10)' inde pozitif sonuç bulunmuştur. Çalışma ve kontrolgrupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p> 0.05). LamAglütinasyon testi pozitif bulunan 38 kişinin 1 (%0.3)' inde 1/640 titrede, kontrolgrubunda pozitif bulunan 15 kişinin 1 (%0.7)' inde 1/160 titrede Standart tüpaglütinasyon testi (STA) testi ile pozitiflik saptanmıştır. Çalışma ve kontrol gruplarıarasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Yapılan istatistikselanalizler sonucunda; hayvancılıkla uğraşan gruptaki kadın ve erkekler arasında,kontrol grubundaki kadın ve erkekler arasında ve genel olarak çalışma ve kontrolgruplarındaki kadınlarla erkekler arasında istatistiksel olarak herhangi bir farkolmadığı saptandı (p>0.05).Sonuç olarak; yaptığımız çalışmada, çalışma ve kontrol grubunu oluşturankişilerde Brucella seropozitiflik oranları çok düşük ve benzer oranlar saptanmış (p>0.05) olup, bu bulgular, daha önce T. C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Tarım ve KöyişleriBakanlık'larınca Bolu Bölgesinden bildirilen sonuçlar ile benzer bulunmuştur. Buçalışma Düzce' de insan brucellosis seropozitiflik oranlarını gösteren ilk çalışmaolması açısından önemlidir. Bölgemizde bulduğumuz bu düşük seropozitifliği, hayvanbrucellosis oranlarındaki düşüklüğe, sütlerin kaynatılarak tüketilmesine ve Düzce İlTarım Müdürlüğü'nün düzenli çalışmasına bağlı olduğu kanısına düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This prospective study was conducted to investigate the rate of Brucellaseropositivity of dairy workers in Düzce and the villagers between June, 2004 andMay, 2005. Study group consisted of 322 adults. 26 (7 females, 19 males)wereworkers in the small dairies in the city centre and 296 (199 females, 97 males)wereadults who works on livestock in the villages. Control group consisted of 150 (95females, 55 males) adults who were not in the risk group.After inactivating, all serum samples were first applied slide aglutination test(Rose Bengal, RHSM antijens, Ankara, Turkey), followed by standart aglutinationtests (RHSM antijens, Ankara, Turkey) for positive specimens. Samples ⥠1/160 titerswere admitted as positive results. Statistical analysis was performed using SPSS 11.0for Windows 98. Ï2 test was used to compare the data. (A p value equal or less than0.05) p0.05). As aresult of statistical analyses; it was found that, there was no statistically significancebetween males and females working on livestock; males and females in the controlgroup; and as a total between males and females in both study and control groups(p>0.05).In conclusion, in this study, the rates of seropositivity of brucellosis for theadults in study and control groups has been found very low and similarity has beenobtained in both study and control groups(p>0.05). This findings are similar to thoseof which were reported previously by the ministry of health of Turkish Republic andthe ministry of Agriculture and Village Affairs of Turkish Republic in Bolu Region.This study is important for being the first study that demonstrates the humanbrucellosis seropositivity rates in Düzce. This low seropositivity in our region may berelated to the low rates of animal brucellosis, consuming the milk by boiling andproper works of Düzce Province Agriculture Office.