Sivas ilindeki huzurevinde kalan yaşlı bireylerin sportif etkinliklere yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
The evaluarion of the old people's quality of life according to their sporting activities who live in lest home in Sivas
- Tez No: 192199
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYNET ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Fiziksel aktivite, Huzurevi, Aging, Physical activity, Rest home
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışmanın amacı 65 yaş ve üstündeki bireylerin fiziksel aktivitealışkanlıklarını tespit etmektir. Bu amaçla Sivas ilindeki kamuya ait huzurevindekalan bireylere CHAMPS (yaşlılar için toplum içi aktivite programları) fizikselaktivite anketi modifiye edilerek uygulanmıştır. Bireylere son bir aydaki tipik birhafta içerisinde yaptıkları aktiviteler sorulup, haftalık enerji tüketimi ve haftalıkaktiviteye katılım oranı hesaplanmıştır. Fiziksel aktiviteler 3 farklı gruptadeğerlendirilerek her biri için haftalık aktivite yapma sıklığı ve haftalık kaloritüketimleri bulunmuştur. Bunlar; egzersizle (hafif - orta - yüksek) ilişkiliaktiviteler, MET ⥠3 olan orta ve yüksek şiddetteki egzersizlerle ilişkili aktivitelerve tüm aktiviteler.Çalışmaya 12'si kadın 21'i erkek toplam 33 kişi katılmıştır. Yaş ortalamasıkadınlar için 79,0 ( min 48.0 - max 96.0), erkekler için ortalama 72, 3 ( min 60.0 -max 91.0). Egzersizlerle ilişkili tüm aktivitelerde harcanan kalori tüketimiortalama 1609,1 kcal'dir, bu değer kadınlarda 1294,4 kcal, erkeklerde 1774,0kcal'dir. Toplam haftalık aktivite katılım sıklığı 35,2; kadınlarda 35,9, erkeklerde36,3'dür. Orta ve yüksek şiddetteki egzersizlerle ilişkili aktivitelerde harcanankalori tüketim, ortalama 610,2 kcal; kadınlarda 684,2 kcal, erkeklerde 573,3kcal'dir. Bu aktivitelere haftalık katılım sıklığı 37,4; kadınlarda 38,8, erkeklerde36,8'dir. Tüm aktivitelerde harcanan kalori miktarı ortalama 4320,4 kcal;kadınlarda 3600,0 kcal, erkeklerde 4732,1 kcal'dir. Haftalık katılım sıklığıortalama 35,2; kadınlarda 33,3, erkeklerde 36,3'dür.Tüm aktivitelere katılım sıklığı ile aktivitelerde harcanan kalori miktarıarasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, gelir düzeyi, eğitim seviyesi ve yaş açısındananlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate habitual physical activity of 65and over older people at rest home in Sivas. CHAMPS questionnaire was used inprivate and public of rest home by modifiying. The questionnaire assesses weeklyfrequency and duration of various physical activities typically undertaken into lastone month by older adults. We estimated caloric expentidure / wk expended inphysical activity and created a summary frequency / wk measures. We calculatedmeasures of each of these for: 1) all exercise - related activities, 2) moderate -high intensity exercise related activities ( MET ⥠3), 3) all activities.The sample consisted of 33 older person; (women, n: 12; men, n: 21) andwas aged between 48,0-96,0 for women ( mean: 79,0), 60,0-91,0 for men (mean: 72,3). Caloric expenditure i week in all exercise related activities was1609,1 kcal, in women 1294,4 kcal, in men 1774,0 kcal; frequency / week was35,2; in women 35,9, in men 36,3. Caloric expenditure / week in moderate - highintensity exercise was 610,2 kcal, in women 684,2 kcal, in men 573,3 kcal;frequency / week was 37,4, in women 38,8, in men 36,8. Caloric expenditure /week in all activities was 4320,4 kcal, in women 3600,0 kcal, in men 4732,1 kcal;frequency / week was 35,2, in women 33,3, in men 36,3.The significant correlation between frequency of caloric expenditure in allactivities was found. But there was no significant correlation between frequencyof participated all activities, income level, education level, and age.