Etomidat ile anestezi indüksiyonunda, midazolam ve deksmedetomidin ko-indüksiyonunun karşılaştırılması
  1. Tez No: 192242
  2. Yazar: SELCEN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ko-indüksiyon, deksmedetomidine, midazolam, etomidat, ACTH, kortizol, Co-induction, midazolam, dexmedetomidine, etomidate, ACTH, cortisol
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETGenel anestezi, geçici bilinç kaybı ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadankalkmasıdır. Ko-indüksiyon iki veya daha fazla ilacın intravenöz yoldan genel anesteziindüksiyonu amacıyla kullanılmasıdır. Bu çalışmada indüksiyon öncesi uygulananmidazolam ve deksmedetomidinin etomidat indüksiyonuna etkilerini araştırılmasıamaçlandı.Alt batın cerrahisi geçirecek 18-60 yaş arası ASA I-II 59 hasta çift-kör, plasebokontrollü bu çalışmaya dahil edildi. Anestezi indüksiyonundan 15 dak. önce Grup I içinintravenöz serum fizyolojik, Grup II için intravenöz 0.05 mg/kg midazolam, Grup III için 2mcg/kg intravenöz deksmedetomidin 5 dak. içerisinde uygulandı. Preoperatif dönemdehastaların oryantasyonları, sedasyon değerleri kaydedildi, görsel amnezi testi amacıyla 5adet hayvan resmi hastalara gösterildi. Hemodinamik ve solunumsal değerlerin takibiyapıldı. Anestezi indüksiyonu 50 µg/kg alfentanil ve kirpik refleksi kaybolana kadaretomidat ile intravenöz olarak yapıldı. Kas gevşemesi amacıyla 0.5 mg/kg rokuronyumintravenöz verildi. İndüksiyon sırasında kirpik refleksi kaybolma süresi, miyoklonikhareketler ve kullanılan etomidat dozları kaydedildi. Anestezi idamesi sevofluran vealfentanil infüzyonu ile sağlandı. Postoperatif dönemde hastaların spontan göz açmasüreleri, ekstübasyon ve oryantasyon zamanları ile Aldrete skorlarının 9'a ulaşma süresikaydedildi. Preoperatif ve postoperatif dönemde plazma ACTH ve kortizol düzeylerikaydedildi.Çalışmanın sonucunda, deksmedetomidin grubunda anestezi indüksiyonda kirpikrefleksi kaybolma süresi ve etomidat doz gereksinimi daha az bulundu. Post-operatifderlenme özellikleri gruplar arasında benzerdi. Deksmedetomidin grubunda preoperatifdönemde kalp atım hızı, diğer gruplara göre düşük bulundu.Etomidat öncesi uygulanan deksmedetomidin veya midazolamın güvenli ve etkilibir ko-indüksiyon kombinasyonu oluşturduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInduction of anaesthesia is cease to be function of sense together withtemporary loss of consciousness. As far co-induction is use together two or more drugswith intravenous application to achieve general anaesthesia. In this study; our purposedwas to find out the effect of midazolam and dexmedetomidine pre-induction to etomidateinduction.ASA I-II risk 60 patient who were 18-60 years old and who were undergoingfor lower abdominal operation enrolled in this a double-blind, placebo-controlled study.Fiftheen minutes before the induction of anaesthesia: Group I recieved intravenous % 0,9saline, Group II recieved 0,05 mg/kg midazolam intravenously, Group III recieved 2 μg/kgdexmedetomidine intravenously in 5 minutes. Sedation and orientation values are recordedfive animal picture were showed to patient for visual amnesia test. Heamodynamic andrespirator values were observed. For anaestesia induction 50 µg/kg alfentanil and formuscle relaxtation 0,5 mg/kg rocuronium were applied. As long as loss of eyelash reflexoccured etomidate infosion have been continued. During the induction period time to lossof eyelash reflex, miyoklonik movements, etomidate dose recorded. For anesthesiamaintenance; sevoflurane and alfentanil infusion were used. During the postoperativeperiod; the time of opening eyes, extubation, orientation duration and the time recieved toAldrete scores 9 were recorded. Plasma levels of ACTH and cortisol were recorded inpreoperative and postoperative period.Finally; time to loss of eyelash reflex and requirement of etomidate dose waslower in anaesthesia induction with dexmedetomidine group. Postoperative recovery propertieswere similar between groups. Heart rate was lower in dexmedetomidine group duringpreoperative period.For our opinion the application of dexmedetomidine or midazolam these beforeetomidate are safely and effective.