İnternal torasik arter üzerine topikal uygulanan papaverin, diltiazem ve nitroprussidin apoptotik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the apoptotic effect of topicaly applied papaverine, diltiazem and nitroprusside to internal toracic artery.
  1. Tez No: 192260
  2. Yazar: ORÇUN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. BEHÇET SEVİN, PROF.DR. RECEP ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, internal torasik arter, papaverin, diltiazem, nitroprussid, Apoptosis, internal thoracic artery, papaverine, diltiazem, nitroprussid
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETÜnal, O. nternal torasik arter üzerine topikal uygulanan papaverin, diltiazemve nitroprussidin apoptotik etkilerinin karşılaştırılması. Eskişehir OsmangaziÜniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı TıptaUzmanlık Tezi, Eskişehir, 2006. Bu çalışma, kliniğimizde elektif koroner arterbypass cerrahisi uygulanan on hastadan alınan internal torasik arter segmentlerikullanılarak yapıldı (yedi erkek, üç kadın, ortalama yaş 65,55). Her hastadan alınaninternal torasik arter distal segmenti çıkarıldıktan hemen sonra dört eşit parçayabölünerek, her biri ayrı olarak serum fizyolojik, diltiazem, nitroprussid ve papaveriniçeren solüsyonlara aktarıldı. Her segmente, apoptotik hücre inceleme ve sayımı içinhematoksilin ve eozin boyaması ve TUNEL tekniği uygulandı. Apoptotik hücreler,her parça için elli mikroskobik alan taranarak sayıldı. Hematoksilin eozinboyamasına göre gruplar arasında belirgin farklara rastlanmadı. TUNEL tekniğiuygulandığında ise diltiazem grubunda ortalama apoptotik hücre sayısı diğer üçgruba göre belirgin artmış bulundu (13,3060). En az ortalama apoptotic hücre sayısıserum fizyolojik grubunda oldu (4,2500). Diltiazem ve papaverin grubuylakarşılaştırıldığında en az ortalama apoptotik hücre sayısı nitroprussid grubundaydı(9,4840). Papaverin grubunun ortalama apoptotik hücre sayısı ise 10,7540 olarakbulundu. Çalışmada diyabetik hastalarla diyabetik olmayan hastalar arasında ilaçlarınapoptotik etkilerinin farklı olmadığı bulundu. Sonuç olarak bizim çalışmamıza görebu çok kullanılan vazodilatör ilaçlar farklı derecelerde apoptoza neden olabilmekteve bu durum greftlerin apoptoz ve onun kötü etkilerinden korunması gerektiğinigöstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÜnal, O. Comparison of the apoptotic effect of topicaly applied papaverine,diltiazem and nitroprusside to internal toracic artery. Eskişehir OsmangaziUniversity Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department ofCardiovascular Surgery, Eskişehir, 2006. This study was performed by obtaininginternal thoracic artery segments of ten patients who undergoing coronary bypasssurgery (seven male, three female, mean age 65,55). Distal segment of internalthoracic artery were obtained immediately after harvesting and were divided fourequal pieces. Each internal thoracic artery segments were immersed to the fourdifferent solutions which containing seperately papaverine, diltiazem nitroprussidand saline. Each segments were examined with both hematoxylin-eosin and TUNELmethod in the aim of apoptotic cells determinations and counting. Apoptotic cellswere counted in fifty microscobic areas of each segments. No significant differencewas observed among the four groups according to hematoxylin-eosin staining.However, TUNEL method was revealed a significant increase of mean apoptotic cellin diltiazem group when compared to other three groups(13,3060). Least meanapoptotic cell number was counted in saline group (4,2500). The most decreasedmean apoptotic cell number were counted in nitroprussid group when compared todiltiazem and papaverine groups (9,4840). Mean apoptotic cell number of papaverinegroup was 10,7540. No difference was observed in diabetic and non diabetic patientssamples in apoptotic effects of the studied compounds. In conclusion, according toour results the most used vasodilatory agents may cause in several level of apoptosisand in this situation we should prevent grafts from apoptosis and its deleteriouseffects.