İzole organ banyosu düzeneğinde metaproterenol sülfat'ın koroner arter bypass operasyonu sırasında kullanılan radyal arter, safen ven ve mammariyan arter üzerine etkilerinin incelenmesi
İzole organ banyosu düzeneğinde metaproterenol sülfat'in koroner arter bypass operasyonu sirasinda kullanilan radyal arter, safen ven ve mammariyan arter üzerine etkilerinin i̇ncelenmesi
  1. Tez No: 814541
  2. Yazar: MEHMET OKAN DONBALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal torasik arter, radyal arter, safen ven, koroner arter bypass greft operasyonu, metaproterenol sülfat, internal thoracic artery, radial artery, saphenous vein, coronary artery by-pass graft operation, lidocaine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
GİRİŞ: Koroner arter hastalığı bulunan bradikardik ve hipertansif olgularda beta mimetik kullanımı önerilmektedir. Çalışmamızda selektif beta mimetik olan metaproterenol sülfat'ın koroner bypass operasypnu sırasında kullanılan greftler üzerine olan in vitro etkilerinin izole organ banyosu düzeneğinde etkilerinin incelenmesi planlanmıştır. MATERYEL VE METOD Çalışmamızda ocak 2013-2016 yılları arasında kliniğimizde opere olan 15'i kadın 15'si erkek toplam 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Yapılan çalışmada, metaproterenol sülfat 10-8 M -10-4 M konsantrasyon aralığında izole organ banyosu düzeneğinde radyal arter, safen ven ve mammariyan arter greftleri üzerinde fenilefrin 10-6 ile elde edilen submaksimal kasılma yanıtlarına verdiği gevşeme yanıtları açısından karşılaştırılarak değerlendirildi. SONUÇ: Safen ven grefti metaproterenol sülfat 10-4 maksimum konsantrasyonunda fenilefrin ile elde edilen submaksimal kasılmanın %23.87±8.36 'si kadar gevşerken bu oran radyal arterde %28.41±9.08, mammariyan arterde ise %40.49±13.52 olarak saptanmıştır. Arteyel greftler arasında metaproterenol sülfat ile elde edilen gevşeme yanıtları arasında anlamlı fark saptanmaz iken (P>0.05), safen ven greftleri ile arteryel greftler arasında anlamlı fark saptanmıştır (P< 0.05). TARTIŞMA: Bu araştırma sonucunda intraoperatif, perioperatif ya da postoperatif metaproterenol sülfat perfüzyonu ile İTA, radyal arter ve safen ven greftlerinde vazospazm gelişiminin önlenebileceğini ve perioperatif morbidite ile mortalitede azalma, uzun dönemde ise daha iyi greft açık kalma oranları sağlanabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: Beta mimetic usage recommending for patient with coranary artery disease patients. The aim of the study is to evaluate the in vitro effects of beta-1 selective mimetic '' metaproterenol sülfat'' on internal thoracic artery, radial artery and saphenous vein grafts using the tissue bath. Material and methods: In our study, Thirty (30) consecutive patients (15 women and 15 men) were enrolled in the study between january 2013 and 2016. We investigate metaproterenol sülfat vasorelaxation effect between 10-8 -10-4 M dosage at coronary artery bypass grafts. Results: When the three grafts are compared on the basis of vasorelaxation response, the sahpenous vein group had significantly lower relaxation response compared to the radial artery and internal thoracic artery groups (%23.87±8.36, %28.41±9.08, %40.49±13.52) Conclusion Based on the results of the study, we conclude that, metaproterenol sülfat infusion in the perioperative period is mandatory to diminish the vasospasm of internal thoracic artery, radial artery and saphaneus vein grafts, and hence improve perioperative and long term mortality and morbidity.