Solunum cihazına bağlı pnömonili hastalarda soluk havasındaki nitrik oksit ve hidrojen peroksitin tanısal değerleri
Diagnostic value of the nitric oxide and hydrogen peroxide in the breaths of the pneumonic patients depended on mechanic ventilator
  1. Tez No: 192374
  2. Yazar: AMİNE AKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNSAL ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, CRP, H2O2, solunum cihazı, pnömoni, soluk havası46, Nitric oxide, CRP, H2O2, pneumonia, exhaled breath, mechanicventilator.48
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
7. ÖZETSOLUNUM C HAZINA BAĞLI PNÖMON L HASTALARDA SOLUKHAVASINDAK N TR K OKS T VE H DROJEN PEROKS T N TANISALDEĞERLERAmaç: Akciğer hastalıklarının izleminde serbest radikaller özellikle de NOartan bir öneme sahiptir. Son zamanlarda soluk hava yoğunlaştırma yöntemi ile buparametrelerin ölçümü oldukça kolaylaşmıştır. Çalışmada örneklemesi kolay ve hastayaherhangi bir risk taşımayan soluk yoğunlaştırma yöntemiyle, ölçülecek olanenflamatuvar parametrelerin değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve yöntem:Yapılan çalışmada; solunum cihazına bağlı 27 pnömonili ve10 kontrol olmak üzere toplam 37 hastanın soluk hava yoğunlaştırıcısı ile soluk havasıalınarak nitrik oksit ve hidrojen peroksit çalışıldı. Hastalara pnömoni tanısı AmerikanGöğüs Cemiyeti'nin verilerine göre konuldu. Klinik pulmoner enfeksiyon skorlaması datanıda yardımcı olarak kullanıldı. Hastaların 0. ve 3. günlerinde soluk havasında NO,H2O2 ve serumda CRP çalışıldı.Bulgular: Pnömonili grupta 0. gün serum CRP ve soluk havası NO değerlerikontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken, H2O2 değerleri arasında farkbulunmadı.45Sonuç:Çalışmamızda, nitrik oksitin enflamasyonu göstermede oldukça anlamlıolduğu, özellikle solunum cihazı ilintili pnömoni gelişiminde erken tanıda değerliolabileceği ancak, serum CRP ölçümünün de aynı amaçla kullanılabileceği sonucunavarıldı.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYDIAGNOSTIC VALUE OF THE N TR C OX DE AND HYDROGENPEROX DE IN THE BREATHS OF THE PNEUMON C PATIENTSDEPENDED ON MECHANIC VENTILATORAim:The measurement of free radicals, especially NO, have an increasingimportance in the assessment of lung diseases. Lately, measurement of these parametersturned out to be easier with the help of EBC method. In this study, we aimed to evaluatethe inflammatory parameters measured by EBC which provides an easy and safemethod.Materials and Methods: In this study; NO and H2O2 levels were determinedwith the help of EBC in the exhaled breaths of a total of 37 subjects depended onmechanic ventilator, 27 patients with pneumonia and 10 controls. The patients werediagnosed as pneumonia according to the criteria of ATS and clinical pulmonaryinfection scores were also used for the diagnosis. Nitric oxide and H2O2 levels in theexhaled breaths and serum CRP of subjects were measured at the beginning and on the3rd days of respiratory support.Result: Nitric oxide levels in exhaled breath and serum CRP levels of subjectswith pneumonia were significantly higher than those of control group at the beginning,while there was no difference between the H2O2 values.47Conclusion: Our study revealed that the NO is significant in demonstrating theinflammation, especially valuable in early diagnosis of mechanic ventilator associatedpneumonia, but serum CRP measurement can be used for the same purpose as well.