Yenidoğanda inflamasyon markerları
Inflammation markers in the newborn
- Tez No: 192479
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZKAN ALATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biochemistry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: nflamasyon, yenidoğan, IL-8, hsCRP, MPO, nflammation, newborn, IL-8, hsCRP, MPO
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETDoku hasarı veya vücudun patojen mikroorganizmalar tarafındanhücuma uğraması, organizmada lokal ve sistemik olaylar oluşturmaktadır.Zedelenmeye karşı oluşan bu cevaba inflamasyon denir. nflamasyon,aterosklerotik hastalıklar, romatoid artrit ve myokard infarktüsüpatofizyolojisinde önemli rol oynar.nflamasyon mediatörlerinin etkisiyle kızarıklık, şişlik, ısı artışı, ağrıve fonksiyonlarda azalma semptomları oluşmaktadır.Biz bu çalışmada doğum şekline göre (vajinal doğum n: 27, sezeryandoğum n: 36) yenidoğan serumlarında, inflamasyon markerlarından interlökin-8(IL-8), high sensitif C-reaktif protein (hsCRP) ve miyeloperoksidaz (MPO)düzeylerini çalıştık.IL-8 ve hsCRP düzeyleri gruplara göre farksızdı. Vajinal yolla doğanbebeklerde MPO düzeyleri, sezeryanla doğanlara göre yüksekti.Sonuç olarak inflamasyon markerlarının doğum şekline göre farklılıkgösterebileceği bulunmuştur. Bu mekanizmaların daha iyi anlaşılabilmesi içindaha ileri çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAfter tissue injury or invasion by microorganizms, a cascade ofsystemic and local events is triggered. This generalized response to injury isreferred to as an inflammatory responce. nflammation play key rol in thepathophysiology of atherosclerotic disease, rheumatoid arthritis and myocardialinfarction.Color (heat), rubor (redness), tumor (swelling), dolor (pain), functionlaesa (loss of function) to taken form with the mediators of inflammation.In this study we studied the levels of interleukin-8 (IL-8), highsensitivity C-reactive protein (hsCRP) and myeloperoxidase (MPO) which areinflammation markers in the blood of the newborn according to mode of delivery(spontan vaginal delivery n:27, cesarean section n:36).Serum IL-8 and hsCRP levels were not different in groups. ButSerum MPO levels were higher in vaginal delivery than cesarean section.In the results, it was found that the inflammation markers may bechange with the mode of delivery. Future studies are needed to understand thismechanisms.