Nervus opticus'un intrakraniyal seyrinin incelenmesi ve histolojik analizi
The investigation of intracranial part and histology of the optic nerve
  1. Tez No: 192492
  2. Yazar: SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SONGUR, YRD. DOÇ. DR. ORHAN BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Morfoloji, Nöroloji, Forensic Medicine, Morphology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: nervus opticus, chiasma opticum, anatomi, histoloji.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, optic nerve, optic chiasm, anatomy, histology.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETN.opticus (Cr2) görme duyusunun taşındığı, yoğun lif sayısına sahip ve önemlikomşulukları olan bir kraniyal sinirdir. İçeriğinde özel somatik afferent lifler bulunanve karmaşık bir çaprazlaşmaya sahip olan bu sinir görme fonksiyonunda primer roloynamaktadır. Kendisinden veya çevre yapılardan kaynaklanan birçok probleminolması nedeniyle Cr2'ye veya çevre yapılarına cerrahi operasyonlar sıkyapılabilmektedir. Bu nedenle bu bölgenin anatomisinin bilinmesi önemlidir.Çalışmamızda; 20 adet adli otopsi kadavralarından toplam 40 adet Cr2'ninintrakraniyal parçası ve chiasma opticum (CO) incelendi ve doku örnekleri alındı.Cr2'nin intrakraniyal seyri ayrıntılı olarak not alındı, olabilecek varyasyon tipleriaraştırıldı. Daha sonra alınan doku örnekleri Hematoksilen-Eozin ile boyanarakhistolojik incelenmesi yapıldı.Makroskobik olarak; Cr2'ler optik kanaldan başlayarak CO'yu oluşturanakadar birbirine yaklaşan bir seyir göstermekteydi. İncelenen kadavralarda atrofikveya hipoplazik Cr2'ye rastlanmadı. Yaptığımız ölçümlerde; Cr2'nin intrakraniyaluzunluğu sağda 11.1±1.02 mm, solda ise 9.9±0.92 mm idi.CO'nun her iki yanında yakın komşuluk halinde bulunan a. carotis interna'larbulunmaktaydı. CO'nun genişliği 12.68±0.95 mm, ön-arka uzunluğu 8,75±01.05mm, yüksekliği ise 4.32±0.25 mm olarak ölçüldü.Mikroskobik olarak; Cr2'lerin intrapial genişliği 3.69±0.27 mm; yüksekliği ise2.85±0.19 mm olarak bulundu. CO da ise intrapial genişliği 11,67±0.92 mm; orta hatyüksekliği ise 2.62±0.17 mm olarak ölçüldü.Sonuç olarak; Cr2'nin intrakraniyal seyrinin sonuçlarının ve histolojik incelemesonrası verilen bilgilerin ülke demografisine katkıda bulunacağını, klinisyenlereyardımcı olacağı ve ilerideki bu konu ile ilgili çalışma yapacak araştırmacılara katkısağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOptic nerve (Cr2) mediates sense of vision and has a large number of fibers andalso it has important relationships. It contains special somatic afferent fibers, hascomplex connections and plays a primary role in vision. Due to many problemsresulting from the Cr2 itself or related structures, this nerve or the related structuresmay be frequently operated. That is why the knowledge of the Cr2 is essential.In our study intracranial parts of 40 Cr2?s and also optic chiasmas (CO) from20 forensic autopsy cadavers were taken and examined and also tissue samples wereobtained. The intracranial course of Cr2?s and CO?s were carefully noted. Possibletypes of variations were investigated. Then tissue samples were stained withHematoxylin and Eosin for histological investigation.Macroscopically, after entering the cranial cavity via the optic foramen, Cr2?shad a converging course until they formed the CO. The shape of the cross sections ofthe Cr2 was cylindrical but it became oval as it came closer to the CO. Atrophic orhypoplasic Cr2?s were not found in the examined cadavers. The measurementsrevealed that the intracranial length of Cr2 was 11.1±1.02 mm in the right and9.9±0.92 mm in the left.CO?s were in close relation with internal carotid arteries on each side. Wefound that the width, anteroposterior length and the height of CO were 12.68±0.95mm, 8.75±01.15 mm and 4.32 ±0.25 mm respectively.Microscopically, intrapial width and intrapial height of the Cr2?s weremeasured as 3.69±0.27 mm and 2.85 ±0.19 mm respectively. The intrapial width ofCO?s was found to be 11.67± 0.92 mm. The intrapial height in the median line ofCO2?s was 2.62±0.17 mm.As a result we believe that the results obtained by the examination of theintracranial part of the Cr2 and by the histological investigations will contribute tothe demography of our country. These data will also help the clinicians andcontribute to the researchers who will study in this field.