Türk toplumunun yardımcı üreme tekniklerine bakışı
Regard to in vitro fertiliziation treatment in Turkish society
- Tez No: 192493
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET YILMAZER, Y.DOÇ.DR. DAĞISTAN TOLGA ARIÖZ, Y.DOÇ.DR. NURHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anket çalışması, infertilite, toplumun bakışı, ivf, yardımcı üreme teknikleri.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Assisted reproduction technology, infertility, public opinion, questionaire, survey.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETBu çalışma, Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT) ne Türk toplumununbakışını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır.Araştırma, Antalya'da Nisan 2005 tarihinde yapılmış, tanımlayıcı biraraştırmadır. Araştırma evreni 18 yaş üzeri bireylerden oluşmaktadır. Araştırmayasosyoekonomik olarak farklı iki mahalleden küme örneklemi yöntemi ile toplam 400kişi seçilmiştir. Her kümede 20 kişi olmak üzere 20 küme çalışmaya dahil edilmiştir.Kümelerin başlangıç noktalarını belirlemek için ev halkı tespit fişlerindenyararlanılmıştır. Veriler, tıp fakültesi öğrencileri yardımıyla, örnekleme çıkan 400kişiye ankette bulunan soruların yüz yüze uygulanması ile toplanmıştır.Anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; çalışmaya katılankişilerin özelliklerini belirlemek için hazırlanmıştır. İkinci bölüm; kişilerin tüp bebekile ilgili bilgileri ve görüşlerini belirlerken, üçüncü bölüm; bazı görüşlere katılıpkatılmadıklarını belirleyen sorular içermektedir. Dördüncü bölümde ise tüp bebektedavisi ile bağlantılı diğer yöntemlerle ilgili görüşleri belirlemek amaçlı sorularbulunmaktadır.Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 37,50'dır. Bunların %20,80'i bekar,%71,1'i evli ve %8,1'i boşanmıştır. Çocuk sahibi olan %64,07 iken çocuk sahibiolmayanlar %35,93 idi. Katılımcılardan tüp bebeğin ne anlama geldiğini bilenler%61,20, bilmeyenler %6,80 ve çok emin olmayanlar ise %32'sini oluşturuyordu.Katılımcıların %4,5'i infertilite sorunu yaşamaktaydı. Grup içinde infertilite sorunumolsaydı tüp bebek tedavisini kabul ederdim diyenler %83,38, dinimiz bu tedaviye izinverir diyenler %83'ü oluşturuyordu. Tüp bebek ile çocuk sahibi olmaktansa evlatedinirim diyenler %22,3, çocuk sahibi olamamam evliliğimi etkiler diyenler%52,5'ti. Tüp bebek tedavisi, tedaviyi yaptıran eşler ve doktor arasında gizlikalmalıdır sorusuna katılıyorum diyenler %44,10 ve çocuk, tüp bebek tedasi iledoğduğunu asla bilmemelidir diyenler %60,30 luk kısmını oluşturuyordu. Bununyanı sıra tüp bebekle bağlantılı diğer yöntemlerle ilgili düşünceleri ise; dondurulmuşembriyo transferine olumlu bakan %59,8, yumurta bağışına olumlu bakanlar %32,2PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.comiken, sperm bağışına olumlu bakanlar %20,5'ti. Tüp bebek sonrası oluşan çoğulgebeliklerin redüksiyon yapılarak teke indirgenmesine olumlu bakanlar %75,8'inioluşturmaktaydı.Çalışma grubundaki kişiler tüp bebek tedavisini bilmekte ve bunun diniyönden kabul edilebilir olduğunu düşünmektedirler. Ayrıca çocuk sahibi olamamakevlilik kurumunu etkileyen önemli bir sorundur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYRegard to In Vitro Fertiliziation Treatment in Turkish SocietyThe purpose of this study was to investigate the turkish people?s regard to InVitro Fertilizasyon (IVF) treatment. Performed by Akdeniz University public healthstudents, this survey was conducted in two different socioeconomic status quarters inAntalya, Turkey during April 2005.18 years and older were surveyed. A total of four hundred persons wereenrolled in this survey. Questionaires were answered completely.The mean age was 37.5 years. Among all the participitants 61,20 %hadinformation about IVF while 6.80 %regard IVF treatment as something unknown. Byasking about infertility and IVF treatment among their relatives and acquaintances,16 %had heard IVF treatment. Among the survey respondents 4.50 %have fertilityproblems. If the participant's situation is thought to warrant IVF treatment only 83,38%accepted. Instead of IVF treatment 22.30 %advocate adoption option. The negativeeffect of childlessness on couples?marriage was thought to be 52,50 %. 44,10%believes that IVF should be kept secret between couples and doctor and 27,80%suggested that children born through IVF might not be told the fact. Allparticipants were asked about their attitudes to embryo freezing and oocyte andsperm donation. 59,80 %had positive outlook for embryo freezing and 32,20%accepted oocyte donation while sperm donation was only accepted in 20,50 %.Additionally, reduction of multiple pregnancies was accepted in 75,80 %percent.Turkish people accept IVF treatment, they have enough information aboutit. When experienced IVF treatment most couples could accept it easily. Althoughreligious people may not accept the oocyte and sperm donation, many share the view.Parenting, is an optional condition and childlessness can affect couples? relationship.