Gürültüde konuşmayı anlama testi
Hearing in noise test
  1. Tez No: 192557
  2. Yazar: ŞULE ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GONCA SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Konuşmayı Alma Eşiği, Performans-Şiddet fonksiyonu, Noise, Speech Reception Threshold, Performance-Intensity Function
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETÇekiç, Şule. Gürültüde Konuşmayı Anlama Testi, Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı, Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 2006. Gürültülü ortamlarda konuşmayı anlama problemi yalnızca işitme kayıplıbireylerin değil, bazen işitme eşiği normal sınırlarda olan bireylerin de yaşadığı çok yaygınbir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok dilde olduğu gibi Türkçe'de de konuşmayıanlama yeteneğini değerlendirmeye yönelik testler bulunmakla birlikte bu testlerdedeğerlendirmeler ya sessiz ortamda ya da kelimelerden oluşan materyaller kullanılarakyapılmaktadır. Oysa günlük hayatı yansıtan cümleler kullanmak, gürültüde ve sessiz durumdakonuşmayı anlama yeteneğini değerlendirmek için daha etkin bir yoldur. Gürültülü ortamdakonuşmayı anlama yeteneğini değerlendirmek amacıyla 1994'te Nilsson ve diğ. tarafındanngilizce ?Hearing in Noise Test? (HINT) hazırlanmıştır. Bizim çalışmamızın amacı bu testinTürkçe sürümünü hazırlayarak, anadili Türkçe olan bireylerin gürültüde konuşmayı anlamayeteneklerini değerlendirebilecek etkinlikte bir test meydana getirmektir. Çalışmamız altı anaaşamadan oluşmaktadır: 1) Geniş bir set şeklinde cümlelerin hazırlanması ve bu cümlelerinana dili Türkçe olan bireyler tarafından doğallık bakımından değerlendirmeleri, 2) Doğallıkbakımından değerlendirilmiş cümlelerin dijital bir odyoteybe (DAT) kaydedilmesi ve kayıtüzerinde düzeltmelerin yapılması. 3) Performans-Şiddet (PŞ) fonksiyon çalışmasınınyapılması. 4) Bütün cümleler için, cümle anlaşılırlık seviyesi eşitleme çalışmasının yapılması.5) Listelerin fonetik alfabeyle yazılması ve fonetik dengeli listelerin oluşturulması. 6) AnadiliTürkçe olan bireyler için kulaklık normlarının belirlenmesi. Çalışmamızın sonucunda, iki sethalinde 10 cümleden ve 20 cümleden oluşan listelerden meydana gelen kayıtlı testmateryalleri hazırlanmıştır. Otuz bireyin katılımıyla belirlenen kulaklık normları şuşekildedir: Sessiz durum için 23,6 dBA, gürültü-önde olduğu durum için -3,3 dBA, gürültüyanda olduğu durum için -11,6 dBA sinyal-gürültü oranı (SGO) şeklindedir. Elde edilenbulgular ngilizce HINT ile benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇekiç, Şule. Hearing in Noise Test in Turkish, Hacettepe University, Health SciencesInstitute MSc Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2006. The difficulty inunderstanding speech in noisy conditions is one of the most important problems for not onlyhearing impaired people but also for some normal hearing people. Various speech audiometrymaterials have been developed in Turkish for clinical use previously, but most of theminclude words to assess speech intelligibility or make this evaluation under quiet conditions.Daily sentence materials may be better means to assess speech intelligibility both for noisyand quiet conditions. HINT created by Nilsson et al. provides a reliable method of evaluatingspeech intelligibility in quite and in noisy conditions by measuring speech receptionthresholds for sentences, thus avoiding ceiling and floor effects that plague traditionalmeasures performed at fixed presentation level. In this thesis study, the Turkish version ofHINT is developed and presented in this manuscript to describe the development details ofthis test. The methodology used includes: 1) Development of a large set of sentences andvalidation of their naturalness as judged by native Turkish speakers; 2) Recording and theprocessing of the speech material; 3) Determination of the performance intensity function; 4)Equalization of the sentence intelligibility; 5) Generation of the phonetically balanced lists; 6)Establishment of the SRT norms for Turkish population. As a result, two versions of the testmaterials, twelve 20-recorded sentence lists and twenty four 10-recorded sentences lists arecreated from a single set of 240 recorded sentences. Average headphone SRTs with 30 nativeTurkish speaker adults with normal hearing are 23,6 dBA in quiet, -3,3 dBA SNR in 65 dBAnoise front condition and -11,6 dBA SNR in 65 dBA noise side condition. The low responsevariability suggests that consistent results could be obtained using any list. The Turkish HINTnorms are found to be comparable with those for the English HINT.