Presbiakuzili hastaların gürültüde konuşmayı anlama becerilerinin değerlendirilmesi
Investigation of the effects of age and presbycusis on hearing with the presence of noise using a Turkish hint
- Tez No: 399190
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KEMAL KEMALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Presbycusis, HINT, Noise, Speech Reception Threshold, Hearing Loss
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İletişim insanoğlunun yaşamında çok önemli yer tutmakla beraber yaş ile birlikte iletişim becerilerinde birtakım bozulmalar başlar. Presbiakuzi, yaşla birlikte görülen sensörinöral tipte bir işitme kaybıdır. Presbiakuzisi olan bireylerin arka plan gürültünün olduğu durumlarda gürültüde konuşmayı anlama şikayetleri olmaktadır. İşitme testlerinde rutin olarak kullanılan konuşma testleri gürültüde konuşmayı anlamayı ölçmezler. Tek heceli ve üç heceli kelimeler genellikle sessiz koşullarda uygulanmakta olup gerçek yaşam koşullarını yansıtmazlar. Cümlelerle konuşmayı anlama (KAEc) testleri gerçek yaşam koşullarına daha yakın ve güvenilirdir. Gürültüde konuşmayı anlama testi HINT fonksiyonel işitmeyi KAEc ile sessiz ve arka plan gürültünün olduğu durumlarda ölçer. Çalışmamızın amacı yaş ve presbiakuzinin gürültüde konuşmayı anlama üzerine etkisini Türkçe HINT ile araştırmaktır. Çalışmamızda hem presbiakuzisi olan grupta; hem de normal işiten grupta 15 kadın, 15 erkek, 30 birey bulunmaktadır. Hasta grubunun yaş ortalaması 64.50±9.2, kontrol grubunun yaş ortalaması 59.57±7.9'dur. Her iki grubun da KAEc eşikleri sessiz konumda, gürültü önde, gürültü sağda, ve gürültü solda, kulaklıklarla ölçülmüştür. Kontrol grubu HINT sonuçları; sessiz konumda KAEc 26.23 dB, gürültü önde -0.70 dB sinyal gürültü oranı (SGO), gürültü solda -8 dB SGO, gürültü sağda -7.43 dB SGO'dur. Çalışma grubu HINT sonuçları; sessiz konumda KAEc 45.60 dB, gürültü önde 1.17 dB SGO, gürültü sağda -3.17 dB SGO, gürültü solda -3.33 dB SGO'dur. Tüm HINT koşullarında gruplar arası belirgin farklılıklar vardır. Elde ettiğimiz bulgulara göre presbiakuzisi olan bireyler normal işiten akranlarından daha fazla SGO'ya ihtiyaç duymaktadırlar. Kontrol grubu, çalışma grubundan daha iyi sonuçlar almasına rağmen normal işiten genç bireylerden daha fazla SGO'ya ihtiyaç duydukları gözlenmiştir. Sonuç olarak çalışmamız gösterdi ki; arka plan gürültü varlığında konuşmayı anlama, yaş ve yaşa bağlı işitme kaybı presbiakuziden etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Communication has significant importance in the everyday life of human beings; however, the aging process causes deterioration in communication skills for older people. Presbycusis is a type of sensorineural hearing loss which comes with old age. Individuals who suffer from prebycusis, often have complaints about understanding speech especially in the presence of background noise. Speech tests with conventional hearing assesments do not measure hearing with background noise. Word recognition tests using monosyllabic and spondees are commonly undertaken in quiet conditions. These tests do not reflect real life conditions. Speech tests with sentences are more close to everyday communication and more reliable than word recognition tests. Hearing In Noise Test (HINT) assesses functional hearing by Speech Reception Test (SRTs) using sentences under conditions of both quiet and background noise. The purpose of our study was to investigate the effects of age and presbycusis on hearing with the presence of noise using a Turkish HINT.The study group with presbycusis and the cont rol group with normal hearing each consisted of 30 participants 15 man and 15 women. the average age of participants of study group was 64.50±9.2 and cont rol group is 59.57±7.9. The SRTs of both groups were measured in quiet, noise front, noise left and noise right conditions with headphones. The HINT scores of cont rol group in quiet conditions 26.23 dB, noise front -0.70 dB signal noise ratio (SNR), noise left -8 dB SNR, noise right -7.43 dB SNR. Study group?s HINT scores in quiet condition 45.60 dB, noise front 1.17 dB SNR, noise right -3.17 dB SNR, noise left -3.33 dB SNR. We found that there was a significant difference between groups under all HINT conditions. This result emphasizes that people with presbycusis need more SNR to recognise speech in noise than normal hearing peers. Although the cont rol group has better SNR compared to normal hearing young people they need more SNR. As a result; our study showed that understanding speech presence of background noise is effected by age and age related hearing loss presbycusis.