İletim tipi işitme kayıplı hastaların gürültüde konuşmayı anlama becerilerinin değerlendirilmesi
Patients with conductive hearing loss, speech understanding in noise evaluation of skills
  1. Tez No: 339635
  2. Yazar: MUSTAFA SEYREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: T-HINT, İletim tipi işitme kaybı, gürültü, orta kulak, T-HINT, conductive hearing loss, noise, middle ear
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İletim tipi işitme kaybı (İTİK) iç kulağa iletilen sesin dış ya da orta kulakta bir problemden dolayı engellenmesinden kaynaklanmaktadır. İTİK olan bireylerin gürültülü ortamlarda konuşmayı anlama ile ilgili sorunları bulunmaktadır. Rutin olarak kullanılan konuşma testleri gürültüde konuşmayı anlamayı ölçmezler. Bu testler sessiz kabinlerde, tek veya üç heceli kelimeler kullanılarak uygulanmakta ve günlük yaşam koşullarını yansıtmamaktadırlar. Cümle ile yapılan konuşma testleri günlük iletişim koşullarına daha yakın ve kelime testlerinden daha güvenilirdirler. Gürültüde konuşmayı anlama testi HINT fonksiyonel işitmeyi cümle ile konuşmayı anlama testi (KAEc) kullanarak sessiz ve gürültünün olduğu durumlarda ölçmektedir. Çalışmamızın amacı; bilateral İTİK olan yetişkin bireylerin gürültüde konuşmayı anlama becerilerini Türkçe HINT (THINT) ile değerlendirmektir. Bilateral hafif-orta derecede İTİK'lı bireylerden oluşan çalışma grubunda ve normal işiten kontrol grubunda 15 kadın 15 erkek toplam 30 birey bulunmaktadır. Çalışma grubunun yaş ortalaması 30.27±7.5 kontrol grubunun ise 29.97±6.9'dur. Her iki grubunda KAEc'leri sessiz konumda, gürültü önde, gürültü sağda, gürültü solda olarak kulaklıklarla ölçülmüştür. Kontrol grubunun HINT skorları; sessiz durumda 18,90±1.92 dB, gürültü önde - 3.07±0.69 dB SGO, gürültü sağda -11,07±0.91 dB SGO, gürültü solda - 11.37±1.03 dB SGO'dur. Çalışma grubunun HINT skorları; sessiz durumda 50.93±7.44 dB, gürültü önde-0,67±1.09 dB SGO, gürültü sağda -2.57±2.3 Db SGO, gürültü solda -2,97±2.14 dB SGO'dur. Tüm HINT koşullarında her iki grup arasında belirgin farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak çalışmamız İTİK olan yetişkin bireylerin gürültüde konuşmayı anlamak için normal işiten yetişkinlere göre daha yüksek sinyal gürültü oranına ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Conductive hearing loss (CHL) refers to a problem with the transference of sound from the outer/middle ear to the inner ear. Patients with CHL have complaints about understanding speech in the presence of background noise. Speech tests with conventional hearing assesments do not measure hearing in noise. Word recognition tests using monosyllabic andspondees are commonly undertaken in quiet conditions. These tests do not reflect daily life conditions. Speech tests with sentences are more close to everyday communication and more reliable than word recognition tests. Hearing In Noise Test (HINT) assesses functional hearing by Speech Reception Test with sentences (SRTs) under conditions of both quiet and background noise. The aim of our study was to investigate the ability of hearing in noise, adult subjects with bilateral CHL, using the Turkish HINT (T-HINT). The study group with bilateral mild and Moderate CHL, and the control group with normal hearing each consisted of 30 participants 15 men and 15 women. The average age of participants of study group is 30.27±7.5 and control group is 29.97±6.9. The SRTs of both groups are measured in quiet, noise front, noise left and noise right conditions with headphones. The HINT scores of control group in quiet conditions 18.90 dB, noise front -3.07 signal noise ratio (SNR), noise left -11.37 SNR, noise right -11.07 SNR. Study group?s HINT scores in quiet condition 50.93 dB, noise front -0.67 SNR, noise right -2.57 SNR, noise left -2.97 SNR. We found that there is a significant difference between groups under all HINT conditions. As a result our study emphasizes that people with CHL need more SNR to recognise speech in noise than normal hearing peers presence of background noise.