Bilişsel değerlendirme sistemi (cognitive assessment system-CAS) testinin onbir yaş çocukları üzerinde geçerlik, güvenirlik ve norm ön çalışmasının uygulanması
The reliability, validity and norm pre-studies of cognitive assessment system (CAS) on children who are eleven years of age
  1. Tez No: 192558
  2. Yazar: GÜZİDE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PINAR BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Değerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment System-CAS), geçerlik, güvenirlik, norm, nöro-psikolojik değerlendirme, Cognitive Assessment System (CAS), reliability, validity, norm, neuro-psychological asssessment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
ÖZETAkın, G. Bilişsel Değerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment System-CAS) testininonbir yaş çocukları üzerinde geçerlik, güvenirlik ve norm ön çalışmasının uygulanması.Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ProgramıYüksek Lisans Tezi, Ankara 2006. Araştırmanın temel amacı, Jack A. Naglieri ve J.P. Das(1997) tarafından geliştirilmiş olan Bilişsel Değerlendirme Sistemi (Cognitive AssessmentSystem-CAS) testinin onbir yaş çocukları üzerinde geçerlik, güvenirlik ve norm önçalışmasının yapılmasıdır. Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), PASS teorisine dayalınöropsikolojik bir değerlendirme sistemidir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili dahilindeeğitim gören 230 çocuk oluşturmaktadır. 11 yaşındaki çocukların oluşturduğu bu örneklemeBilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS) bireysel olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde,güvenirlik çalışmaları için test-tekrar test güvenirlik katsayıları, iç tutarlılık katsayıları veölçmenin standart hata değeri belirlenmiştir. Geçerlik çalışmalarında; içerik, yapı ve kritergeçerliği işlemleri yapılmıştır. Sonuçlara SPSS Sosyal Bilimler İstatistik Programı iledeğerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS)'ningüvenilir ve geçerli bir araç olduğu saptanmıştır. Elde edilen normların Amerika örneklemi ilebenzer olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAkın, G. The reliability, validity and norm pre-studies of Cognitive Assessment System(CAS) on children who are eleven years of age. Hacettepe University, Institute of HealthSciences, Child Development and Education Program, Master of Science Thesis ,Ankara 2006. The basis of this research is to apply the reliability, validity and norm studiesof Cognitive Assessment System (CAS), which was developed by Jack A. Naglieri and J.P.Das in 1997, on Turkish children who are eleven years of age. Cognitive Assessment System(CAS) is a neuro-psychological asssessment system that rests on PASS Theory. The samlingof the study is composed of 230 children coming from schools that represent the threedifferent socio- economical and cultural levels of İstanbul. Cognitive Assessment System(CAS) has been applied individually to the 230 children. In the data analyses, for thereliability studies test-retest reliability coefficients, content validity coefficients and standartdeviation have been identified. In the validity studies, content validity, construct validity andcriterion validity procedures have been carried out. The reslts have been evaluated by theSPSS Social Sciences Statistical Program. The results also indicate a similarity with theAmerican samples.