Meme kanserli hastalarda integrin linked kinaz (İLK) ekspresyonu ve lenf nodu metastazı ile ilişkisi
Integrin linked kinase (ILK) expression in breast cancer patients and relation to lymph node metastasis
- Tez No: 192571
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Linked Kinaz (ILK), Infiltrative ductal breast carcinoma, integrin-linkedkinase (ILK)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
vÖzer Y. Meme Kanserli Hastalarda ntegrin Linked KinazEkspresyonu ve Lenf Nodu Metastazı le lişkisi, HacettepeÜniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kanser BiyokimyasıYüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. ntegrin linked kinaz ( LK) aşırıekspresyonun sonucu matriks bağımlı olmayan hücre sağkalımı,onkogenik transformasyon, artmış tümorigenisite ve artmışinvazyon yeteneğidir. ILK aktivitesi ve ekspresyonları familialadenomatozuslu hastaların poliplerinde ve kolon karsinomalıhastalarda yüksek oranda artmıştır. ILK ekspresyonlarının prostattümör derecesi ile korele olduğu da gösterilmiştir. ILK aşırıekspresyonu meme epitel hücrelerinde önce hiperplaziye dahasonra da tumör hücrelerinin oluşmasına neden olmaktadır.nfiltratif duktal meme kanseri nedeniyle opere olmuş, modifiyeradikal veya radikal mastektomi yapılmış hastalardan lenf nodumetastazı TNM evreleme sistemine göre pN0 ve pN2ve pN3olanların patoloji preparatları incelenerek 75 hastanın tümördokusunun olduğu parafin blokları çıkarıldı ve bu bloklardanyaklaşık kalınlğı 3-5 µm olan kesitler elde edildi. Fare orijinli tamuzunlukta rekombinant ILK-1´e karşı geliştirilmiş monoklonalantikor ile ILK ekspresyon seviyesi immunohistokimyasal olarakboyanan hücre sayısına göre belirlendi. ILK değerleri güçlü ve zayıfekspresyon olarak değerlendirildirilmiş ve pN3 grubu güçlü ILKekspresyonu açısından farklı bulunmuştur (p=0.03). Lenf nodumetastazı 10 ve üzerinde olan hastalar güçlü ILK ekspresyonuaçısından farklı bir grup oluşturmaktadır.nfiltratif duktal meme kanseri, ntegrin-
Özet (Çeviri)
viOzer Y. Integrin Linked Kinase Expression in Breast CancerPatients and Relation to Lymph Node Metastasis, Institute ofHealth Sciences, Hacettepe University, Msc. Thesis in CancerBiochemistry, Ankara, 2006. Integrin linked kinase (ILK) over-expression results in anchorage-independent cell survival,oncogenic transformation, increased tumorigenicity andinvasiveness. ILK expression and activity is significantly increasedin colonic polyps of patients with familial adenomatous polyposisand colon carcinomas. It is also shown that prostate tumor gradecorrelates with ILK expression. ILK over-expression in mammaryepithelial cells results in hyperplasia and then tumor cells. 3-5 µmthick tissue sections have been taken from tumor blocks of 75patients operated on infiltrative ductal breast carcinoma. Operationof the patients was either radical or modified radical mastectomyand lymph node status according to TNM staging system was pN0,pN2 or pN3. ILK expression is evaluated immunohistochemically bya mouse monoclonal antibody raised against full-lengthrecombinant ILK of mouse origin. ILK expression levels graded asweak or strong expression. Incidence of tumor samples with strongILK expression was significantly different in pN3 group. Patientswith 10 or higher number of metastatic lymph node is a differentgroup according to strong ILK expression.