İmplant tedavisi uygulanacak bölgelerin tomografik ve histolojik kemik kalitesi değerlendirilmesinin implant stabilitesi ile korelasyonu
The evaluation of the correlation between tomographic and histological bone qualities in implant sites and the implant stability
  1. Tez No: 192575
  2. Yazar: UTKU AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KENAN ERATALAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hounsfield unit, rezonans frekans analizi, histomorfometri, dental implant, Hounsfield unit, resonance frequency analysis, histomorphometry, dental implants
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
VÖZETAKSOY, U. İmplant tedavisi uygulanacak bölgelerin tomografik vehistolojik kemik kalitesi değerlendirilmesinin implant stabilitesi ilekorelasyonu, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüPeriodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2006. Dental implanttedavisinin başarısında tedavi planlaması ve uygun protetik restorasyonbüyük önem taşımaktadır. Tedavi planı, var olan kemik morfolojisi ve yapısı,gerekli bölgelerde rejenere edilebilecek yeni kemik miktarı ve protetikihtiyaçlar için gerekli olan implant sayısı gibi kriterlere dayandırılarakyapılmaktadır. Bu açıdan önemli olan bir nokta da implantları yerleştirilecekolan bölgede var olan veya augmente edilen kemiğin kalitesi ve implantyerleşimini takiben sağlanmaya çalışılan osseointegrasyonun öngörüsüdür.Çalışmamızda bilgisayarlı tomografiden elde edilen kemik yoğunluğunugösteren hounsfield unit değerleri ile dental implant yerleştirilecek bölgedenelde edilen kemik biopsilerinin histolojik değerlendirmesi sonucunda eldeedilen kemik ve kemik boşluğu değerleri ve de implantın başlangıçfiksasyonu gösteren resonans frekans analizi yöntemi ile elde edilen sayısaldeğerler değerlendirlmiştir. Kliniğimize periodontal tedavi için başvuran,sistemik hastalığı olmayan ve implant destekli protetik tedavi endijkasyonuolan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Tomografik kesitler üzerinde implantplanlanan bölgelerden kemik yoğunluğu ölçümleri yapılmıştır. Belirlenenbölgelerden implant cerrahisi sırasında kemik biopsileri alınmış daha sonraaynı bölgelere uygun çap ve boyda implantlar yerleştirilmiştir. Yerleştirilenimplantların primer stabilizasyonları rezonans frekans analizi yöntemi ilesayısal olarak ölçülmüştür. Elde edilen bu sayısal değerler ile hekimin cerrahisırasında hissettiği kemiğin direnci, yerleştirilen implantların çap, boy, yüzeyalanları parametreleri de eklenerek istatistiksel olarak değerlendirilmişlerdir.Sonuçta dental implant tedavisi öncesinde cerrahi yapılacak bölgelerinbilgisayarlı tomografi kullanılarak kemik yoğunluklarının değerlendirilmesi ilehekimin cerrahi sırasında hissettiği direnç arasında anlamlı bir ilişkiyerastlanmıştır. Değerlendirme kadınlar ve erkeklere ayrı ayrı yapıldığındakadınlarda hounsfield unit değerleri ile implant stabilite katsayısı vehounsfield unit değerleri ile histomorfometrik kemik yüzdesi arasında anlamlıilişkiler tespit ediilirken erkeklerde ise implant stabilite katsayısı ile hekiminhissettiği direnç arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Hastaların tümünükapsayan değerlendirme de ise hounsfield unit değerleri ile hekimin hissettiğidirenç arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Sonuç olarak; hounsfield unitölçümlerinin değerlendirilmesinin yapılacak implantların başarısı veprotezlerle yüklenme süreleri açısından faydalı olabileceği ve implantlarınprimer stabilizasyon ve osseointegrasyonlarının değerlendirilmeyöntemlerinden biri olan rezonans frekans analizi yönteminin güvenilirliği içindaha fazla klinik çalışmaya gerek duyulduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VIABSTRACTAKSOY, U. The evaluation of the correlation between tomographic andhistological bone qualities in implant sites and the implant stability,Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis inPeriodontology, Ankara, 2006. Treatment planning and proper proteticrestoration play an important role in dental implant success. Treatmentplaning is based on the criteria like bone morphology and structure, newbone which can be regenerated in the implant sites and the number of theimplants needed for proper protethic restoration. The quality of availablebone or augmented bone in implant sites provides evidence forosseointegration after implant placement. In the present study, Hounsfeldunit values (HU), reflecting bone mineral density, obtained by computarizedtomography (CT); the histological evaulation of the biopsies from implantsites, and the primary stability values achieved from resonance frequencyanalysis(RFA) are assesed. Patients referred to our clinic for periodontaltherapy are included for the study. All the subjects were free of systemicdiseases which may affect the bone metobolism, and need implant supportedprotethic restorations. Bone mineral density values of the implant sites wereobtained from the tomographic sections. Bone biopsies were collected fromthe implant sites prior to implant placement. The numeric values of primarystability of the implants were evaluated by resonance frequency analysis.The parameters as tactile sense during surgery, the diameter, the length andthe surface area of the implants are added to statistical analysis. Inconclusion a significant correlation was found between HU values andsurgeons tactile sense. When we compare the data between males andfemales seperately , two significant correlation was found between HUvalues with RFA data and HU values with histological bone percent infemales. A significant correlation was found between RFA data and tactilesense in males. When we use all parameters about whole patients asignificant correlation was detected between HU values and tactile sense.Finally we think that the evaluation of HU values may be useful for thesuccess of the implants and their loading times with prosthesis and ıt can bethought that more clinical studies are needed for the reliability of RFA, one ofthe evaluation methods of primary implant stability and osseointegration.