Elit düzey güreşçilerde vücut kompozisyonunun incelenmesi
Analysing the elite wrestlers body composition
- Tez No: 192574
- Danışmanlar: PROF.DR. CANER AÇIKADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vücut kompozisyonu, Hidrostatik Tartım, Biyoelektrikİmpedans, Antropometri ve Elit Güreşçiler, Body Composition, Hydrostatic Weighing Bioelectric Impedans, Anthropometry, Elite Wrestlers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Karlı, Ü. Elit Düzey Güreşçilerde Vücut Kompozisyonunun İncelenmesi. Buçalışmanın amacı; elit düzey güreşçilerin, hidrostatik tartımla belirlenen vücutkompozisyonu parametreleri kullanılarak, antropometrik ölçümler ve biyoelektrikimpedans analiz (BİA) yöntemi için gerekli regresyon denklemleriningeliştirilmesidir.Çalışmaya 18-32 yaş arası elit düzeyde ve aktif güreş yapan 111 denek katılmıştır(Yaş: 21.05±2.993 yıl; Boy: 171.85±7.518 cm; Vücut Ağırlığı: 78.36±15.931 kg).Tüm deneklere oksijen dilüsyonu tekniği ile rezidual ölçümlü hidrostatik tartım, BİAve antropometrik (çevre çap ve deri kıvrım kalınlığı) ölçümleri uygulanmıştır.Hidrostatik ölçümlerinden referans değişkenler [vücut yoğunluğu (VY), vücut yağyüzdesi (VY%) ve yağ harici kütle (YHK)] hesaplanmış, BİA ile rezistans vereaktans değerleri elde edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı;referans değişkenler ile bağımsız değişkenler (BİA ve antropometrik parametreler)arasındaki ilişkinin incelenmesinde kullanılmıştır. Daha sonra, Adım Adım ÇokluDoğrusal Regresyon Analizi ile BİA ve antropometrik değişkenler kullanılarak,referans değişkenler için kestirim denklemleri oluşturulmuştur. Son olarak, ÇaprazGeçerlilik ile elde edilen tüm denklemlerin geçerlilikleri incelenmiştir.Buna göre BİA yöntemi için sekiz regresyon modeli geliştirilmiştir. Bunlarınbelirtme katsayıları ve standart kestirim hataları sırasıyla; R2=0.98384, s=1.45821kg(Model B1a); R2=0.99083, s=0.95259kg (Model B1b); R2=0.98375, s=1.46214kg(Model B2a); R2=0.99081, s=0.95343kg (Model B2b); R2=0.98543, s=1.37370kgR2=0.98533, s=1.37825kg (Model B4); R2=0.98613, s=1.36336kg(Model B3);(Model B5); R2=0.84633, s=%1.36789 (Model B6) bulunmuştur.Benzer şekilde, antopometrik ölçümler için yedi regresyon modeli geliştirilmiştir.Bunların standart kestirim hataları ve belirtme katsayıları sırasıyla s=0.0038281g/ml,R2=0.82231 R2=0.94803(Model A1), s=0.0018476g/ml, (Model A2),2 2s=0.0018115g/ml, R =0.95005 (Model A3), s=%1.57222, R =0.80973 (Model A4),s=%0.72580, R2=0.94931 (Model A5), s=%0.71429, R2=0.95091 (Model A6),s=1.45564kg, R2=0.98420 (Model A7) şeklinde elde edilmiştir.viBöylelikle, yapılan ölçüm ve değerlendirme sonucunda toplam 15 denklemoluşturulmuştur. Adım Adım Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yöntemiyle BİA veantropometrik verilerden oluşan ideal veya optimal modellerde BİA için vücutağırlığı (VA), rezistans (R), boy (b) ve reaktans (Xc) en uygun parametreler olarakeşitlikle yer alırken; antropometrik eşitlikte abdominal deri kıvrım kalınlığı (AbDkk),kalça çevresi (KlÇev), triseps deri kıvrım kalınlığı (TrpDkk) ve baldır deri kıvrımkalınlığı (BldDkk) yer almıştır. BİA ve antropometrik regresyon modelleri aşağıdaverilmiştir;BİA için:YHK= 19.69292 + 0.5233 (VA)-0.05256(R) + 0.00085(b2) + 0.11211(Xc)s= 1.36336, R2= 0.98613Antropometrik ölçümler için:VY= 1.1217255-0.0005907(AbDkk)-0.0003337(KlÇev)-0.0002914(TrpDkk)-0.0002486(BldDkk)s= 0.0018115, R2= 0.95005VY%= - 7.44735 + 0.23694(AbDkk) + 0.13055(KlÇev) + 0.11213(TrpDkk) +0.10380(BldDkk)s= 0.71429, R2= 0.95091Sonuç olarak, elit düzey güreşçiler için geliştirilen eşitliklerin çapraz geçerlilikçalışmaları yapılmış; üç tanesi ideal olmak üzere toplam 15 vücut kompozisyonukestirim denklemi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Karlı, Ü. Analysing The Elite Level Wrestlers Body Compositions. The purposeof this study is to develop a valid regression equation for anthropometricmeasurements and bioelectrical impedance analysis with the elite level wrestlers?body composition parameters gathered via hydrostatic weighing.Elite level active wrestlers (n=111) aged between 18-32 years-old participated to thisstudy (Age: 21.05±2.993 year; Height: 171.85±7.518 cm; Body Weight:78.36±15.931 kg ).Hydrostatic weighing with residual volume, bioelectrical impedance (BIA) andanthropometric measurements (circumference and width) were made to all subjects.Body density (VY), body fat percentage (VY%) and fat free mass (YHK) werecalculated as the reference variables of hydrostatic weighing measurements andresistance (R) and reactance (Xc) values were gathered by BIA. Pearson CorrelationCoefficient test was used to test the interrelationship between reference variables andindependent varaibles (BIA and anthropometric parameters). Then, Multiple LinearRegression Analysis test was used to BIA and anthropometric variables to predict thereference variables in order to form prediction regression equations for BIA andanthropometric variables. Finally, with cross validity all the equations validities wereinvestigated.Eight equations for BIA were formed; their prediction coefficients and standartestimation errors are given as followed; R2=0.98384, s=1.45821kg (Model B1a);R2=0.99083, s=0.95259kg (Model B1b); R2=0.98375, s=1.46214kg (Model B2a);R2=0.99081, s=0.95343kg (Model B2b); R2=0.98543, s=1.37370kg (Model B3);R2=0.98533, s=1.37825kg (Model B4); R2=0.98613, s=1.36336kg (Model B5);R2=0.84633, s=%1.36789 (Model B6), and seven equations for anthropometricmeasures were formed; their standart estimation errors and prediction coefficients ares=0.0038281g/ml, R2=0.82231 (Model A1), s=0.0018476g/ml,as followed;R2=0.94803 (Model A2), s=0.0018115g/ml, R2=0.95005 (Model A3), s=%1.57222,R2=0.80973 (Model A4), s=%0.72580, R2=0.94931 (Model A5), s=%0.71429,R2=0.95091 (Model A6), s=1.45564kg, R2=0.98420 (Model A7).viiiIn conclusion 15 equations were formed by the measurements and analysis. By theuse of Step Wise Linear Regression Analysis, body weight (VA), resistance (R),height (b), and reactance (Xc) were the ideal variables in BIA equations; andabdominal skinfold thickness (AbDkk), thigh circumference (KlÇev), tricepsskinfold thickness (TrpDkk), and calf skinfold thickness (BldDkk) were the idealvariables for the anthropometric equations.BIA Equation:YHK= 19.69292 + 0.5233 (VA)-0.05256(R) + 0.00085(b2) + 0.11211(Xc)s= 1.36336, R2= 0.98613Anthropometric Equations:VY= 1.1217255-0.0005907(AbDkk)-0.0003337(KlÇev)-0.0002914(TrpDkk)-0.0002486(BldDkk)s= 0.0018115, R2= 0.95005VY%= - 7.44735 + 0.23694(AbDkk) + 0.13055(KlÇev) + 0.11213(TrpDkk) +0.10380(BldDkk)s= 0.71429, R2= 0.95091As a result, cross validity studies of the equations formed for elite level wrestlerswere tested and 3 of them formed as ideal and totally 15 body composition equationswere formed.