Hemşirelerin yöneticilerine ilişkin dönüşümcü liderlik algıları
Perceptions of transformational leadership of nurse managers
  1. Tez No: 458786
  2. Yazar: TANJU ÖNDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Hastanelerde Dönüşümcü Liderlik, Leadership, Transformational Leadership, Transformational Leadership İn Hospitals
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı devlet hastanelerinde görev yapan hemşirelerin demografik özelliklerinin yöneticileri için algıladıkları dönüşümcü liderlik özellikleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Araştırmanın evrenini 2016 yılında Bursa il ve ilçe devlet hastanelerinde görev yapmakta olan hemşireler oluşturmaktadır. Örneklem ise evrende yer alan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 375 hemşiredir. Veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır ve oluşturulan anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Yapılan bu çalışmada deneklerden toplanan veriler SPSS 21 paket programı vasıtası ile analiz edilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı istatistiklerden frekans yüzde ve ortalama kullanılmıştır. Çalışmada yapılan tüm analizler %95 güven düzeyinde test edilmiştir. Araştırma sonucuna göre kadın hemşirelerin erkek hemşirelere göre yöneticilerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını daha yüksek düzeyde sergilediklerini, evli ve bekar hemşirelerin yöneticilerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını bir birine benzer düzeyde sergiledikleri, farklı yaş grubundaki hemşirelerin yöneticilerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını bir birine benzer düzeyde sergiledikleri, ön lisans mezunları lisans mezunlarına göre yöneticilerinin idealleştirilmiş etki/karizma liderlik davranışını daha fazla sergiledikleri, 11-15 yıl kıdeme sahip olanların 6-10 yıl kıdeme sahip olanlara göre yöneticilerinin dönüşümcü liderlik davranışını daha yüksek düzeyde sergiledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the influence of the demographic characteristics of nurses working in state hospitals on the characteristics of the transformational leadership that they perceive for their managers. The universe of the research is composed of nurses who are working in the state hospitals located in the province and district of Bursa in year 2016. The sample is the 375 nurses who are involved in the universe and volunteered to participate in the study. A questionnaire was used as the data collection method and the constituted questionnaire form consists of two parts. In this study, the data collected from the subjects were analyzed by SPSS 21 packet program. In the study, the frequency percentage and the average were used among those descriptive statistics. All analyzes carried out in the study were tested at a 95% confidence level. According to the research results, it was found out that female nurses perform the transformational leadership behaviors of their managers at a higher level than the male nurses, single and married nurses perform the transformational leadership behaviors of their managers at similar levels, and nurses in different age groups perform the transformational leadership behaviors of their managers at similar levels. It was also found that associate degree (two-year) holders perform the idealized impact/charismatic leadership behaviors of their managers at a higher level than the bachelor degree holders, and those who have 11-15 years of seniority perform the transformational leadership behaviors of their managers at a higher level than the male nurses having a 6-10 years of seniority.