Torasik outlet sendromu'nun cerrahi tedavisinde transaksiller yaklaşım sonuçları
Results of the transaxillary approach in thoracic outlet syndrome's surgical treatment
  1. Tez No: 192707
  2. Yazar: GÜNGÖR ANGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YENER YÖRÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: torasik outlet sendromu, transaksiller yaklaşım, supraklavikülerinsizyon, cerrahi, thoracic outlet sendrome, transaxillary approach, supraclavicularincision, surgery
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETTorasik Outlet Sendromu, toraks cerrahisinde tanı veya tedavi açısından en karmaşıkklinik durumlardan biridir. Fizik tedaviden fayda görmeyen hastalarda tercih edilen en etkilitedavi birinci kosta ve varsa servikal kostanın cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu retrospektifçalışmamızda, torasik outlet sendromu cerrahi deneyimlerimiz sunuldu.Ocak 1995 ile Aralık 2005 yılları arasında torasik outlet sendromu tanısı ile toplam 77olgu opere edildi. Yaş ortalaması 35 (16-62) olan olguların 64'ü (%83,1) kadın ve 13'ü(%16,9) erkekdi. Yapılan toplam 93 operasyonun 15'i bilateral ve 1'i de nüks operasyondu.Olguların 29'unda (%63,1) elektromiyografi testi torasik outlet sendromu ile uyumluydu.Olguların 75'i (%97,4) nörojenik, 2'si (%2,6) vasküler torasik outlet sendromu olarak tesbitedildi. Tüm nörojenik torasik outlet sendromu operasyonlarında transaksiller yol tercih edildi.Rekürrent torasik outlet sendromu olan bir vakada posterior torakoplasti yaklaşımı uygulandı.Olguların 17'sinde (%22,1) servikal kosta mevcuttu. Olguların 36'sında (%47) fibromüskülerbanda rastlandı. Cerrahi sonrası başarı ve başarısızlık oranları sırasıyla 72 (%93,5) ve 5(%6,5). En sık rastlanan komplikasyonlar 21 olguda (%22,8) apikal pnömotoraks, 4 olguda(%4,3) ise yara enfeksiyonuydu. Mortalite gözlenmedi.Transaksiller yol torasik outlet sendromlu hastalarda en iyi yaklaşımdır, iyi kozmetiksonuçları ve az morbiditesiyle, birinci kosta ve bir arada bulunan patolojilerin birlikteçıkarılmasına olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
RESULTS OF THE TRANSAXILLARY APPROACH IN THORACICOUTLET SYNDROME? S SURGICAL TREATMENTSUMMARYThoracic outlet syndrome is one of the most complicated entities with respect to eitherdiagnosis or treatment in thoracic surgery. Surgical removal of the first rib and cervical rib ifpresent has been suggested as the optimal treatment of choice in patients who do not benefitfrom physiotherapy. In this retrospective study, our surgical experience with TOS werepresented.A total of 77 cases operated with the diagnosis of thoracic outlet syndrome betweenJanuary 1995 and December 2005. Sixty-four of the cases were females (83,1%) and 13(16,9%) were males with a mean age of 35 (16-62). A total of 93 operations were performedwith 15 bilateral and 1 recurrent operations. The electromyography test were consistent withthoracic outlet syndrome in 29 patients (63,1%). Diagnosis was neurogenic thoracic outletsyndrome in 75 (97,4%) and vascular in 2 (2,6%) patients. All neurogenic thoracic outletsyndrome operations were performed via transaxillary route. Posterior thoracoplasty approachwas done for recurrent thoracic outlet syndrome in one case. A total of 17 (22,1%) case hadcervical rib. Fibromuscular bands were observed in 36 (47%) case. The rates of favorable andpoor surgical outcome were 72 (93,5%) and 5 (6,5%) respectively. The most commoncomplication was an apical pneumothorax in 21 (22,8%) patients, followed by woundinfection in 4 (4,3%) patients. Mortality was not observed.Transaxillary route has been the optimal approach in patients with thoracic outletsyndrome, which provides an adequate exposure for complete removal of first rib andcoexisting pathologies by least morbid manner and perfect cosmetic result.