Beden Eğitimi ve Spor alanında toplumsal ve kültürel yeniden üretim
Social and cultural reproduction in the field of physical education and sport
- Tez No: 192722
- Danışmanlar: PROF.DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Sınıf, Physical Education, Sport, Gender, Social Class
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
TEZ ADI: Beden Eğitimi ve Spor Alanında Toplumsal ve Kültürel Yeniden ÜretimYAZAR ADI: Canan KocaÖZETBu araştırmanın birinci amacı, farklı toplumsal sınıflarda yer alan üç İlköğretimOkulu beden eğitimi sınıflarında, beden eğitimi ve sporun bir toplumsal alan olarakanalizinin yapılarak toplumsal ve kültürel yeniden üretim sürecinin nasıl işlediğininortaya konmasıdır. Araştırmanın ikinci amacı, farklı toplumsal sınıflarda yer alan üçİlköğretim Okulunun bir toplumsal alan olarak beden eğitimi ve spor alanındatoplumsal cinsiyet yeniden üretim sürecinin nasıl gerçekleştiğinin incelenmesidir.Araştırma 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde Ankara ilinde yer alan üç okulda(Okul A, Okul B ve Okul C) gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bir toplumsal alanolarak beden eğitimi ve spor alanında toplumsal ve kültürel yeniden üretimin nasılgerçekleştiğini anlamanın en etkili yolu olarak nitel araştırma yöntemi tercihedilmiştir. Nitel araştırma veri toplama teknikleri olarak ders gözlemi, alan notualma, odak grup görüşmesi ve derinlemesine bireysel görüşme kullanılmıştır. Toplam6 odak grup görüşmesi, 57 derinlemesine bireysel görüşme (29 kız, 28 erkek)öğrencilerle yapılırken, 3 görüşme de beden eğitimi öğretmenleri ile yapılmıştır.Ayrıca görüşmeler devam ederken, Okul A' de 18, Okul B' da 15 ve Okul C' de 14ders gözlemi yapılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi (açık kodlama-temalandırma-kategorileştirme) kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda, 3 temelkategori elde edilmiştir: (1) Toplumsal sınıf ve spor beğenisi, (2) Beden eğitimi vespor bağlamında oyun hissi ve (3) Beden eğitimi ve spor alanında toplumsal cinsiyetilişkileri. Veri analizi sonucunda, spor beğenisi ve spora katılım derecesinin veöğrencilerin beden eğitimi ve spor alanındaki konumlarının toplumsal sınıf vetoplumsal cinsiyet ilişkileri içinde etkileşimsel olarak gömülü olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
NAME: Social and cultural reproduction in the field of physical education and sportAUTHOR: Canan KocaABSTRACTThe first purpose of this study was to understand social and cultural reproductionprocess in the field of physical education and sport at three different ElementarySchools which from different social class. The second purpose of this study was tounderstand gender reproduction process in the field of physical education and sportat three different Elementary Schools which from different social class. This studywas conducted during 2004-2005 education year at three schools (School A, SchoolB and School C) in Ankara. In order to examine the social and cultural reproductionprocess in the field of physical education and sport deeply, the qualitative researchwas choosen. Class observation, field notes, focus group discussions and individualin-depth interview were used to collect data. Six audio-typed focus groupdiscussions, 60 audio-typed student and physical education teacher interviews (29with girls, 28 with boys and three with physical education teachers) and 14-18 classobservations (18 in School A , 15 in School B and 14 in School C) were conducted.Data was analysed using the content analysis (open coding-thematising-categorisation) method of qualitative analysis. The data obtained each qualitativeresearch techniques was sorted into three main categories: (1) Social class and sporttastes, (2) Sense of game in the context of physical education and sport, (3) Genderrelations in the field of physical education and sport. As a conclusion, the field ofphysical education and sport as a social field should not be considered without socialclass and gender relations.