Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastaneleri afet planı
The disaster plan of erciyes univertsty school of medicine hospitals
  1. Tez No: 192724
  2. Yazar: İSMAİL ALTINTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM İKİZCELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: disaster, disaster management, hospital disaster plan
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETBirçok afet engellenemediği ve sonucunda binlerce ölüm ve sakatlığa yolaçabildiği için, afet konusu gündemdeki önemini korumaktadır. Öncelikle engellemeyolunda önlemler alınmalı, önlenemeyenlerle de afet sonrası mücadelede yeterlikonuma gelinmelidir. Hastane afet planı da afet öncesi alınan önlemlerle afet sırası vesonrasında hastanelerimizi afete hazır hale getirmeyi amaçlamaktadır. Yalnızca birhastaneye özgü değil, tüm hastaneler için uygulanabilir, kolay kontrol edilebilir veanlaşılabilir olmalıdırBu planın amacı; bir afet sırasında, hastaneye gönderilen hasta ve yaralılarınteşhis ve tedavisinde başarılı ve organize olmak, afet nedeniyle hastane içinde oluşanpanik ve kargaşayı önleyerek, ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirmek, bu plandayer alan her birimin görevlisini ve görevlerini önceden belirlemek ve birimler arasındaiyi bir organizasyon sağlamaktır.Sonuç olarak amaç Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerine uluslararasıstandartlara uygun bir hastane afet planı örneği sunmaktır. Bu şekilde hastanelerin afetlemücadele için izleyebileceği yöntemler, bunların önemi ve sonuçları tartışılmıştır.Anahtar kelime: afet, afetle mücadele, hastane afet planı
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDisasters remain an important concern due to the fact that most of the disasterscannot be prevented and, as a result, cause thousands of mortality and morbility. Firstly,prevention methods should be sought and for those disasters that cannot be prevented,after-disaster management capabilities of hospitals should be increased to sufficientlevels. Hospital disaster plan aims to prepare the hospitals to manage efficiently during-and post-disaster causalities with the effective precautions taken. It should not only beapplicable to one hospitable but also adaptable to all hospitals, controlled andunderstood easily.The aim of this plan -during a disaster- is to be succesful and organised aboutthe diagnosis and therapy of the patients and injured individuals sent to hospital, toprevent panic and confusion in hospital due to disaster, to minimize the possibleproblems, to determine the role of every unit and its duty and to evaluate a goodorganisation between these units.As a result the goal of this thesis is to serve Erciyes University School ofMedicine Hospitals a hospital disaster plan that matches the international standards. Forthat matter, this thesis discusses the methods that hospitals can follow to cope withdisasters, their importance, and results.