Angiotensin Dönüştürücü Enzim Düzeyinin Akut Pulmoner Emboli Tanısını Belirlemedeki Değerinin Araştırılması
The value of the angiotensin converting enzyme levels in determining the diagnosis of the acute pulmonary embolism
  1. Tez No: 192891
  2. Yazar: ENGİN DENİZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner Emboli, Anjiotensin Dönüştürücü Enzim, Acil Servis, Pulmonary embolism, Angiotensin Converting Enzyme, EmergencyDepartment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş ve amaç: Pulmoner emboli (PE); tanı koyma araçlarındaki ilerlemelere karşınhalen tanı ve tedavideki gecikmelerden ötürü morbititesi ve mortalitesi yüksek olan birhastalıktır. Angiotensin dönüştürücü enzim (ACE) ise; pulmoner vasküler alanda üretilen vepek çok akciğer rahatsızlığında değişik düzeylerde bulunan bir dipeptidazdır. Çalışmamızdaacil servise başvuran hastalar içinde ACE düzeyinin PE'yi tanıyıp tanıyamayacağını, tedaviyöntemini belirleyip belirleyemeyceğini ve prognozu hakkında bilgi verip veremeyeceğiniaraştırdık.Gereç ve Yöntem: Acil servise başvuran ve çalışma algoritmasına göre PE düşünülentüm olgulardan ACE düzeyi için kan alındı. Ek olarak kontrol grubunu oluşturan sağlıklıgönüllülerden de kontrol kan örneği alındı. Çalışma protokolündeki tanısal testler sonucuhastalar PE (+) yada PE (-) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grupta ve kontrol grubunda ACEdüzeyi bakıldı ve karşılaştırmalar yapıldı.Bulgular: Çalışmamıza alınan toplam 67 olgunun 34'ü kadındı. 28/67 (%42) olgu PE(+) grubu oluşturdu (19 kadın, %68). PE (+) hastalarla PE (-) hastaların ACE düzeyleriarasında anlamlı farklılık bulunamadı (p=0.894). PE (+) grup ile kontrol grubu arasında ve PE(-) grup ile kontrol grubu arasında anlamlı fark vardı (sırasıyla, p=0.040 ve p=0.017). PE (+)grupta cinsiyetler arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (%68 kadın,p=0.034). Çalışmamızda yer alan kadın ve erkek olgular arasında ACE düzeyi ortalamasıbakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p=0.306). PE (+) kadın olgularınACE düzeyi ortalamasının, PE (+) erkek olguların ACE düzeyi ortalamasından istatistikselolarak anlamlı derecede daha düşük bulundu (p=0.046). PE (+) hastalarda fibrinolitik tedavialan ve almayan olguların ACE düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkbulunamadı (p=0.834). PE (+) hastalarda majör klinik olay geçiren, hastanede ölen ya datedavi sonrası taburcu olan olguların ACE düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlıfarklılık bulunamadı (p=0.511).Sonuç: ACE her ne kadar PE (+) grupta, sağlıklı bireylere göre anlamlı yüksek bulunsada; acil servisde PE öntanılı olgular içinde PE tanısı alan hastaları seçememekte, tedaviyönelimlerini belirleyememekte ve prognozu öngörememektedir.
Özet (Çeviri)
tudy Objective: Pulmonary embolism (PE) is a still on going disease with high ratesof morbidity and mortality because of delays in the diagnosis and treatment, despiteprogresses in the diagnostic tools. Angiotensin Converting Enzyme (ACE) is a dipeptidasewhich is produced in the pulmonary vasculature and found at the different levels in thedifferent pulmonary diseases. In our study, we investigated ACE level if it determines thediagnosis and management of PE and also if it predicts the prognosis of the disease in thepatients who present to the emergency department (ED).Methods: Patients were grouped into two groups as PE (+) group and PE (-) groupaccording to algorithm in the study. A control group of 16 healthy volunteers were alsoformed. The blood samples were taken from both groups and control group and ACE levelswere studied and analyzed.Results: We had 67 patients at the study (34 women, %68). 28/67 patients (%42) werein PE (+) group. There was no statistically difference between P (+) and P (-) groups in meansof ACE levels (p=0.894). In both PE (+) and PE (-) groups, ACE levels were significantlyhigher according to ACE levels of control group (respectively, p=0.040 and p=0.017). In PE(+) group, 19/28 were women and 9/28 were men and the differences between the genderswere statistically significant (68% women vs 32% men, p=0.034). There were no differencesin ACE levels between both P (+) and P (-) groups according to the gender (p=0.306). TheACE levels of women in PE (+) group, were significantly lower than ACE levels of men inPE (+) group (p=0.046). There were no differences in ACE levels of patients in PE (+) groupwhich fibrinolytic therapy had been given or not (p=0.834). There were no differencesbetween ACE levels of patients who had major clinical events and died in the hospital ordischarged at the end of the therapy in PE (+) group (p=0.511).Conclusion: Although the ACE levels of patients in PE (+) group were significantlyhigher than healthy volunteers, in ED, the ACE levels could not determine PE statistically andcould not predict the management and prognosis.