Serebrovasküler Hastalıklarda Apolipoprotein E Polimorizmi
Apolipprotein e polymorphism in cerbrovascular disease
- Tez No: 192989
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEBAHAT TAŞDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Apolipoprotein E, serebrovasküler hastalık, Apo E genotipi, risk faktörleri, mortalite74, Apolipoprotein E, cerebrovascular disease, Apo E genotype, riskfactors, mortality.76
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
7- ÖZETGiriş ve amaç: Ateroskleroz strok için en önemli risk bir faktörü,apolipoprotein E (apo E) polimorfizmide ateroskleroz patogenezinde rol oynayangenetik faktörlerdendir.Apo E genotipi ile strok arasındaki ilişki tam olarakbilinmemektedir.Bu çalışmanın amacları;a) apo E genotipi ile akut serebral infarktüs veintraserebral hemoraji arasındaki ilişkiyi araştırmak, b)serebrovasküler hastalığın riskfaktörleri ile apo E genotipini ilişkilendirmek, c) akut inmeyi takibeden mortalite ile apoE genotipinin ilişkisini incelemek, d) apo E genotipini primer koruyucu tedavi ileilişkilendırmek.Metod: Akut İskemik ve Hemorojik Strok tanısı ile yatırılan ve radyolojik olaraktanısı kesinleşen 100 hasta ile aynı yaşla uyumlu 30 sağlıklı birey alındı. İnmefenotipini serebral enfarktüs ya da intrakranial hemoraji, belirlemek için, akut olaydansonra 10 gün içinde Beyin Bilgisayarlı Tomografi veya Manyetik RezonansGörüntüleme çekilmiştir. Serebral infarktüslü hastalar, Oxfordshire Toplumda İnmeProjesi Sınıflandırmasına (OCSP) göre alt tiplere ayrılmışlardır. İntrakranial hemorajilezyon yerine sınıflandırıldı. `'High Pure PCR Template Preparation Kit'' , 'LightCycler-Apo E Mutatıon Detectıon Kit (codon 112 and 158) `', . Light Cycler-Red 640işaretli prob ve Light Cycler-Red 705 işaretli prob kullanılarak allel analizi yapıldı vehastaların allel tipleri ortaya çıkarıldı. Çalışmaya alınan tüm hastaların ayrıntılınörolojik ve sistemik muayeneleri, rutin laboratuar tetkikleri (kan sayımı, elektrolitler,kan şekeri, lipit değerleri ve diğer parametreler), total apo E , elektrokardiyografi(EKG), göğüs radyografisi, ekokardiyografi yapıldı.Bulgular: Çalışmaya katılan stroklu hastaların ve kontrollerini karşılaştırılmasısonuçları incelendiğinde, LDL-Kolesterol, total kolesterol, LVH değişkenleri arasındaönemli fark olduğu bulundu (p0.05)Sonuç; 1- İskemik ve hemorojik strok ile apo E genotipinin polimorfizmiarasında risk faktörü olarak bir ilişki saptanamamıştır.2-Akut inmeyi takip eden tüm nedenlere bağlı mortaliteninpatogenezi ile apo E genotipinin polimorfizmini ilişkilendiren bir bulgu eldeedilmemiştir.
Özet (Çeviri)
7- SUMMARYIntroduction and Objectives: Atherosclerosis is an important risk factor forstroke and apolipoprotein E (apo E) polimorphism is one of the genetic factors thatplays a role in the pathogenesis of atherosclerosis. Currently, the exact relationshipbetween Apo E genotype and stroke is unknown.The objectives of this study are to; a) investigate the relationship between apoE genotype, acute cerebral infarction and intracerebral hemorrhage, b) establish arelationship between apo E genotype and risk factors for cerebrovascular disease, c)investigate the relationship betweeen acute stroke mortality and apo E genotype, d)establish a relationship between apo E genotype and primary preventive therapy.Method: 100 hospitalized patients who were diagnosed clinically andradiologically as acute ischemic or hemorrhagic stroke and 30 healthy subjects in thesame age group were chosen for this study. Cranial CT or MRI was performed todetermine the stroke phenotype (cerebral infarction, CI or intracranial hemorrhage,ICH) in the first 10 days after the acute event. The patients with cerebral infarctionwere classified according to the Oxfordshire Community Stroke Project (OCSP)Classification (OCSP). Intracranial hemorrhages were classified according to thelocation of the lesions. Allel analysis was performed to determine the allel type of thepatients by using the `?High Pure PCR Template Preparation Kit??, ?Light Cycler-ApoE Mutation Detection Kit (codon 112 and 158)`?, ?Light Cycler-Red 640 and LightCycler-Red 705 marked probes?. Detailed neurologic and systemic examinations ofall the patients and the healthy subjects under the study were performed as well asroutine laboratuary examinations (complete blood count, electrolytes, blood glucose,lipids and other parameters), total apo E, electrocardiography (ECG), chestradiography, and echocardiography.75Results: There was a statistically significant difference in LDL-Cholesterol,Total Cholesterol and LVH variables between the stroke patients and the healthycontrol group (p0.05).Conlusion: 1- There was no statistically significant relation between ischemicand hemorrhogic stroke and apo E genotype polimorphism as a risk factor.2-There was no significant finding to establish a relationshipbetween pathogenesis of all kinds of mortalities after acute stroke and apo Egenotype polimorphism.