Serebrovasküler hastalıkta oksidatif stres belirteçlerinin değişimi
Alteration of oxidative stress markers in cerebrovascular disease
- Tez No: 236130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREFDEN AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Nöroloji, Biochemistry, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler Hastalık, İnme, Oksidatif Stres, Lipit Peroksidasyonu, Antioksidan Savunma, Cerebrovascular Disease, Stroke, Oxidative Stress, Lipid Peroxidation, Antioxidant Defence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnme, serebrovasküler hastalıkların (SVH) en sık nedenidir. İnme fizyopatolojisinde oksidatif stres önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızda, SVH'da oksidatif stres belirteçlerinin değişiminin incelenmesini amaçladık. Çalışmaya, 20 inmeli hasta (15 iskemik, 5 hemorajik) ve 22 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu dahil edildi. SVH tanısı bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile koyuldu. Hastalardan tedavi öncesi (0.gün) ve 1., 2. ve 7. günlerde kan örnekleri toplandı. Hasta ve kontrol grubunun serumunda nitrik oksit (NO), malondialdehit (MDA), karbonil protein, süperoksit dismutaz (SOD), paraoksonaz (PON), total antioksidan kapasite (TAK), apolipoprotein A (Apo A), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ve ürik asit düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel analizde student t-test ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi, LSD testi kullanıldı. NO düzeyleri 7. günde anlamlı artış gösterdi. Karbonil protein düzeyleri 0. günde anlamlı artış, 2. günde anlamlı düşüklük gösterdi. Hasta grubunun SOD düzeyleri 0., 1. ve 2. günlerde kontrol grubuna göre anlamlı düşük tespit edildi. MDA düzeylerinde 0. günde anlamlı yükseklik tespit edildi. PON ve PON/ApoA düzeylerinde günler ile kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu. TAK ve ürik asit konsantrasyonları 0., 1., 2. ve 7. günlerde kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Bu çalışmada, serebrovasküler hastalıkta 0., 1., 2. ve 7. günlerde ki oksidatif stres ve antioksidan savunmanın kontrol grubuna ve birbirlerine göre değişimini gösterdik. Aynı zamanda tedavinin oksidatif strese ve antioksidan savunmaya etkisini de gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Stroke is the most frequent cause of cerebrovascular disease (CVD). Oxidative stress plays an important role in pathophysiology of stroke. In our study, we aimed to investigate alteration of oxidative stress markers in CVD. Twenty stroke patients (15 ischemic, 5 hemorrhagic) and 22 healthy participants as a control group included in this study. CVD was diagnosed by computerized tomography and magnetic resonance imaging. Blood samples were taken from patients before the treatment (day 0) and than at days 1, 2 and 7. Nitric oxide (NO), malondialdehyde (MDA), protein carbonyl, superoxide dismutase (SOD), paraoxonase (PON), total antioxidant status (TAS), apolipoprotein A (Apo A), high density lipoprotein (HDL) and uric acid levels were measured in the serum of the patients and control group. İn statistical analysis student t-test and analysis of variance at the repeated measures, LSD test were used. NO levels showed significant increase at day 7. Elevated protein carbonyl levels at day 0 showed significant decrease at day 2. SOD levels for patients at days 0, 1 and 2 had a significant decrease when compared with control group. MDA levels were increased at day 0. There was no significant difference in PON and PON/Apo A levels between days and control group. TAS and uric acid concentrations were significantly higher at days 0, 1, 2 and 7 than in control group. In this study, we showed alteration of oxidative stress and antioxidant defence at days 0, 1, 2 and 7 when compared with control group and each other. Also, we observed the effect of theraphy on oxidative stress and antioxidant defence.