Gülhane afazi testi-2(GAT-2)'nin standardizasyon, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Standardization, validity and reliability study of gulhane aphasia test-2(GAT-2)
  1. Tez No: 193095
  2. Yazar: İBRAHİM KEMAL COLAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR MAVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Sağlık Eğitimi, Linguistics, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: GAT-2, Türkçe afazi testi, standardizasyon, geçerlik vegüvenirlik, GAT-2, aphasia test in Turkish, standardizastion, reliability andvalidity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
GÜLHANE AFAZ TEST-2 (GAT-2)'N N STANDARD ZASYON veGEÇERL K- GÜVEN RL K ÇALIŞMASIÖZETGülhane Afazi Testi-2 (GAT-2), afazinin varlığını ortaya çıkarma ve afaziyeeşlik edebilecek konuşma bozuklukları (apraksi, dizartri) hakkında klinisyene ipucu verme amacıyla hazırlanmıştır.Standardizasyon çalışması için 132 sağlıklı birey, geçerlik çalışması için 30afazili ve 11 sağ beyin hasarlı hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Sağlıklı bireylerEskişehir'deki özel bir fizik tedavi kurumundan belirlenen özellikte olanlariçerisinden seçilmiştir. Afazili ve sağ beyin hasarlı grupları oluşturan bireyler iseEskişehir ve zmir'deki çeşitli hastanelerin nöroloji ve fizik tedavi kliniklerindenseçilmiştir. Test-tekrar test ve gözlemciler arası güvenirlik çalışmaları için 32sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir.Çalışmaya katılan tüm bireylere (toplam 175 kişi) GAT-2 uygulanmıştır. Sağlıklıbireyler, afazi hastaları ve sağ beyin hasarlı grupların GAT-2 puanlarınınbirbirlerinden farkını incelemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (Anova) vepost-hoc Tukey testi uygulanmıştır. Sağlıklı ve Afazili bireylerin GAT-2puanları yaş, eğitim, hastalıktan sonra geçen süre ve cinsiyet değişkenlerinceSpearmann korelasyonu ve T-testiyle incelenmiştir. Bu incelemeden sonrasağlıklı bireylerin GAT-2 puanlarından kesme değerler Med_calc programıkullanılarak elde edilmiştir. Verilere Cronbach α istatistiği uygulanarak GAT-2'nin iç güvenirliği hesaplanmıştır. Test- tekrar test çalışması için 32 sağlıklıbirey 7 gün arayla 2 defa GAT-2 ile değerlendirilmiş ve iki değerlendirmepuanları arasındaki fark Spearmann Korelasyonuyla hesaplanmıştır. Gözlemcilerarası güvenirlik çalışması için 32 sağlıklı birey 2 gözlemci tarafındandeğerlendirilmiş ve iki gözlemcinin puanları arasındaki fark Spearmannkorelasyonu ile hesaplanmıştır.Sağlıklı bireylerin GAT-2 puanlarının, afazili hastaların GAT-2 puanlarındanönemli düzeyde farklılaştığı, sağ beyin hasarlı bireylerin GAT-2 puanlarındanfarklılaşmadığı bulunmuştur. Sağlıklı bireylerin GAT-2 puanları yaş ve cinsiyetdeğişkenlerinden etkilenmediği, eğitim değişkeninden etkilendiği görülmüştür vekesme değerler bu değişkene göre hesaplanmıştır. Afazili bireylerin GAT-2puanlarının yaş, eğitim, cinsiyet ve hastalıktan sonra geçen süre değişkenlerindenetkilenmediği görülmüştür. Test- tekrar test ve gözlemciler arası güvenirlikçalışmalarına ve iç tutarlık katsayısına göre GAT-2'nin güvenirliği yüksekbulunmuştur. Buna göre GAT-2 standardize, geçerli ve yüksek düzeydegüvenilir bir afazi testidir.
Özet (Çeviri)
STANDARDIZATION, VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OFGULHANE APHASIA TEST-2 (GAT-2)ABSTRACTGülhane Aphasia Test-2 (GAT-2) has been developed to show the presence ofaphasia and to give the clinician implications for the accompanying speechdisorders such as apraxia and dysartria.132 healthy individual was included to the standardization study and 30 aphasicand 11 right brain injured individual was included to the validation study. For thetest-retest and interobserver reliability research, 32 healthy individuals wereincluded. Healthy individuals were selected from a private physical therapy clinicin Eskişehir. Aphasic and right brain injured patients were selected from theNeurology and Physical Therapy Departments of various hospitals in Eskişehirand zmir. All individuals were selected by predetermined inclusion criteria.All individuals were given GAT-2 (175 total). To find out the GAT-2 scoredifference among healthy, aphasic and right brain injured individuals, one-wayanalysis of variance (ANOVA) and post-hoc Tukey tests were used. The effects ofage, years of education, stroke time post on-set and sex variances over GAT-2scores of healthy and aphasic individuals were calculated by Spearmann?scorrelation and T-tests were used. Med-calc program was used to find the cut-offscores from the GAT-2 scores of healthy individuals. Cronbach α statistic wascalculated to find internal consistency of GAT-2. For the test-retest reliability, 32healthy individuals were tested 2 times (7 days interval between two tests) andSpearmann?s correlation was used to find the difference between two assessments.For the inter-observer reliability, 32 healthy individual were assessed by twoobservers and Spearmann?s correlation was used to find GAT-2 score differencebetween two observers.Healthy individuals? GAT-2 scores were significantly different from the GAT-2scores of aphasic patients, but not from right brain injured patients?. Healthyindividuals? GAT-2 scores were not affected from the sex, age variances but fromyears of education so cut-off scores were calculated by this variance. GAT-2scores of aphasic patients were not affected from the age, sex, years of educationand stroke time post onset. Test-retest and inter-observer reliability and internalconsistency results show that GAT-2 is highly reliable.As a result, GAT-2 was found to be a standardized, highly reliable and a validaphasia test for Turkish staroke patients.