Türkiye'deki spor federasyonları yönetim kurullarında görev yapan kadın üyeler üzerine bir araştırma (2005-2006 sezonu)
A study on women who are the members of the management teams of Turkish sport federations (2005-2006 season)
- Tez No: 193096
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKER YILMAZ, PROF.DR. COŞKUN BAYRAK, Y.DOÇ.DR. ESRA TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Yönetici, Spor Yönetimi, Federasyonların şlevi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'deki Spor Federasyonları Yönetim Kurullarında Görevli KadınÜyeler Üzerine Bir Çalışma(2005-2006 Sezonu)SEZ N SOFUOĞLUAnadolu ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüBeden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr.Coşkun BAYRAK2006Bu araştırmanın amacı, Türkiye spor federasyonları yönetimkurullarında görevli kadın üyelerin, spor yönetimi hakkındaki görüşlerinibelirlemektir. Araştırma, tarama modelinde yapılmıştır ve araştırmanın evrenini2005-2006 sezonunda Türkiye spor federasyonları yönetim kurullarında görevli21 üye oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması için saha araştırmayöntemine uygun olarak anket uygulanmış ve var olan bilgilerin elde edilmesineçalışılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığı ile frekans ve yüzdelerleverilmiştir.Bu araştırma giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuçolmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde kuramsalbilgilere yer verilmiştir. Materyal ve yöntem bölümünde araştırmanıngerçekleştirilmesinde yapılan çalışmaların açıklanmasına ilişkin bilgilere yerverilmiş, elde edilen veriler bulgular bölümünde toplanmıştır. Tartışma ve sonuçbölümünde ise, araştırmada elde edilen bulgular ışığında tartışma ortaya konmuşve kişisel bir sonuç çıkarılmıştır.Araştırmanın sonucunda, Türkiye spor federasyonları yönetim kurullarındagörevli kadın üyelerin spor yönetimi hakkındaki görüşleri ortaya konulmuştur vegelecekteki düzenlemelere ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisA Study On Women Who Are The Members of The Management Teams ofTurkish Sports Federations(2005-2006 Season)SEZ N SOFUOĞLUAnadolu UniversityGraduate School of Health SciencesPhysical Education Majore BranchSupervisor: Prof.Dr.Coşkun BAYRAK2006The purpose of this research is, making a model with defining the thoughtsof women who are working at Turkish sports federations and finding the abilitiesof whom are participating to sports management. This research is made by usingthe scanning method and the source is the 21 women who are the associates ofmanagement teams of Turkish sports federations in 2005-2006. To assemble thedata of this research, a survey assembled appropriated to the zone researchmethod, and worked for achieving the existing data. The statistical analysis of theobtained data is calculated with using frequency percentages. The SPSS programis used with the analysis.This research have four parts which are introduction, material and method,evidences, discussion and conclusion. Theoretical data is placed at theintroduction part. The ways of the researches are placed at material and methodpart and the achieved data assenbled at the evidences part. The findings of thisresearch and the conclusion idea is placed at the discussion and conclusion part.As the result of this research, the opinions of the women who areparticipating to the Turkish sports federations management department are shownand being worked for making guidances for arrangements in future.The Keywords Are: Woman, Manager, Sports Management, Functions of TheFederations