Koroziv özofagus yanıklarında ailelerin eğitim gereksinimlerinin kart sort tekniği ile belirlenmesi
Determination of education needs of families via card sort technique in corrosive esophagus burns
  1. Tez No: 193375
  2. Yazar: NURDAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CONK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Çocuk Cerrahisi, Education and Training, Nursing, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroziv özofagus yanığı, Kart sort, Hemşirelik, Eğitimbelirlenmiştir, Corrosive esophagus burn, Card sort, Nursing, Education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETKoroziv Özofagus Yanıklarında Ailelerin Eğitim Gereksinimlerinin Kart SortTekniği İle BelirlenmesiNURDAN AKÇAYBu çalışma koroziv özofagus yanığı tanısı almış bir çocuğun bakımındansorumlu olan ailenin eğitim gereksinimlerini ve çocuğa bakım veren hemşirenin ailedeyapacağı eğitim gereksinimlerini kart sort tekniği yolu ile incelemek amacıyla kalitatifve kantitatif olarak yapılmıştır.Araştırma kapsamına 15 Eylül 2005 / 30 Mayıs 2006 tarihleri arasındaolasılıksız örneklem yoluyla, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve UygulamaHastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ünitesinde koroziv özofagus yanığı tanısı ileizlenen 30 hasta çocuğun ailesi ve bu serviste çalışan 30 hemşire alınmıştır.Araştırma sonucunda ailelerin çok önemli ve en çok merak ettikleri kart sortsorularının ?Çocuk dilatasyon aşamasında okula gidebilecek mi??, ?Kalıp vedilatasyon tedavisinin çocuğum için yararı nedir?? ve ?Koroziv madde alımındansonra hangi organlarda ne tür zararlar oluşur? soruları olduğu belirlenmiştir.Araştırma sonucunda hemşireler çok önemli ve en çok merak ettikleri kartsort sorularının ?Koroziv yanığın tedavi süreci neden uzun ve tekrarlı dilatasyonişlemlerinden oluşur, Çocuğum için yararı nedir??, ?Tedavi süreci sonrasında eskiyeme alışkanlıklarına dönebilecek mi ??, Dilatasyondan sonra eve taburcuolduğumuzda nelere dikkat etmeliyim??,?Tedavi sürecine kadar sürecek?? sorularıolduğuSonuç olarak kart sort tekniğinin kullanılmasının eğitim gereksiniminibelirlemede etkin ve zaman kazandıran bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Budoğrultuda pediatri hemşirelerinin, hastaların ve ailelerin eğitim gereksinimlerinisaptamada bu tekniği kullanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDetermination of Education Needs of Families via Card Sort Technique inCorrosive Esophagus BurnsNURDAN AKÇAYThis study was done qualitatively and quantitatively by using the Card SortTechnique in examining the education needs of those families responsible for thecare of a child with the diagnosis of corrosive esophagus burn and also the educationneeds of the nurse who would provide the education to the family.The research was conducted at the Child Surgery Department of EgeUniversity Faculty of Medicine Investigation and Application Hospital. The scope ofthe research included the families of 30 sick children monitored with the diagnosis ofcorrosive esophagus burn at the Child Surgery Department of Ege University Facultyof Medicine Investigation and Application Hospital as well as 30 nurses working atthis service between 15th September 2005 and 30th May 2006 via randomizedsampling method.As a result of the investigation, those Card Sort questions that familieswondered at most and found very important were determined as ?Will the child beable to go to school at the dilatation phase?,? ?What is the benefit of pattern (kalıp)and dilatation treatment for my child?,? and ?What kind of damages occur in whichorgans after corrosive substance intake?.?Among the results of the investigation it was found that those Card Sortquestions that nurses wondered at most and found very important were determinedas ?Why does the treatment period of corrosive burn continue for long and isconstituted by repeated dilatation processes, What is the benefit for my child?,? ?Willthe child regain his/her pre-eating habits after treatment period?,? ?To what should Ipay attention after discharge following dilatation,? and ?How long will the treatmentprocess continue?.?As a conclusion, the use of Card Sort Technique was determined as aneffective and time-saving method in detecting the need for education. In this context,pediatric nurses are suggested to employ this technique in detecting the educationneeds of both patients and families.