Parkinson hastalarında kantitatif yürüme analizi
Quantitative gait analysis in Parkinson's disease
- Tez No: 193531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK İNCE GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Yürüme analizi, Parkinson hastalığı, Kinematik, Kinetik, Değişkenlik, Gait analysis, Kinematics, Kinetics, Parkinson disease, Variability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrodiagnostik Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
PARK NSON HASTALARINDA KANT TAT F YÜRÜME ANAL ZAygün Akbay-ÖzşahinParkinson hastalığında ortaya çıkan postür ve yürüme bozuklukları ileri derecedeözürlülük oluşturdukları için çok önemlidir. Ancak standart nörolojik muayene yürümebozukluklarını değerlendirmek için yeterli değildir. Geliştirilmiş olan üç boyutluhareket analizi sistemleri ile yürümenin daha ayrıntılı değerlendirilmesi mümkünolmaktadır. Çalışmamızda Parkinsonlu hastalarda tedavi altında yürümeparametrelerinde ortaya çıkan bulguların kantitatif olarak incelenmesi amaçlanmıştır.dyopatik Parkinson hastalığı olan 23 hastada ve 12 normal kişide 3 boyutluhareket analizi sistemi ile ?on? döneminde yürüme analizi yapıldı. Hastalarıntemporospasyal verileri, kinematik ve kinetik parametreleri incelendi, değişkenlikkatsayıları hesaplandı. Elde edilen veriler kontrol grubu sonuçları ile karşılaştırıldı.Ayrıca tüm parametrelerin hastalık süresi, Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirmeölçeği (BPHDÖ), Hoehn&Yahr (H&Y) evreleri ve Gait and Balance Scale (GABS) ilebağlantıları araştırıldı.Temporospasyal verilerin karşılaştırılması ile hızda, çift ve tek adım uzunluğundaazalma, çift adım uzunluğu, ilk çift destek, tek destek ve 2.çift destek zamanlarınındeğişkenlik katsayılarında artma izlenmiştir. Kinematik verilerde pelvik obligite, kalçafleksiyon-ekstensiyon ve abduksiyon-adduksiyon hareket açıklığında azalma mevcuttur.Kinetik değerlendirmede diz ?absorbtion power? değerinde azalma, diz, kalça?generation power? ve diz ekstensiyon momentinde artma saptandı. BPHDÖ,Hoehn&Yahr evreleri ve GABS ile bağlantılar incelendiğinde çift ve tek adımuzunluğu, kalça fleksiyon-ekstensiyon hareket açıklığı değeri arasında negatifkorelasyon bulundu. Parametreler ile H&Y arasında en fazla sayıda korelasyonmevcuttu. Hız ve çift-tek adım değişkenlik katsayıları GABS ile korele idi.Yürümeyi sadece ölçeklerle değerlendirmek yeterli değildir. Üç boyutlu hareketanalizi sistemi ile yapılan yürüme analizi hem hastalığın progresyonunu hem deuygulanan medikal veya cerrahi tedaviye cevabı değerlendirmek için objektif verilersağladığı için hasta takibinde kullanmak yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
QUANTITATIVE GAIT ANALYSIS IN PARKINSON?S DISEASEAygün Akbay-ÖzşahinPosture and gait disturbances are major components caused to functionaldisability in Parkinson?s disease (PD). However simple neurologic examination is notenough for measuring gait disturbances. Three dimensional gait and motion analysissystems provide quantitative data of gait.We investigated temporospatial, kinematics and kinetics variables of gait in 23subjects with PD compared with 12 control subjects, as measured in the on-phase oftheir medication cycle using motion analysis. We evaluated the correlation between allgait parameters and duration of the disease, Gait and Balance Scale (GABS), unifiedParkinson?s disease rating scale (UPDRS) total-motor scores, Hoehn&Yahr (H&Y)stages.We observed significant reduction in velocity, stride and step lenght and alsopelvic obligity range of motion (ROM) and hip ROMs in PD patients. Knee absorbtionpower was found to be decreased, knee, hip generation powers and knee extentionmoment were found to be increased. Patients had negative correlation between stride-step lenght, hip flexion-extention ROM and all scales. We found more correlationbetween parameters with H&Y. And found that coefficients of variability of velocity-stride and step time correlated positively with GABS.Our data shows that PD rating scales do not provide sufficient objective measuresof gait assessment. Three dimentional analysis systems provide detailed gaitexamination in PD patients to assess of progression and efficacy for therapies. Thepresent study aimed to define the features of Parkinsonian gait.