Üniversite öğrencilerinin testis kanseri ve kendi kendine testis muayenesiyle ilgili bilgi, tutum ve davranışları
The knowledge, attitude and behaviours of university students on testicular cancer and testicular self-examination
- Tez No: 193532
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, testis kanseri, kendi kendine testismuayenesi, bilgi, tutum.1, Unıversıty students, testıcular cancer, testıcular self-examınatıon, knowledge, attıtude.3
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
1.ÖZETÇalışma; üniversite öğrencilerinin testis kanseri (TK) ve kendi kendine testismuayenesi (KKTM) hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek, bupopülasyonda KKTM yaygınlığını belirlemek ve bu konuda veri tabanı oluşturmakamacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırmanın evrenini 342'si Orman Fakültesi'nden ve 525'i Teknik EğitimFakültesi'nden olmak üzere toplam 867 erkek öğrenci oluşturmuştur. Araştırma içinörneklem seçimi yapılmamış olup evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş, ancakdevamsızlıklar ve eksik veri bildirimi nedenleriyle araştırma 506 öğrenci ile yapılmıştır.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayanarakgeliştirilen sosyo-demografik özellikler, testis kanseri ve KKTM ile ilgili genel bilgiler,testis kanserinin belirtileri, testis kanseri ve KKTM ile ilgili tutumlarına ilişkin sorularıiçeren anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Anket formuna yönelik uzman görüşüalınmış ve ön uygulaması yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, tanımlayıcıistatistikler ve ki-kare analizi ile yapılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin yaşları 18 ile 30 yaş arasında değişmekte olup%50,8'i 21-23 yaş grubundadır. Öğrencilerin %57,1'i testis kanserini, %91,1'iKKTM'ni daha önce duymadıklarını belirtmişlerdir. Çalışmaya katılanların %91,6'sıtestis kanseri, %95,8'i KKTM ile ilgili bilgi almadıklarını ifade etmişlerdir. KKTMyapmasını bildiğini belirten %6,3, şimdiye kadar KKTM yaptığını belirten ise %5,1'dir.Öğrencilerin %92,1'i KKTM yapmama nedeni olarak bu konuda bilgilerininolmamasını göstermişlerdir.Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun testis kanseri veKKTM ile ilgili bilgilerinin çok yetersiz olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarıdoğrultusunda üniversite öğrencilerinin testis kanseri ve KKTM ile ilgili bilgileriniartırmak amacıyla sağlık eğitimlerinin planlanması ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYTHE KNOWLEDGE, ATTITUDE AND BEHAVIOURS OF UNIVERSITYSTUDENTS ON TESTICULAR CANCER AND TESTICULAR SELF-EXAMINATIONThis descriptive study was planned to determine the attitudes and behaviours ofuniversity students on testicular cancer and self testicular examination; the prevalenceof self testicular examination in this population and to obtain a database on this subject.The universe of research is composed of total 867 male-students, of which 342from Faculty of Forestry and 525 from Faculty of Technical Education. Selection ofsampling hasn?t been done. It has been aimed to achieve the all universe; unfortunatelythe research has performed with 506 students due to nonattendance and insufficient datadeclarations.Data have been collected by a questionnaire, which was developed in light of theliterature. The questionnaire included socio-demographical characteristics, generalknowledge on testicular cancer and TSE, testicular cancer symptoms, and attitudestowards testicular cancer and TSE. The questionnaire was presented for expert reviewand was piloted. Statistical analyses of the data have been carried out by usingdescriptive characteristics and chi-square analysis.Participant students were 18-30 years of age, with 50,8% being in the 21-23 agegroup. Of the students, 57,1% hadn?t heard testicular cancer and 91,1% were notfamiliar with TSE. Of them, 91,6% had had no previous information on testicularcancer and 95,8% had not received information on TSE before the study. Thepercentage of those who told they knew how to perform TSE was 6,3% while 5,1%have performed TSE before the study. 92,1% of the students pointed out their lack ofknowledge as the reason for not performing TSE.In conclusion, it has been shown that the majority of the university students hadvery poor knowledge on testicular cancer and TSE. In light of the results obtained fromthe study it is suggested that health education activities be planned and carried out for2university students in order to increase their awareness regarding testicular cancer andTSE.