Sağlık sigortaları sektöründe hizmetlerin satın alımında konjoint analiz yaklaşımı
Conjoint analysis approach for purchasing of health insurance services.
  1. Tez No: 193539
  2. Yazar: HİDAYET ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAL BEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Insurance, Conjoint, PreferenceIX
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETSağlik Sigortalari Sektöründe Hizmetlerin Satin Aliminda Konjoint AnalizYaklaşimi.Ülkemizde halen otuzu aşkın firma sağlık sigortacılığı yapmaktadır ve özel sağlıksigortacılığı ülkemizde hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak rekabet ve rekabetteşirketler açısından avantaj sağlama konusunda pazar araştırmaları ön plana çıkmıştır.Çalışmamızda kullandığımız kişilerin bir mal veya hizmeti satın almadaki karar vermemekanizmalarına yönelik olan konjoint analizi tekniği kullanılmıştır. Bu tekniğin dayandığıtemel nokta, satın alma kararı da dahil olmak üzere karmaşık kararların alınmasının tekfaktöre yada kritere dayanmadığı, aksine bir çok faktörün birlikte düşünülerek kararverildiğidir.Bu teknik kullanılarak, tüketici için hangi özelliklerin ne düzeyde önemli olduğuortaya çıkarılabilmektedir. Tüketici tercihlerinin ve beklentilerinin ortaya çıkarılması,işletmelerin başarılı ürün/hizmet tasarımı ve ürün/hizmetin pazara sunumu açısından çokbüyük önem taşımaktadır. Konjoint analizi optimal ürün/hizmet tasarımındaki en önemliunsur olan tüketici tercihlerinin ölçülmesi sorununa çözüm üreten çok değişkenli bir tekniktir.Bu çalışmada da sağlık sigortaları için bu sorulara cevap bulunmasına çalışılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre sağlık sigortası yaptıracak olanların tercihlerinde önem sırasınagöre;Sağlık sigorta paketinin kapsamı ilk sırada olduğu tespit edilmiş ve ele alınan kapsamalternatiflerinden ilk sırayı ?Yurtiçi Full+Uluslararası Özellikli Hastalık? olduğu,kinci sırada tercih olarak karşımıza ?Asistans? faktörünün ?Asistans Var? seçeneğitercih edildiği,Üçüncü sırada tercih olarak karşımıza ?Fiyat? faktörünün 600$ seçeneği tercihedildiği,Dördüncü sırada tercih olarak karşımıza ?Ürün Adı? yer almaktadır ve ilk sırayı VIPseçeneği tercih edildiği,Beşinci sırada ? ndirim? faktörünün %25 düzeyi tercih edildiği,Altıncı sırada tercih olarak karşımıza ?Doğum? faktörünün ?Doğum Var? seçeneğitercih edildiği,VIModele uygun en yakın kartların sırasıyla; 5, 15, 8 numaralı kartlardır. Kişiler birsigorta paketi tercih ederken faktörleri önem sırasında kapsam ve asistansı ilk sıralarda yeralmalarında tercih ettikleri üründe hizmet özelliğini ön planda tutukları görülmektedir. Fiyatınise bu faktörlerden sonra değerlendirdikleri ve seviyesinin değişebileceği görülmüştür.Çalışmanın geneline bakılacak olursa uygulanan modelin kişilerin tercihlerineuygunluğu Pearson'ın R istatistiği=0.991, p=0.0000 olarak bulunmuştur. Bu da kurulanmodelin uygun olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimler; Sigorta , Konjoint, TercihVII
Özet (Çeviri)
SUMMARYConjoint Analysis Approach For Purchasing Of Health Insurance Services.In our country health insurance sector is in a rapid improvement stage, constantly,nearly there is thirthy insurence firm performing in the field. In line with the competitionamong the firms, market search is gaining importace.In this piece of work we prefer to use conjoint analysis method, -which is also calledas ?trade of analysis? in the literature-, to enlighten the decision process of the persons whilepurchasing a good or service. According to this methodology, the puchasing decision of thepersons is not only influenced or shaped by just one factor, but also it is a result of acombination of many factors.By using the method, it is available to determine the exact properties of a good orservice that effect the decision process. More over, it is also available to enlighten the degreeof importance of a property of the good for the consumer. Grasping the consumerexpactancy about a good or service is essential for the companies in the constructing andmarketting processes. Conjoint analysis is a very fruitful techniqe for optimization of theproduct/service construction, since it takes the effects of many variable into account.In this study, we aimed at understanding the factors shaping the decision process ofthe consumers purchasing health insurance service. We discovered that,the content of thehealth insurance is the most important variable affecting the consumers preference. The mostprefered insurance is full content in the country and specific diseases content internationally.The secondly important criteria is ?asistance?. The consumers prefered the presence ofthe ?asistance?. The thirdly important criteria is the ?price? of the service. The consumersmostly pereferd the option wich is 600$. The name of the product is determined to be thefourth important criteria. The product with the name ?VIP? found to be the most preferedoption. The fifth important criteria is being the service in ?sale?. The mostly prefered option is?25% sale?.VIIIBirth factor is found to be the sixth important criteria, and the consumers prefered thepresence of the birth option.The combination of the fifth and the fifteenth cards is found to be the most propercards for the model. The consumers preferences showes that the content and the asistance isessential for them, so it can be conluded that, the consumers takes the properties of the serviceinto account while deciding. However, the price is less important ant the level of importanceof the price changes according to the case.The Pearson?s R = 0. 991 and p=0.0000 for the model, so the model is acceptable.