Lokal, ileri ve metastatik meme kanseri olan hastalarda bir apoptozis göstergesi olan serum kırılmış sitokeratin 18 düzeylerinin, tedaviye yanıta ilişkisinin incelenmesi
Investigation of cleaved cytukeratin 18 levels in serum of local, advanced ans metastatic breast cancer patients: as an apoptosis marker in response to treatment
- Tez No: 193678
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, apoptozis, M30, kırılmış sitokeratin185, Breast cancer, Apoptosis, M30, cleaved cytokeratin 187
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETSitokeratin 18, basit epitel hücreleri, intermediate filamanlarının majorkompenentidir ve basit epitelin tümörlerinden kaynaklanır. CK-18, en fazlameme, prostat, akciğer, kolon ve over kanserlerinden eksprese edilir. CK 18apoptozis esnasında kaspazlarla kırılarak, proteolitik parçalarına ayrılır. Birmonoklonal antikor olan, M30, CK18'in Asp396'da kırılan parçalarını tanır.Bu çalışmada malign meme kanserli hastalarda (n:37) serum M30düzeyleri incelendi. Bu düzeyler ile benign meme hastalıklı (n:35) ve sağlıklıbireylerin (n:34) serum M 30 düzeyleri karşılaştırıldı. Malign meme kanserlihastalardan yalnızca 11'i neoadjuvan kemoterapi almıştı. Kemoterapitedavisinin öncesinde ve sonrasında saptanan serum M30 düzeylerikarşılaştırılarak kemoterapinin olası etkileri değerlendirildi.Malign olgular 37 kişiden oluşurken benign ve sağlıklı kontrol grubutoplam 69 kişiden oluşmaktaydı. Serum M30 düzeyleri ELISA metodu ileölçüldü.Kemoterapinin apoptozis indüksiyonundaki etkisini değerlendirmek içinserum M30 düzeyleri ilk kemoterapiden önce ve 24 ve 48 saat sonra ölçüldü.Hem 24 hemde 48.saatlerde elde edilen M30 düzeylerinin, tedavi öncesidüzeylerden daha yüksek bulunmasına rağmen, sadece 24.saatte eldeedilen M30 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmışdı(p:0,05).Metastatik meme kanserli hastaların serum M30 düzeyleri, sağlıklı,benign meme hastalığı olan ve primer meme kanserli hastalarınkindenanlamlı olarak daha yüksek bulundu (p0,05).4Östrojen reseptörü (ER) ve progesteron (PgR) reseptörü (-) malignmeme kanserli hastaların serum M30 düzeyleri ER ve PgR (+) hastalarlakarşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksekti (p:0,03, p:0,01).Kemoterapetik ajanlarla tedavi, apoptozise neden olur. M 30 birapoptozis markırıdır ve tedavinin başlangıcından sonra düzeyleri hastaserumunda artar. Bu çalışma sonucunda M30 düzeylerinin, tedavininizlenmesinde , tümör progresyonunun ve rekürrens belirtilerinin erkensaptanmasında, klinisyenlere yardımcı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCytokeratin 18 (CK 18) is a major component of intermediate filamentsof simple epithelial cells and tumors derived from such cells. CK 18 isexpressed by most types of carsinomas, including those of the breast,prostate, lung, colon and ovary. During apoptosis cytokeratin 18 is cleavedby caspases. A monoclonal antibody, M30, specifically recognises afragment of CK18 cleaved at Asp396.In this study, the M30 levels in serum of patients with malign breastcancer (n:37) were investigated. These levels were compared with serumM30 levels obtained from patients with benign breast disease (n:35) andhealthy subjects (n:34). Only eleven of malign breast cancer patientsreceived neo-adjuvant chemotherapy. The possible effect of chemotherapyon serum M30 levels was evaluated by comparing the serum levels obtainedbefore and after chemotherapy.Malign and nonmalign group (benign and control group alltogether)were consisted of 37 and 69 subjects, respectively. Levels of M30 in serumwere measured by ELISA method.Serum M30 levels were determined before and 24 hours and 48 hoursafter the administration of first chemotherapy to assess the effect ofchemotherapy on apoptosis induction (n:11). Although both M30 levelsobtained 24 hours and 48 hours after the chemotherapy were higher than thepre-treated levels, only statisticaly significant difference was detected in M30levels obtained after 24 hours (p:0,05)Patients with metastatic cancer showed significant higher levels ofM30 antigen than healthy, benign breast disease controls and patient withprimary breast cancer (p0.05).Oestrogene reseptor (ER) and progesterone (PgR)-negative primarybreast cancer patients had significantly higher M30 antigen levels whencompared with the ER and PgR positive ones (p:0,035, p:0,014).Chemotherapeutical agent treatment induce apoptosis. M30 antigen isa apoptosis marker and increased in patient sera, after the onset of therapy.We conclude that M30 levels may help clinicians in monitoring treatment andproviding early indications on recurrence and tumor progression.