Kanin atopik dermatitte zonulin, diamin oksidaz aktiviteleri, bağırsak ultrasonografisi ile klinik skorlamalar
Zonulin, diamine oxidase activities, intestinal ultrasonography and clinical scoring in canine atopic dermatitis
- Tez No: 950747
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Atopi, Bağırsak, Diamin-oksidaz, ultrasonografi, Zonulin, Atopy, Diamine-oxidase, Intestine, Ultrasonography, Zonulin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmada kanin atopik dermatit tanısı konulan köpeklerde zonulin ve diamin oksidaz (DAO) düzeyleri, abdominal ultrasonografi ile belirlenen bağırsak duvar kalınlıkları (duodenum, jejenum, kolon), epidermal bariyer fonksiyon parametreleri (derinin pH ve hidrasyon düzeyleri) korneometri cihazı ile ölçülerek ve CADESI-04 klinik skorlama sistemine göre değerlendirerek bağırsak-beyin-deri ekseni kapsamında hastalığın sistemik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hayvan materyalini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Küçük Hayvan İç Hastalıkları Polikliniklerine getirilen, farklı ırk, yaş, cinsiyetten; Favrot (2010) kriterlerine göre atopik dermatit tanısı konulan (n=20) köpekler ile bu kriterlere uymayan ve herhangi bir dermatolojik lezyonu bulunmayan sağlıklı kontrol grubunu oluşturan (n=20) köpekler oluşturdu. Çalışma kapsamına alınan köpekler zonulin ve DAO düzeyleri, bağırsak duvar kalınlığı, epidermal bariyer parametreleri yönünden değerlendirildi. Verilerin analizinde Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U ve Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan kanin atopik dermatit grubu ve sağlıklı kontrol grubu köpekler karşılaştırıldı. Zonulin (p=0,001) ve DAO (p=0,001) düzeylerinde kanin atopik dermatit grubunda anlamlı değişiklikler bulundu. Epidermal bariyer parametreleri verilerine göre pH (p=0,001) ve hidrasyon (p=0,001) açısından anlamlı değişiklikler bulundu. Ultrasonografik verilere göre kolon duvar kalınlığında (p=0,001) anlamlı değişiklikler bulundu. CADESI-04 klinik skorlaması 88,65 ± 5,63 olarak bulunmuş olup, bu değer yüksek düzeyde lezyon varlığına işaret etmektedir. Sonuç: Yapılan araştırma sonucu elde edilen verilere göre, 'beyin-bağırsak-deri ekseninde' atopik dermatitli köpeklerde intestinal permeabilite artışına eşlik eden intestinal mukozal hasarlanma dermatoloji yerine gastroentero-dermatoloji tanımının kullanımının daha doğru olduğunun bir göstergesidir. Bu yönüyle kanin atopik dermatit de dahil olmak üzere farklı birçok gastroentero-dermatolojik bozukluklarda zonulin ve DAO'nun 'beyin-bağırsak-deri ekseninde' biyobelirteç olarak kullanımının doğru olabileceği söylenebilinir. Yine intestinal permeabilite artışına yönelik sağaltım planlaması bu istikamette gerçekleştirilmeli klinik bulgular ve hastalık aktivite değişimi ilgili biyobelirteçlerle takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the systemic effects of the disease within the context of the gut-brain-skin axis in dogs diagnosed with atopic dermatitis, by measuring serum levels of zonulin and diamine oxidase (DAO), intestinal wall thickness (duodenum, jejunum, colon) via abdominal ultrasonography, and epidermal barrier parameters (skin pH and hydration), as well as by applying the CADESI-04 clinical scoring system. Material and Methods: The animal material of the study consisted of 20 dogs diagnosed with canine atopic dermatitis based on the Favrot (2010) criteria and 20 healthy dogs without any dermatological lesions, presented to the Small Animal Internal Medicine Clinics of the Veterinary Faculty at Aydın Adnan Menderes University. All dogs were evaluated in terms of serum zonulin and DAO levels, intestinal wall thickness, and epidermal barrier parameters. Statistical analysis was performed using the Shapiro-Wilk test, Mann-Whitney U test, and Chi-square test. Results: Dogs with canine atopic dermatitis and healthy control dogs were compared. Zonulin (p = 0.001) and DAO (p = 0.001) levels were significantly higher in the canine atopic dermatitis group. Among epidermal barrier parameters, pH (p = 0.001) and hydration (p = 0.001) levels showed significant differences. According to ultrasonographic findings, only the colon wall thickness differed significantly between groups (p = 0.001). The CADESI-04 clinical score was found to be 88.65 ± 5.63, indicating a high degree of lesion severity. Conculsion: According to the data obtained from the conducted research, the intestinal mucosal damage accompanying increased intestinal permeability in atopic dogs within the 'brain-gut-skin axis' indicates that the term gastroentero-dermatology would be more appropriate than dermatology alone. In this respect, including canine atopic dermatitis, it can be suggested that zonulin and DAO may be useful as biomarkers in various gastroentero-dermatological disorders within the brain-gut-skin axis. Furthermore, treatment strategies targeting increased intestinal permeability should be planned accordingly, and clinical findings and changes in disease activity should be monitored using relevant biomarkers.