Köpeklerin derilerinden stafilokok türlerinin izolasyonu ve eksfoliatif toksin varlığının belirlenmesi
Isolation of staphylococcus sp from dogs skin and determining the existence of exfoliative toxin
  1. Tez No: 376825
  2. Yazar: ŞULE TÜRKEL (YILMAZ)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP SAVAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: stafilokok, eksfoliatif toksin, pyoderma, staphylococci, exfoliative toxin, pyoderma
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Stafilokoklar doğada; tozda, toprakta, hayvanların deri, mukoza dokularında vesalgılarında yaygın olarak bulunan, insanların deri, burun boşluğu ve lezyonlarında çoğalanbakterilerdir. Bu bakterilerin insanlarda en sık deri enfeksiyonlarına neden olduklarıbilinmektedir. Köpeklerde de neden oldukları deri problemlerinin başında pyodermagelmektedir. Pyodermalarda, insanlardaki SHDS vakalarından sorumlu eksfoliatif toksinETA ve ETB' nin rol alabilecği düşünülmektedir.Çalışmamızda, farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki toplam 100 adet sağlıklı ve derilezyonu bulunan köpeğin derilerinden izole edilen stafilokok türlerinde eksfoliatif toksinvarlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. İzolasyonu yapılan Stafilokok suşlarında eksfoliatiftoksin varlığı PCR tekniği uygulanarak belirlenmiştir. Toplanan 100 adet örnekten 23tanesi Staphylococcus olarak saptanmıştır. Bu örneklerden 23 adet Staphylococcus sp.template DNA'sından 21 tanesi ETA negatif olarak sonuç verirken, 2 adet suş templateDNA'sı ETA yönünden pozitif sonuç vermiştir. Aynı şekilde bu 23 suşta ETBincelendiğinde ise yine 21 suş ETB negatif farklı 2 adet suşta ETB yönünden pozitif olarakbulunmuştur. ETA pozitif ve ETA negatif suşlar farklı örneklerde tesbit edilmiştir.Sonuç olarak, bu çalışmada izole edilen Staphylococ'ların eksfoliatif toksinsentezleyebildikleri gösterilmiş olup yüksek izolasyon oranlarından dolayı caninepiyodermaların etiyolojisinde rol aldıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Staphylococci are widely found in nature, mucosa and skin of yeh animals and alsogrow in the nasal cavity and lesions of human. This bacteria is known to cause skininfections in human. In the dogs, this bacteria causes pyoderma. In pyoderma infections,ETA and ETB takes role in SHDS cases in human.In our study, it is aimed to detect exfoliative toxin from 100 dogs from healthy andinfected dogs with differend breed, age and gender. The exfoliative toxins of Staphylococciwas detected by PCR technique. 23 samples were detected as Staphylococci out of 100samples. Out of these 23 samples, 21 of them were ETA negative for template DNA, 2 ofthem were ETB positive. for template DNA 2 of strains were negative for ETA, andpositive for ETA. When ETB was examined from these 23 strains 21 of them were ETAnegative for template DNA, 2 of them were ETB positive.As a result, in this study, it is presented that Staphylococci could produceexfoliative toxin and high isolation ratios could take role in canine pyoderma aetiology.