Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin sıralama sınavlarındaki başarıları ile tıp eğitimi sürecindeki başarılarının karşılaştırılması
Comparison between ranking examination success and medical education success of the students at Ankara University School of Medicine
  1. Tez No: 193836
  2. Yazar: MEHMET ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Öğrenim süreci, Tıp eğitimi, Tıp öğrencisi, Sıralama sınavı, Academical succes, Education process, Medical education, Medicalstudent, Ranking examination
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Sıralama SınavlarındakiBaşarıları İle Tıp Eğitimi Sürecindeki Başarılarının KarşılaştırılmasıMehmet ÖZENÖZETÜlkemizde yükseköğretim programlarına öğrenci alınması işlemi ÖSYM tarafındanÖSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme ile yapılmaktadır. ÖSS'nin iyi bir ölçmearacının sahip olması gereken yordama geçerliğinin, 2002, 2003, 2004 ve 2005yıllarında tıp eğitimi almak üzere AÜTF'ye yerleştirilen öğrenciler açısındandurumunu saptamak amacıyla bu öğrencilerin ÖSS'de aldıkları puanlar ileFakülte'de girdikleri sınavlardan aldıkları notlar arasındaki korelasyonlarincelenmiştir.Araştırma verileri ÖSYM tarafından AÜTF'ye gönderilen Yerleştirme Sonuçları, ÖSYMSonuç Açıklama Sistemi ve Öğrenci İşleri Şefliği kayıtlarından derlenmiştir. ÖSSsonuçları ile ilgili 34, notlar ile ilgili 210 farklı türde veriye ulaşılmış ancakbunlardan karşılaştırma yapmaya uygun olan 13 puan türü ile her sınıf için değişensayılarda not arasında toplam 187 korelasyon incelenmiştir. Analizler bilgisayardaMicrosoft ® Excel 2002 ve SPSS for Windows 13.0 istatistik paket programı ileyapılmıştır.Araştırmada; ?0,8 AOBP'li ÖSS Sayısal Yerleştirme Puanı? ile öğrenci alan AÜTF'yegiren öğrencilerin eğitimleri süresince aldıkları notlar ile ÖSS puanları arasındaolması beklenen pozitif yönlü ve yüksek düzeyde korelasyon bulunamamıştır.Bakılan korelasyonların ortalamalarına göre en yüksek korelasyonu (0,180) ?AğırlıklıOÖBP Sayısal Puanı? göstermiş olup, tıp fakültesine girişte esas alınan 0,5 (0,8)AOBP'li ÖSS Sayısal Yerleştirme Puanı'nın notlar ile korelasyonları ortalaması0,160'tır.ÖSS puanları ile 1., 2. ve 3. sınıf notları arasında anlamlı korelasyon bulunma oranıgörece daha yüksek iken, 4. sınıf notları ile arasında anlamlı korelasyon bulunmaoranı azalmaktadır. Puan türleri ile notlar arasındaki korelasyonlar, yalnızca ?0,5(0,8) AOBP'li ÖSS Sayısal Başarı Sırası? için istatistiksel olarak anlamlı farklılıkgöstermektedir. Sınav türleri (kuramsal sınav, uygulama sınavı ve PDÖ notları)açısından ortalama korelasyonlar arasındaki farkın anlamlı bulunduğu tek ÖSSpuan türü de yine ?0,5 (0,8) AOBP'li ÖSS Sayısal Başarı Sırası?dır.Öğrencilerin farklı sınıflarda girdikleri sınavlarda aldıkları notlar arasında yüksekdüzeyde korelasyon bulunması, öğrencilerin önceki başarılarının gelecektekibaşarılarını yordamaya uygun olduğunu göstermesine karşın, ortaöğretim başarılarıve ÖSS puanlarıyla notlar arasında bakılan korelasyonların düşük olmasının nedeniÖSS'nin akademik başarıyı yordayamaması olarak tahmin edilmiştir.Tıp fakültesi öğrencilerinin seçiminde yalnızca sıralama sınavındaki başarıların değil,adayların sahip oldukları bireysel niteliklerin doktor olmaya hangi ölçüde uygunolduğuna da bakılmalıdır. Bunun için akademik geçmiş, önceki okul yönetimininraporu, Hakem raporları, Kişisel raporlar, Yazılı psikometrik testler, Yapılandırılmışgörevler, Grup etkinliği ve Bireysel görüşme gibi seçim araçları kullanılabilir. Doktoradaylarının seçiminin sağlıklı yapılması, tıp eğitiminin başarısını artıracak vekaynakların verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Comparison between ranking examination success and medical educationsuccess of the students at Ankara University School of MedicineMehmet OZENSUMMARYIn Turkey, entering the higher education is organized by Student Selection andPlacement Center (OSYM) via a ranking examination (OSS). As an assessmenttool, OSS should have estimation validity. In this study, it is aimed todeterminate the corelations between OSS scores and academic successes ofstudents who entered to Ankara University School of Medicine (AUTF) in 2002,2003, 2004 and 2005 years.Data has collected from OSYM website and AUTF Registration Office records.Thirty three different OSS scores and 210 different academic success scores havegathered, but only 13 of OSS scores and different numbers of academic successscores for each year have used for analysis. Microsoft ® Excel 2002 and SPSS forWindows 13.0 package programs has been used for statistical analysis.According to findings; there is no statistically significant relationship betweenuniversity success and OSS scores. The highest mean correlation score (0,180) isfound between exam results and Weighted Quantitative Composite-1 (AOBP-SAY). The mean correlation score between exam results and 0,8 WeightedQuantitative Composite-2 (0,8 AOBP-SAY) score which is considered forplacement in medical program was 0,160.In first, second and third years, the ratio of significant correlations between OSSscores and exam scores is higher than fourth year.Only correlations between exam scores and ?0,8 AOBP-SAY rank? is foundstatisticaly different from other OSS scores. With respect of medical examinationsort (theoretical, practical or PBL score), mean correlation score was significantfor only ?0,8 AOBP-SAY rank?.The correlation between academic success of the same students in differentyears, was possitive and highly significant. This indicates that previousachievements of students is suitable for estimation of current achievements ofstudents. The reason of low correlation between OSS scores and faculty examscores may be that OSS could not predicting the academical achievement.Not only ranking examination score but also personel qualities which isimportant to be medical doctor, should considered for selection of medicalstudents. Selection instruments and procedures may include academic record,report from school principal, referee?s reports and testimonials, self reports andresumés, written psychometric tests, structured tasks, observed group activityand personal interview. Properly selecting of future?s doctor candidates will bringout success of medical education and economical productivty.