Laparotomi sonrasında Petidin ve Deksmedetomidin kombinasyonuyla hasta kontrollü analjezi
Patient controlled analgesia with Pethidine-Dexmedetomidine combination after laparotomy
  1. Tez No: 193912
  2. Yazar: NUH TUFAN ALTINDİŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, Hasta Kontrollü Analjezi, Petidin62, Dexmedetomidine, Patient Controlled Analgesia, Pethidine.63
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETHasta kontrollü analjezide petidin ve petidin-deksmedetomidinkombinasyonunun analjezik etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Etik komite onayıalındıktan sonra genel anestezi altında elektif abdominal cerrahi geçirecek ASA I-IIgrubuna dahil 40 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup I'deki (n: 20)hastalara cerrahi bitiminden 10 dk önce petidin 0.25mg/kg i.v. petidin verildi ve 50ml %0.9 NaCl içinde 0.5 mcg/kg deksmedetomidin infüzyonu uygulandı. GrupII'deki hastalara ise 0.25 mg/kg i.v. petidin verildi ve 50 ml %0.9 NaCl infüzyonuuygulandı. Derlenme odasında her iki gruptaki hastalara verbal ağrı skoru 2'denküçük oluncaya kadar 5dk aralıklarla 10mg petidin verildi. Her iki gruptaki hastalaraameliyat sonrası 24 saat boyunca HKA uygulandı (15 dk kilitli kalma süresi ile GrupI için 5mg petidin+10mcg deksmedetomidin bolus doz, Grup II için 5 mg petidinbolus doz).Derlenme odasında ve ameliyat sonrasında 3, 6, 12 ve 24. saatlerde verbalağrı skoru, Ramsay sedasyon skoru, bulantı ve kusma skoru, petidin vemetoklopramid kullanımı ile hemodinamik ve solunumsal parametreler kaydedildi.Ameliyattan 12 ve 24 saat sonra hastaların memnuniyet düzeyi sorgulandı.Ameliyat sonrası petidin kullanımı Grup I'de Grup II'den düşüktü.Ameliyattan sonra 3.saate kadar sedasyon skoru Grup I'den Grup II'den yüksekti.Hemodinamik ve solunumsal parametreler her iki grupta benzerdi. Derlenmeodasında bulantı ve kusma skoru ile metoklopramid kullanımı Grup I'de Grup II'dendüşüktü. Hastaların memnuniyet düzeyi her iki grupta benzerdi.Hasta kontrollü analjezide petidine eklenen deksmedetomidinin sadecepetidinle elde edilen analjezi düzeyini arttığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYWe aimed to compare the analgesic effects of pethidine alone and pethidine-dexmedetomidine combination for patient controlled analgesia. After approval ofethic committee, 40 patients of ASA grades I and II scheduled for elective abdominalsurgery under general anesthesia were randomly allocated into two groups. Patientsin GroupI received pethidine iv 0.25 mg/kg and dexmedetomidine 0.5 mcg/kg in 50ml of saline solution infused during 10 minutes before the end of the surgery.Patients in GroupII received pethidine iv 0.25 mg/kg and 50 ml of saline solutioninfusion. In the recovery room, the patients in both groups received iv pethidine 10mg with five minutes intervals until that the patient?s verbal pain score is lower than2. Patients in both groups received paient controlled analgesia during 24 hours aftersurgery (pethidine 5 mg+dexmedetomidine 10 mg bolus for Group I, pethidine 5 mgfor Group II with a lock-out time of 15 minutes).Verbal pain score, sedation score, nausea and vomiting score, consumptionof pethidine and metoclopramide, hemodynamic and respiratory parameters wererecorded at the recovery room and, 3, 6, 12 and 24 hours after surgery. Patient?ssatisfaction were asked at 12 and 24 hours after surgery.Postoperative pethidine consumption in GroupI was lower than GroupIISedation scores in GroupI was higher than GroupII until three hours after surgery.Hemodynamic and respiratory parameters were similar in both groups. Nausea andvomiting score and metoclopramide consumption during recovery room stay werelower in GroupI than GroupII Patient satisfaction level was similar in both groups.We conclude that the addition of dexmedetomidine to pethidine for patientcontrolled analgesia improved the analgesia offered by pethidine alone.