Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün örgüt iklimi ve çalışanların katılımla ilgili algılamaları
The relationship between orginizational climate employee perception of involvement: A field study in Youth and Sports General Diroctorate
- Tez No: 194089
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çalışanların Tutumları, Ekip Çalışması, İletişim, Karar VermeyeKatılım, Örgüt İklimi.ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZETGençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Örgüt İklimi ve Çalışanların Katılımlaİlgili AlgılamalarıTürkiye'de toplumsal değişim sürecinde, teknik ve ekonomik boyutla ilgilihizmet örgütleri giderek güçlenir ve büyürken, devletin yürütmekle sorumluolduğu geleneksel hizmet kuruluşları küçülmekle beraber varlığınısürdürmektedir.Bu çalışmanın amacı, geleneksel hizmet kuruluşu olan ve ülkemizde sporuyöneten kurum Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) merkez örgütüçalışanlarının, katılım algılamalarıyla örgüt iklimi arasındaki ilişkiyi incelemektir.Çağımızda yeni bir bilim dalı olarak gelişen spor yönetim biliminin temelsorunları ve tartışma konuları arasında yer alan spor örgütlerinin yenidenyapılandırılmasında örgütsel iklim çalışmaları önem taşımaktadır. Çünkü,örgütsel etkinliği artırıcı her türlü program ve proje örgüt iklimini anlamayıgerektirmektedir.Bu araştırmada, GSGM'nin tarihsel süreçte geçirdiği aşamalar öncelikleanlatılmış çalışma konusu olan değişkenler ile ilgili bilgi verilmiş ve günümüzekadar yapılmış çalışmalar incelenerek çalışmanın kuramsal çerçevesi ortayakonulmuştur. Hazırlanan anket yoluyla veriler GSGM'nin 437 çalışanındantoplanmıştır. Araştırıcı tarafından ölçme aracı olarak ?Örgütsel İklim Ölçeği?geliştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel ve yordamsal istatistik kullanılmıştır.Yönetim yazınında varolan katılımın üç boyutu; iletişim, ekip çalışması ve kararvermeye katılım olarak belirlenmiştir. Örgütsel iklim boyutları olarak; bürokratikiklim, destekleyici iklim ve yenilikçi iklim ele alınmıştır. Çalışanların etkilitutumları olarak da; iş doyumu, örgütsel bağlılık ve stres belirlenmiştir.Araştırma hipotezlerin test edilmesi için yapılan hiyerarşik regresyonanalizine öncelikle çalışanların demografik değişkenleri girilmiş, ikinci aşamadaçalışanların tutumları girilmiş, üçüncü aşamada da iklim değişkenleri girilmiştir.Yapılan tüm regresyon analizlerinde sonuç olarak, örgüte bağlılık ve destekleyiciiklim anlamlı ve belirleyici olarak bulunmuştur. Sonuçlar yönetim yazınındakiaraştırmacıların ve uygulayıcıların tartışmalarıyla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Relationship Between Organizational Climate Employee Perception ofInvolvement: A Field Study in Youth and Sports General DiroctorateThe process of societal change is shaping all types of organization inTurkey. While those organizations providing technical and economic services arebecoming stronger and larger, those organizations that are responsible for thedelivery of traditional services are getting smaller and keep surviving.The purpose of this study is to examine the relationship between theemployee?s perception of participation and organizational climate in Youth andSports General Directorate in Ankara.Management of sports organizations may be considered a newly developingarea of concern for academicians and practitioners many sports organizations aregoing throug reorganization process, and to reorganize and restructure it isessential that climate of organization subject to change be understood first.Because organizational change efforts without due consideration given to climateof organization would not be successful.In this study, first, Youth and Sports General Directorate?s historicaldevelopment is reviewed. Then, the variables used in this study and previousstudies concerning organizational climate and employee perceptions ofparticipation is discussed along with the theoritical base for this study.A survey instrument developed for this study is administered to 437employees of Youth and Sports General Directorate in Ankara.In previous studies employees participation has been defined with treedimensions of communication, teamwork and participation in decision makingsituations. The dimensions of organizational climate were categoriezed asbureauciatic, supportive and innovative. Finally, in terms of employee attituderelated dimensions were organizational commitment, jop satisfaction and stres.To test the research hypothesis hierachical regression analysis is employed.First, demographic variables such as age, gender, position and experience etc. areentered into the regression model. In the second and third stages of regressionmodels, affective attitudes of employees and climate variables were put intoregression models sequentially. Regression analyses show that organizationalcommitment and supportive climate are significant determinants of perceptions ofparticipation, teamwork, communication and participation in decision making.The results of the of the study shows similarities to the previously conductedresearch.Key Words : Employee Attitudes, Teamwork, Communication, Participation inDecision Making, Organizational Climate.ii